Θα πρέπει όλοι οι άνδρες να κάθονται για να ουρήσουν;
Οι Γερμανοί έχουν μια λέξη για αυτήν την κατάσταση, «sitzpinkler», δηλαδή κάποιος που κάθεται ενώ ουρεί, ενώ όλο και περισσότεροι άνδρες αλλάζουν συνήθειες στο μπάνιο. Θα μπορούσε να είναι καλό για την υγεία τους λένε αυτοί που ξέρουν.
«Μια δημοσκόπηση σε άνδρες φίλους μου, κυρίως 50άρηδες, αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα -περίπου το 70%- παραμένουν όρθιοι» γράφει ο Sam Wollaston στην Guardian και συνεχίζει.
«Οι λόγοι τους; Πάντα στέκονταν όρθιοι- οι άνδρες στέκονται, οι γυναίκες κάθονται».
Ίσως χρειαστεί να αλλάξω τους φίλους μου.
Ο συνάδερφός μου ο Κρις έχει τα μισά μου χρόνια- αυτό το άρθρο προέρχεται από μια συζήτηση που είχε με τους φίλους του στην παμπ. Στη συνέχεια ρώτησε στο Twitter και πήρε περίπου 400 απαντήσεις, με λίγο πάνω από τους μισούς να λένε ότι προτιμούν να είναι καθιστοί. Ο Κρις έχει περισσότερους followers από ό,τι εγώ φίλους.
Υπάρχει μια δημοσκόπηση από το 2020 που δείχνει ότι το 70% των ανδρών στην Ιαπωνία κάθεται. Πέντε χρόνια νωρίτερα το ποσοστό ήταν 51%. Φαίνεται ότι ο κόσμος – η Ιαπωνία τουλάχιστον – αλλάζει. Για να διευκρινίσουμε, μιλάμε για το εσωτερικό του σπιτιού. Έξω από αυτό, όπου υπάρχουν ουρητήρια και δημόσιες τουαλέτες, είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Θα πρέπει ίσως επίσης να πω ότι αν και μιλάω για άνδρες, ισχύει για οποιονδήποτε έχει πέος.
Δείτε το βίντεο
Η κύστη αργεί να αδειάσει
«Ώρα να γίνω προσωπικός, είμαι, ομολογώ, ένας sitzpinkler» παραδέχεται ο Sam Wollaston στην Guardian.
«Όχι, δεν το ομολογώ, είμαι περήφανος που είμαι sitzpinkler» εξηγεί. Δεν ήταν μια ξαφνική επιφοίτηση, αλλά τα πράγματα αλλάζουν καθώς μεγαλώνεις. Ίσως ο στόχος σου δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε, οι ρυθμοί ροής μειώνονται, η κύστη αργεί να αδειάσει, χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο, το κάθισμα είναι πιο άνετο και μπορείς να τσεκάρεις το Twitter ενώ το κάνεις (θυμήσου τι συνέβη κάποτε όταν το δοκίμασες αυτό όρθιος).
Για ορισμένους άνδρες μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινό. Το 2014, ερευνητές από το τμήμα ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Leiden διερεύνησαν πώς η θέση του σώματος κατά την ούρηση επηρεάζει τον «χρόνο κένωσης», τον μέγιστο ρυθμό ροής και τον «υπολειπόμενο όγκο μετά την ούρηση».
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστή θέση έχει ένα «ευνοϊκότερο ουροδυναμικό προφίλ», επιτρέποντας στην ουροδόχο κύστη να αδειάζει ταχύτερα και πληρέστερα. Για τους άνδρες με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (Luts), για παράδειγμα, που προκαλούνται από διευρυμένο προστάτη – «η καθιστή θέση κένωσης είναι προτιμότερη από την όρθια».
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι
«Εμείς δεν έχουμε συμπτώματα, λένε οι ανορθόδοξοι φίλοι μου, οι προστάτες μας είναι τέλειοι. Νομίζω ότι και ο δικός μου είναι εντάξει. Είμαστε σίγουροι, όμως; Πρέπει να τους ελέγξουμε» συνεχίζει ο Sam Wollaston στην Guardian.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να καθόμαστε. Έχω δύο γιους οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να υιοθετήσουν την προσέγγιση του «sitzpinkler» μιας και το πάτωμα -όχι μάρμαρο, ομολογουμένως, αλλά ψεύτικο laminate ξύλου- είναι συχνά αηδιαστικό. Το κατουράνε παντού.
Η επιστήμη τι λέει;
Για άλλη μια φορά απευθυνόμαστε στην επιστήμη, αυτή τη φορά σε έναν Αμερικανό καθηγητή μηχανολογίας, τον Tadd Truscott. Πριν από λίγο καιρό, χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή ούρησης και κάμερες υψηλής ταχύτητας, αυτός και ένας συνάδελφός του έκαναν μια έρευνα σχετικά με το «splashback» (πιτσίλισμα) που προκαλείται από την ούρηση, την οποία παρουσίασε στην 66η ετήσια συνάντηση του Τμήματος Δυναμικής Ρευστών της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας το 2013.
Τι συμβαίνει όταν τα ούρα εγκαταλείπουν την ουρήθρα του πέους; «Βγαίνει μια ροή, αλλά μετά από 3 έως 6 ίντσες αρχίζει να διασπάται σε σταγονίδια, και από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Τα σταγονίδια αρχίζουν να προσκρούουν το ένα πάνω στο άλλο, τότε έχουμε αυτό που ονομάζουμε δορυφορικά σταγονίδια και εκτοξεύονται σε πολύ μεγάλες γωνίες και αυτό είναι που προκαλεί το πιτσίλισμα στην οδοντόβουρτσα…» εξηγεί ο καθηγητής.
Ναι, είπε οδοντόβουρτσα, και ίσως όχι μόνο την οδοντόβουρτσα σας, δηλαδή. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το μπάνιο σας. «Αν η οδοντόβουρτσά σας είναι 3 ή 4 μέτρα μακριά, μάλλον είστε εντάξει- αν είναι μόνο 1 ή 2 μέτρα, αυτό δεν είναι καλό» ξεκαθαρίζει.
Ε, αυτό θα σας πείσει
Σίγουρα αυτό είναι αρκετό για να προσηλυτίσει τους εναπομείναντες σκεπτικιστές. Για τυχόν αρνητές του splashback ή τους ανθρώπους των σπηλαίων, υπάρχουν κι άλλα επιχειρήματα. Ο Λιονέλ Μέσι, ίσως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, παραδέχτηκε ότι κάθεται για να κατουρήσει σε μια τηλεοπτική εκπομπή της Ουρουγουάης με τίτλο Por La Camiseta (Για το μπλουζάκι).
Ο Μπεν Γκάροντ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά, λέει: «Οι γορίλες και οι χιμπατζήδες απλώς κατουράνε εκεί που βρίσκονται. Μπορεί να περπατούν στο δάσος και να κατουράνε λίγο, μπορεί να κάθονται σε ένα δέντρο και να τρώνε σύκα και απλά να κατουράνε από κάτω τους και αλίμονο σε όποιον βρίσκεται από κάτω – το έχω πάθει αυτό. Είμαστε το μόνο πρωτεύον θηλαστικό που είναι δίποδο, οπότε βρισκόμαστε σε έναν λίγο γενναίο νέο κόσμο όσον αφορά το κατούρημα».
*Με στοιχεία από theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις