Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Καραμανλής: Πώς οδηγήθηκε στο «φεύγω» ο πρώην πρωθυπουργός – Τι προσδοκούσε η ΝΔ

Κώστας Καραμανλής: Πώς οδηγήθηκε στο «φεύγω» ο πρώην πρωθυπουργός – Τι προσδοκούσε η ΝΔ

Το απογευματινό τηλεφώνημα και ένα αίτημα του Μαξίμου

Το κινητό τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή χτύπησε χθες το απόγευμα, λίγο μετά τις 17:00. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας, η οποία είχε καιρό να ενεργοποιηθεί καθώς μεταξύ τους υπήρχαν… αποστάσεις. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Καραμανλή για το αν θα κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Και το «φεύγω» του πρώην πρωθυπουργού δεν άργησε να διατυπωθεί.

«Πήρα την απόφασή μου…» είπε στον Μητσοτάκη, «το σέβομαι» απάντησε εκείνος, με πρωθυπουργικούς συνεργάτες να κάνουν λόγο για μια κουβέντα σε καλό κλίμα. Κάπως έτσι, το Μαξίμου γνώριζε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνονταν σήμερα. «Η παράταξη είναι ισχυρή, θα κερδίσουμε τις εκλογές» πρόσθεσε επίσης ο Καραμανλής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τον πρωθυπουργό να του ζητάει να είναι παρών στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

Εξού και το αίτημα του Μητσοτάκη προς τον Καραμανλή, κατά πληροφορίες, να απευθύνει ομιλία σε συγκέντρωση της παράταξης στη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσημη πια προεκλογική σεζόν, προφανώς για την αναγκαία συσπείρωση της βάσης του κόμματος.

Ειδικά στον Βορρά, όπου η ΝΔ έχει εδώ και μήνες στραμμένη την προσοχή, ξορκίζοντας τον κίνδυνο διαρροών προς τα δεξιά του δικού της χώρου όταν έρθει η ώρα του εκλογικού παραβάν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα – τουλάχιστον αυτό προσδοκούν σε κυβέρνηση και κόμμα – ο Καραμανλής θα έχει συμμετοχή σε κάποιες νεοδημοκρατικές συγκεντρώσεις καθ’ οδόν προς την κάλπη.

Οι σχέσεις του Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό είχαν διαταραχθεί εντόνως μετά το καλοκαίρι και λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, με χαρακτηριστική εκείνη την αυγουστιάτικη παρέμβαση από τα Ανώγεια.

Ο Καραμανλής στους επόμενους μήνες δεν προέβη σε νέα τοποθέτηση για το θέμα, ούτε συμμετείχε όμως σε οποιαδήποτε (προεκλογική) διαδικασία. Από τότε όμως είχαν αρχίσει οι σκέψεις – ο προβληματισμός, για την ακρίβεια – σε ό,τι αφορά την παραμονή του ή μη στην ενεργό πολιτική.

Αν και κάποιοι πόνταραν στην προοπτική μιας τελευταίας υποψηφιότητας του Καραμανλή στις εκλογές της Άνοιξης και ενώ το περιβάλλον του κρατούσε κλειστά χαρτιά, ο ίδιος φαίνεται να έχει λάβει την απόφαση εδώ και καιρό. Και όσο περνούσαν οι μέρες, το κλίμα του παρασκηνίου έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελικά στη λιτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε αιχμή για το Μαξίμου, που θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις και εσωστρέφεια στη ΝΔ, λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Είναι σαφές άλλωστε ότι το κόμμα ήθελε παρόντα τον Καραμανλή στην επικείμενη αναμέτρηση, η οποία είναι – σύμφωνα με τα λόγια Μητσοτάκη – «πιο κρίσιμη από πολλές άλλες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Καραμανλής αποφάσισε να εντάξει στο «φεύγω» του και ένα καθαρό σήμα στήριξης στην παράταξη. «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες», σημείωσε. Με αυτό τον τρόπο, ο ίδιος ολοκληρώνει 34 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας –  Ιούνιο του 1989, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.

«Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας» δήλωσε ο Μητσοτάκης, δηλώνοντας σίγουρος για τον Καραμανλή ότι «απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024