Ρωσία: «Υποστηρίζουμε το Πεκίνο ενάντια στη Δύση»
Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ.
Ο γραμματέας του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, ότι το Πεκίνο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και ότι οι δύο χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε επίσης στον Ουάνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει τη θέση της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και την Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Η Δύση χάραξε μια ρωσική κόκκινη γραμμή μπροστά στην Κίνα»
Αξιοσημείωτο είναι άρθρο του ρωσικού RIA Novosti για τις σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου και τις αμερικανικές επιδιώξεις.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο με τίτλο «Η Δύση χάραξε μια ρωσική κόκκινη γραμμή μπροστά στην Κίνα»:
«Οι διεργασίες στο τρίγωνο Ρωσία-Κίνα-ΗΠΑ γίνονται ταχύτερες και πιο ενδιαφέρουσες. ‘Η Κίνα έσπρωξε το απλωμένο χέρι της Αμερικής μακριά’, ‘Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος’ – τι είναι αυτά;».
Και διευκρινίζει πως «το δεύτερο απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Ζελένσκι, στην οποία είπε ότι θεωρεί πως η Κίνα έχει επίγνωση του κινδύνου (και επομένως, όπως πρέπει να γίνει κατανοητό, δεν θα βοηθούσε τη Ρωσία), και το πρώτο είναι ο τίτλος άρθρου της Washington Post, που αναλύει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Μονάχου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και του Ουάνγκ Γι».
«Αυτοκτονική απόφαση ΕΕ ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα»
Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σημειώνει ότι ο Κινέζος διπλωμάτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ (της ίδιας της Επιτροπής ηγείται ο Σι Τζινπίνγκ, οπότε ο Γουάνγκ είναι στην πραγματικότητα ο αναπληρωτής του για τις εξωτερικές υποθέσεις), βρίσκεται τώρα στη Μόσχα.
»Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να συναντηθεί μαζί του, για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ την άνοιξη.
»Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ αντιπαθής στους Αμερικανούς, αλλά στη συνάντηση του Μονάχου, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε στο Μπλίνκεν ότι ‘δεν θα δεχθούμε ποτέ ότι οι ΗΠΑ ασκούν κριτική ή ακόμη και πίεση στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας’», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζει, μάλιστα, το ρωσικό πρακτορείο, «οι Αγγλοσάξονες, ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι κατάφεραν να υπονομεύσουν (και κυριολεκτικά, όπως με τον Nord Stream) τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν και τις ευρω-κινεζικές σχέσεις».
Και καταλήγει ότι «βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη θα είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στις πιέσεις, αλλά θα οδηγηθεί και πάλι στην αυτοκτονική απόφαση να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα».
- 17 Κλωστές: Συγκλονιστικές οι εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Θεσσαλονίκη: «Η πόλη θέλει να σε ξεχάσει – Ντροπή σας!» – Ξέσπασε η μητέρας της Έμμας κατά του δήμου
- Μητσοτάκης: Αφωνία για Σαμαρά στην κυριακάτικη ανασκόπηση
- Η Παπαδοπούλου πάει Ουάσιγκτον – Συνομιλίες για τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο
- Φοιτητές: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πλατφόρμας αιτήσεων μετεγγραφών – Πώς να κάνετε αίτηση
- Όταν ο παραλογισμός της Χούντας λογόκρινε την Αλίκη Βουγιουκλάκη