Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τελικά, πόσο «φιλορώσοι» είμαστε;
Τι λένε οι Έλληνες στο Ευρωβαρόμετρο για τον πόλεμο και την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Μία μικρή μετατόπιση στη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ρωσία καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο στην πρόσφατη έρευνά του, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη χώρα μας συμφωνεί με τις περισσότερες ενέργειες κατά της Μόσχας, αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και αυτό, γιατί ενώ εξαρχής ο ελληνικός λαός τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν – κάτι που φυσικά ισχύει ακόμα – ανήκε στη μειοψηφία εκείνη των Ευρωπαίων που διχαζόταν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, σύμφωνα με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου.
Παράλληλα, οι θετικές γνώμες για την Ρωσία ήταν υπερδιπλάσιες (25%) στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%).
Στην τωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όμως, σχεδόν η μόνη ουσιαστική διαφωνία που διατυπώνεται από τους Έλληνες είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, η εμπλοκή της Ευρώπης σε ένα πόλεμο με την Ρωσία δια αντιπροσώπου.
Παράλληλα, οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη πειστεί από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ούτε όμως και από την απογόρευση ρωσικών ΜΜΕ στην Ευρώπη.
Ικανοποιημένοι από τις αντιδράσεις ΕΕ και κυβερνήσεις
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων παραμένει ικανοποιημένη από τις αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την εθνική τους κυβέρνηση.
Δεν είναι ικανοποιημένοι οι Έλληνες από την αντίδραση της ΕΕ
Περισσότεροι από 6 στους 10 Ευρωπαίους σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα, η οποία καταγράφει ποσοστό 57% στην απάντηση «μη ικανοποιημένοι», ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 37%.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ συμφωνεί με τη σειρά δράσεων που ανέλαβαν οι Βρυξέλλες.
Η πιο δημοφιλής δράση είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με περισσότερους από 9 στους 10 (91%) να συμφωνούν.
Συμφωνούν περισσότεροι Έλληνες με τις κυρώσεις στην Ρωσία
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνεί με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και προσώπων.
Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας (55%), σε ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενη έρευνα, κάτι που δείχνει πως αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που συμφωνούν με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.
Διχασμένοι οι Έλληνες στην απαγόρευση ρωσικών ΜΜΕ
Πάνω από 6 στους 10 Ευρωπαίους σε 19 κράτη μέλη συμφωνούν με την απαγόρευση των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης να εκπέμπουν στην ΕΕ.
Αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, καθώς εμφανίζεται διχασμένη, αφού το 44% απαντά πως συμφωνεί και το 47% ότι διαφωνεί.
«Όχι» στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, λένε οι Έλληνες
Η πλειοψηφία σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την Σλοβακία, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, συμφωνεί με τη χρηματοδότηση και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από την ΕΕ στην Ουκρανία.
Οι περισσότεροι Έλληνες, όμως, σε ποσοστό 59%, δηλώνουν ότι διαφωνούν, ενώ το 36% απάντησε ότι συμφωνεί.
Τουλάχιστον 9 στους 10 Ευρωπαίους συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από τον πόλεμο, σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ – στην Ελλάδα το 97%.
«Ναι» στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (τουλάχιστον 7 στους 10) σε όλα τα κράτη μέλη συμφωνεί με την την υποδοχή στην ΕΕ ανθρώπων, που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην Ελλάδα, μάλιστα, το ποσοστό είναι συντριπτικό (95%).
Σε όλα τα κράτη μέλη, η πλειοψηφία συμφωνεί με την παροχή οικονομικής στήριξης από την ΕΕ στην Ουκρανία – στην Ελλάδα το 66%.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό, σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Βουλγαρία και την Σλοβακία.
Στην Ελλάδα, συμφωνεί με την ρωσική απεξάρτηση το 83%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις