Στο Δήμο Βέροιας παραχωρείται το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο
Η παραχώρηση του ακινήτου σηματοδοτεί την αποκατάσταση, συντήρηση, ανάδειξη και επανάχρηση του, με χρήσεις πολιτιστικού, μουσειακού και διοικητικού χαρακτήρα.
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
Υπεγράφη στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., η Σύμβαση παραχώρησης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας στον Δήμο Βέροιας από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, Παναγιώτη Μπαλωμένο και τον Δήμαρχο Βέροιας, Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Με τη σύμβαση παραχώρησης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου αποδίδεται στην τοπική κοινωνία της Βέροιας ένα εμβληματικό ακίνητο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται και αναδεικνύεται ένα ιστορικό ακίνητο του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, δείγμα σημαντικής αρχιτεκτονικής, ενώ ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Βέροιας για την αξιοποίηση του προς όφελος της πόλης.
Η παραχώρηση του ακινήτου σηματοδοτεί την αποκατάσταση, συντήρηση, ανάδειξη, και επανάχρηση του ακινήτου με χρήσεις πολιτιστικού, μουσειακού και διοικητικού χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, του Μουσείου Εκπαίδευσης Χρίστος Τσολάκης και του Αρχείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Νικόλαου Μουτσόπουλου.
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε: «Με την υπογραφή της παραχώρησης του κτιρίου του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Βέροιας, ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και διαμορφώνονται νέες προοπτικές ανάδειξης και ανάπτυξης της Ημαθίας.
Το συγκεκριμένο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Βέροιας, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στην πλατεία Ωρολογίου και πλέον με την παραχώρηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί σε ένα χώρο ζωής, πολιτισμού και ιστορίας για την πόλη της Βέροιας, προσβάσιμο σε όλους».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, Παναγιώτης Μπαλωμένος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η μετατροπή του Δικαστικού Μεγάρου σε χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και τουριστικής ανάπτυξης μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης του θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αξιοποίηση του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τουριστικού κεφαλαίου της Βέροιας προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης σημείωσε: «Με την παραχώρηση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Βέροιας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη μας.
Όλα αυτά τα χρόνια που το ιστορικό κτίριο παρέμεινε σε αχρησία, η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το ζήτημα με σοβαρότητα, επιλέγοντας τον δρόμο των ισχυρών επιχειρημάτων και της καλής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το ακίνητο να περάσει στον Δήμο προς όφελος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Τώρα αρχίζει μια νέα προσπάθεια, αυτή της επισκευής, ώστε το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο να γίνει και πάλι λειτουργικό, και μαζί του να ζωντανέψει ξανά η Πλατεία Ωρολογίου, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας».
Το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο εδρεύει στην Πλατεία Ωρολογίου στο κέντρο της πόλης της Βέροιας. Καταλαμβάνει οικοπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 886,50 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει κτίσμα συνολικού εμβαδού 885 τ.μ. Το ακίνητο έχει κηρυχθεί ως Διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης με τον περιβάλλοντα σε αυτό χώρο.
Κτίστηκε από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια της κατοχής της πόλης και χρησίμευε σαν Διοικητήριο. Στην πλατεία, που βρίσκεται μπροστά του, έγινε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο διοικητή στον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου 1912.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις