Αλέξης Τσίπρας: «Αγώνας για τη δικαιοσύνη ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων»
Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και συναντά έναν «παλιό φίλο», όπως είπε για τον γραμματέα του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ιστορικό κόμμα, «σημείο αναφοράς για την περιοχή».
«Έρχομαι σε μία περίοδο που είναι μετά από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, άρα το πρώτο που θέλω, να συγχαρώ, διότι παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κερδίσει τελικά στις δεύτερες εκλογές, εντούτοις το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική έκπληξη, που αποδεικνύει πρωτίστως δύο πράγματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κάλπη, όχι οι δημοσκοπήσεις, αποδεικνύουν τους πραγματικούς συσχετισμούς»
Και προσέθεσε πως «η κάλπη είναι αυτή που αποδεικνύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις. Δεύτερον, αποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ, ως ένα κόμμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σταθερότητα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, αλλά και με θέσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνει σοφές επιλογές».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, στη συνέχεια, ότι «τα προβλήματα όντως είναι μεγάλα» και η νέα κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις σημαντικές, όπως και όλοι μας όμως».
Όπως ανέφερε: «Είμαστε σε μία περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Ενδεχομένως, πολλοί μιλούν για μια νέα ψυχροπολεμική κατάσταση που έχουμε μπροστά μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κοντεύει να κλείσει χρόνο. Και βεβαίως, με ανοιχτές πάντοτε τις προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά και την Κύπρο».
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δώσαμε μάχες και από κυβερνητικές θέσεις, αλλά και σήμερα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, για να προωθήσουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τις μάχες αυτές», διαβεβαίωσε, «θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε για το καλό του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους».
Το «μομέντουμ» στα ελληνοτουρκικά
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας «ότι υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα, πιστεύω, ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν κάτι να χωρίσουν», επισήμανε.
Ωστόσο, προσέθεσε, «διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου.
»Με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε μέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στεφάνου: «Η Αριστερά καλείται να δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδα»
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, καλωσόρισε τον «φίλο Αλέξη» στην Κύπρο και δήλωσε πως «είναι πάντοτε χαρά» για εκείνον να έχει μια τέτοια συνάντηση, «που μας δίνει την δυνατότητα», όπως είπε, «να έχουμε πάντοτε έναν δημιουργικό και συντροφικό διάλογο για τα διάφορα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και για ζητήματα που ενδιαφέρουν την Αριστερά στην περιοχή μας, στις χώρες μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο».
«Είναι γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από εξελίξεις, από προβλήματα, από αδιέξοδα», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, «στα οποία καλείται η Αριστερά να δώσει πειστικές απαντήσεις, δηλώνοντας παρούσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών μας για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη κοινωνία, για να υπάρξει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας, για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών».
Συναντήσεις Τσίπρα με Μαυραγάνη και Σιζόπουλο
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διπλωμάτη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Μαυρογιάννη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Τσίπρας τον συνεχάρη για τον προεκλογικό του αγώνα και συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Στην συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την χαρά και τη μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Κύπρο, διότι, όπως είπε, «επέλεξε ο Δήμος Λευκάρων να είμαι εγώ ο Έλληνας πολιτικός που θα τιμήσω μια μεγάλη προσωπικότητα διεθνή και εθνική, έναν μεγάλο σοσιαλιστή», αναφερόμενος στην εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη.
Ο κ. Σιζόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αποδοχή της πρόσκλησης είναι ιδιαίτερα τιμητική, αλλά και το γεγονός της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική, γιατί ακριβώς αποτελεί μια συνέχεια μιας διαχρονικής σχέσης και φιλίας, την οποία έχουμε και σε προσωπικό και σε κομματικό επίπεδο», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο σειρά συναντήσεων με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ το απόγευμα θα παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη και κατόπιν σε δείπνο που διοργανώνει ο δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους.
- ΠΑΣΟΚ: Να αποτραπούν τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου με ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο
- Big tech: Οι δύο γίγαντες που τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς του Τραμπ
- Τέρμα στις πολιτικές προώθησης της διαφορετικότητας από εταιρικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ
- Ενα Παγκόσμιο που μοίρασε πόνο και αίμα
- Ευρώπη: Ποιες χώρες απαγορεύουν τα smartphones στα σχολεία
- Συνθήκη Σένγκεν: Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα από την ένταξη των δύο χωρών