Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σταν Λόρελ: Ποιος ήταν ο αγαπημένος «Λιγνός» του παγκόσμιου σινεμά

Σταν Λόρελ: Ποιος ήταν ο αγαπημένος «Λιγνός» του παγκόσμιου σινεμά

Δύο αστεροειδείς, οι 2865 και 2866 ονομάστηκαν «Λόρελ» και «Χάρντι» στη μνήμη των Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι.

Το αρχικό όνομα του κατά κόσμον Σταν Λόρελ ήταν Άρθουρ Στάνλει Τζέφερσον. Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1890, στο Άλβερστον της Αγγλίας, από οικογένεια ηθοποιών. Η αγάπη του για τη μουσική και την υποκριτική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ άρχισε να εμφανίζεται σε μιούζικ – χολ, όπου τελειοποίησε και την τέχνη της μιμικής.

Το 1912 περιόδευσε στην Αμερική με τον θίασο του Φρεντ Κάρνο, που ανήκε και ο Τσάρλι Τσάπλιν και από εκείνη τη χρονική στιγμή οι δύο τους ανέπτυξαν μεγάλη φιλία. Το 1917 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τα στούντιο της Γιουνιβέρσαλ κι εμφανίστηκε σε μία σειρά βουβών κωμωδιών. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να τον ενδιέφερε περισσότερο από την ηθοποιία είναι η σκηνοθεσία. Πριν γνωρίσει το alter ego του τον «Χοντρό» είχε πρωταγωνιστήσει σε 50 ταινίες.

Το δίδυμο δημιουργήθηκε από τον παραγωγό Χολ Ρόουτς. Πρωτοσυναντήθηκαν στην οθόνη στο «The Lucky Dog» και έπαιξαν μαζί και σε άλλες ταινίες, αλλά ως πραγματικό ντουέτο εμφανίστηκαν στο «Φορώντας παντελόνια στον Φίλιπ», το 1927, όπου ο Σταν υποδύεται έναν νεαρό Σκωτσέζο που έρχεται στην Αμερική στον θείο του Όλι. Οι δυό τους είχαν σπουδαία καλλιτεχνική δράση και γύρισαν μαζί περισσότερες από 100 ταινίες. Την τελευταία τους ταινία τη γύρισαν στη Γαλλία το 1950 και είχε τίτλο «Οι Νέοι Ροβινσώνες».

Η σχέση του Χοντρού και Λιγνού

Το δίδυμο του Χοντρού και Λιγνού, με το οποίο θα γίνουν διάσημοι, είναι δυο αχώριστοι φίλοι, που ψάχνουν να πιάσουν την καλή, αλλά με την παροιμιώδη αδεξιότητά τους καταστρέφουν ό,τι προσπαθούν να χτίσουν. Ο Λιγνός παραμένει πάντοτε ένα σκανδαλιάρικο παιδί, ο άνθρωπος που αρνείται να υποκύψει στη μοίρα, προτιμώντας να είναι ο αιώνιος επαναστάτης. Καταφέρνει πάντα να γίνεται το δικό του, αλλά δεν μπορεί να κάνει χωρίς το φίλο του, τον Χονδρό.

«Ο Όλι ήταν σαν αδελφός μου”, είχε πει ο ηθοποιός Σταν Λόρελ. «Νιώθαμε ο ένας τον άλλον, αν και δεν κάναμε συχνά παρέα έξω από τα πλατό.», έλεγε ο αγαπημένος«Λιγνός» του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το Όσκαρ και η αναγνώριση

Αγαπούσε πολύ τα σπορ και κυρίως το γκολφ.  Το 1961, ο Σταν Λόρελ βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά άφησε το αποτύπωμά του στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Δόξας στο Λος Άντζελες. Στην προσωπική του ζωή πραγματοποιήσε 5 γάμους (οι δύο με την ίδια γυναίκα), από τους οποίους απέκτησε δύο παιδιά, ενώ μία επιπλέον σχέση του είχε περιβληθεί τον τύπο του συμφώνου συμβίωσης.

Η επιθυμία του πεθαίνοντας

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1965, ύστερα από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, έγινε σαφές ότι ο Σταν δεν θα μπορούσε να ανακάμψει. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου ψιθύρισε στη νοσοκόμα: “Θα προτιμούσα να κάνω σκι από το να βρίσκομαι εδώ!”. “Κάνετε σκι, κύριε Λόρελ”, ρώτησε η νοσοκόμα. “Όχι”, απάντησε. “Αλλά θα προτιμούσα το σκι από αυτό που κάνω τώρα”. Λίγα λεπτά αργότερα έκλεισε τα μάτια του για πάντα…

Παρά την εικόνα του χαζούλη, ο Λόρελ ήταν ευφυής και όπως έλεγαν οι φίλοι του με αυθεντικό βρετανικό χιούμορ. Δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια του αγαπημένου του φίλου και στενού συνεργάτη του, Όλιβερ Χάρντι, που έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1957.

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024