Κλιματική αλλαγή: «Η αποτυχία των πλούσιων κρατών να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για τη χρηματοδότηση για το κλίμα είναι παρωδία»
Δέκα χρόνια μετά από την υπόσχεση των πλούσιων κρατών, η δέσμευση των 100 δισεκ. δολαρίων για το κλίμα δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Η αποτυχία των ανεπτυγμένων κρατών να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι «παρωδία», δήλωσε ο Άχιμ Στάινερ, διαχειριστής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Τα πλούσια κράτη, που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2009 να παράσχουν 100 δισ. δολάρια κατ’ έτος για να βοηθούν τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη.
«Μια παρωδία, το λέω αυτό με κάθε ειλικρίνεια», δήλωσε ο Στάινερ στο Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας.
Παρωδία
«Νομίζω ότι πολλές χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο τραγικά λάθη στην ιστορία, ότι 10 χρόνια μετά από μια τέτοια υπόσχεση, η δέσμευση των 100 δισεκ. δολαρίων δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί».
Οι γειτονικές χώρες της Ινδίας στη Νότια Ασία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ζητούν διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 και η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Στάινερ δήλωσε ότι οι χώρες της G20 πρέπει να αποφασίσουν για αναδιαρθρώσεις χρέους και να γίνουν «κουρέματα» καθώς 52 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο βρίσκονται κοντά σε οικονομικές δυσκολίες ή ακόμα και χρεοκοπία.
«Χρειάζεται να κοιτάξουμε κάποια ‘κουρέματα’, χρειάζεται να κοιτάξουμε κάποιες αναδιατάξεις και αναδιαρθρώσεις», δήλωσε ο Στάινερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις