«Εξαφάνιση» των γυναικών από τα χαρτονομίσματα [γράφημα]
Η σταδιακή «κατάργηση» της Ελισάβετ θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς γυναικών στα τραπεζογραμμάτια
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, η οποία εμφανιζόταν σε περισσότερα τραπεζογραμμάτια από κάθε άλλη γυναίκα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα πράγματα αλλάζουν.
Ενώ τα βρετανικά εδάφη ή χώρες της Κοινοπολιτείας θα μπορούσαν να παρουσιάσουν στα χαρτονομίσματα τον νέο Βρετανό μονάρχη, τον Βασιλιά Κάρολο Γ’, αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα ανάκτορα – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.
Όπως αναφέρει η ανάλυση του Statista, οι γυναίκες στα τραπεζογραμμάτια εξακολουθούν να είναι σπάνιες σε όλο τον κόσμο και η σταδιακή κατάργηση της Ελισάβετ θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς.
Από το 2016 μέχρι το 2023 ο αριθμός των κρατών που απεικονίζουν γυναίκες στα χαρτονομίσματά τους ανήλθε μόλις τα 46 παγκοσμίως.
Μεταξύ των νέων κρατών που πήραν την απόφαση να παρουσιάσουν γυναίκες στα τραπεζογραμμάτια είναι η Ρουμανία, με την ηρωίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο χαρτονόμισμα των 20 Lei, και η Σιέρα Λεόνε, η οποία τοποθέτησε μια πρωτοπόρο δήμαρχο και εκπαιδευτικό. Επίσης βλέπουμε -σύμφωνα με το Statista- την Ινδονησία, το Ισραήλ και τη Βολιβία.
Από τη δεκαετία του ’90, εκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ η Αυστραλία έχει συμπεριλάβει στα χαρτονομίσματά της άλλες τέσσερις γυναίκες, ενώ στη Νέα Ζηλανδία και στις Μπαχάμες μπορεί να δει κανείς στα χαρτονομίσματα τόσο τη βασίλισσα Ελισάβετ, όσο και μία εθνική προσωπικότητα. Την ίδια ώρα, το 2018 ο Καναδάς άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα της Βαϊόλα Ντέσμοντ, της γυναίκας – σύμβολο στη μάχη του κατά του ρατσισμού, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να εκδίδει χαρτονομίσματα με τη σημαντική συγγραφέα Τζέιν Όστιν.
Οι Φιλιππίνες δεν είναι μόνο η μοναδική χώρα στον κόσμο που απεικονίζει μια εκλεγμένη γυναίκα αρχηγό κράτους, αλλά έχει δύο στα χαρτονομίσματά της: την πρώην πρόεδρο Gloria Macapagal Arroyo και την Corazon Aquino. .
Οι μεγαλύτερες αλλαγές σχετικά με τη γυναικεία αναπαράσταση στα τραπεζογραμμάτια θα μπορούσαν να έρθουν στην Καραϊβική, όπου επτά έθνη της Κοινοπολιτείας έχουν επί του παρόντος την Ελισάβετ Β’ σε όλα τα τραπεζογραμμάτια. (Έξι μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής).
Ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία δεν την έχουν συμπεριλάβει σε καμία έκδοση νομισμάτων τον τελευταίο καιρό (εκτός από τις αναμνηστικές), η Ελισάβετ εμφανίζεται σε τραπεζογραμμάτια από τη Νήσο του Μαν , το Γκέρνσει, το Τζέρσεϊ, το Γιβραλτάρ, την Αγία Ελένη, τα νησιά Φώκλαντ και τα νησιά Κέιμαν.
Ζώα, φυτά και τοπία
Μια άλλη βρετανική επικράτεια, οι Βερμούδες, έχουν ήδη καταργήσει την Ελισάβετ από το νόμισμά τους. Αντίθετα, το νησί επέλεξε σκηνές που δεν απεικονίζουν σημαντικούς ανθρώπους αλλά φυτά, ζώα και τοπία.
Άλλα μέρη που έχουν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και επομένως πιθανότατα δεν θα έχουν ποτέ γυναίκες —ή άνδρες— στα χρήματά τους είναι οι χώρες της Ευρωζώνης καθώς και η Δανία, η Βραζιλία και τα Φίτζι.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις