Γιώργος Ρωμαίος: Η Μεγάλη Αλλαγή του 1974
Ο κερκυραίος δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Την ημέρα που έπεσε η Χούντα ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ρωμαίος βρισκόταν στο «Βήμα», «γιατί περιμέναμε την πτώση της από τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Με την πτώση της Κυρήνειας και την παρέμβαση των Αμερικανών για την υπογραφή εκεχειρίας άρχισαν η διάλυση της απερίγραπτης και γελοίας κυβέρνησης Ανδρουτσόπουλου και η ανησυχία των αρχηγών των Επιτελείων. Σχεδόν όλοι οι συντάκτες βρισκόμασταν σε συνεχή επιφυλακή, γιατί το παρασκήνιο οργίαζε, οι μυστικές συναντήσεις και συσκέψεις ήταν συνεχείς και οι εξελίξεις ταχύτατες».
Την πτώση της δικτατορίας την πληροφορήθηκε «από τον Γεώργιο Μαύρο λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουλίου. Είχε λάβει το τηλεφώνημα από το γραφείο του στρατηγού Γκιζίκη για να μετάσχει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν του είχαν δώσει πληροφορίες για τους λόγους της πρόσκλησης, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Χούντα, υπό την πίεση των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, είχε τραπεί σε φυγή και οι στρατηγοί αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς».
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 23.7.1974, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
«Η πρώτη μου αντίδραση», θυμάται, «ήταν να αφήσω το γραφείο και να πάω στη Βουλή, όπου γινόταν η σύσκεψη, για να ζήσω από κοντά το παρασκήνιο της Μεγάλης Αλλαγής. Η δημοσιογραφική δίψα για την αναζήτηση όλων των λεπτομερειών αναμείχθηκε με την απερίγραπτη χαρά και ανακούφιση που ένιωθα, όπως όλοι οι Έλληνες, για την απαλλαγή της χώρας από την εγκληματική και προδοτική χούντα των συνταγματαρχών. Ρουφούσα τις εξελίξεις και τα γεγονότα σαν πρωτάρης ρεπόρτερ».
«Μετά τις 5 το απόγευμα της δραματικής εκείνης Τρίτης, όταν οι Π. Κανελλόπουλος, Γ. Μαύρος και Στ. Στεφανόπουλος συσκέπτονταν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφέθηκε να διαρρεύσει η πρώτη πληροφορία ότι ο Ευάγγελος Αβέρωφ τηλεφώνησε στον Καραμανλή στο Παρίσι και του πρότεινε να επιστρέψει για να αναλάβει την προεδρία της πρώτης μεταδικτατορικής κυβέρνησης. Γρήγορα ήρθαν και η απάντηση και το τηλεγράφημα από το Παρίσι, ότι ο αυτοεξόριστος ηγέτης φθάνει το ίδιο βράδυ στην Αθήνα με το αεροπλάνο του προέδρου της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ’ Εστέν».
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 24.7.1974, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
«Πολιτικά δεν περίμενα άλλη λύση. Δεν έγινε επανάσταση. Συνεπώς, η σύνθεση της κυβέρνησης έπρεπε να είναι αποδεκτή και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι δεν ήσαν και λίγα τα χουντικά σταγονίδια. Η πρωτοβουλία Αβέρωφ ήταν ένας αιφνιδιασμός, γιατί θεωρούσαμε βέβαιο ότι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που τον συνέλαβε η Χούντα ως πρωθυπουργό, θα ήταν και ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Τη λύση Καραμανλή δεν την περίμενα, αλλά δεν με απογοήτευσε, διότι έβλεπα μπροστά».
*Άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» στις 25 Ιουλίου 2004, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του απριλιανού δικτατορικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 25.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Ο κερκυραίος δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, πλήρης ημερών.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 25.7.2004, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Είχε εργαστεί επί μακρόν (και σε διευθυντική θέση) στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είχε αναλάβει υπουργικά καθήκοντα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του ’90.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις