Τεχνητή νοημοσύνη: Συνεχής ανάπτυξη παρά την οικονομική αβεβαιότητα
Αναμένεται να φτάσει στα 191 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026
Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τις περικοπές προϋπολογισμών για θέματα τεχνολογίας, τις συνεχείς απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC) η επιμέρους αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει ανοδική τροχιά κατά τα επόμενα χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών αναφέρει στην ανάλυσή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη (λογισμικό, hardware και υπηρεσίες) θα επιτύχει συνδυαστικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 25,5%, κατά τα έτη 2022-2026 καταλήγοντας στα 191 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026.
Μοχλός ανάπτυξης το λογισμικό
Η IDC αναμένει ότι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι το λογισμικό που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη (CAGR 32,4%), ενώ η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στις υπηρεσίες (CAGR 27,2%), το λογισμικό που δεν σχετίζεται άμεσα με την AI (CAGR 16.7%) και το AI hardware (CAGR 15,2%).
«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την εμπορική υιοθέτηση του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, καθώς πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις επενδύουν τώρα περισσότερα για να κάνουν τις διαδικασίες τους πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και ανθεκτικές», αναφέρει ο Μάρτιν Νούσκα, Senior Research Manager της IDC.
Δημιουργία επιχειρηματικής αξίας
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της IDC, πολλά καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μοντέλα γλώσσας που βασίζονται σε βαθιά μάθηση, παραγωγικά δίκτυα αντιπάλου ή διάφορα μοντέλα για ψηφιακά δίδυμα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντική επιχειρηματική αξία.
Λόγω του πληθωρισμού, της ύφεσης και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα πληγούν ίσως περισσότερο από εκείνες σε υλικό πιο γενικής χρήσης, καθώς η υποδομή τεχνητής νοημοσύνης είναι ακριβότερη. Η IDC προβλέπει ότι η αγορά για διακομιστές/ αποθηκευτικούς χώρους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα παρουσιάσει αργό αλλά σταθερό μοτίβο ανάπτυξης κατά την επόμενη περίοδο.
Ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας
Η αγορά υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η IDC αναμένει ότι η ζήτηση για τέτοιου είδους λύσεις για επαγγελματικές χρήσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ειδικότερα περιοχές αντικείμενα όπως η ανάλυση υπολογιστικής όρασης, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας και η επεξεργασία αυτοματισμών μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικών και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πιθανή ύφεση, ενώ η αγορά εργασίας σημαδεύεται από αντιφατικές πιέσεις – έλλειψη εξειδικευμένων εργατών σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου όπως οι Amazon, Google και Microsoft απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους», αναφέρει ο Νούσκα.
«Αναμένουμε ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα, λόγω της προοπτικής της τεχνολογίας για μακροπρόθεσμα καλύτερη διαχείριση κόστους ενώ είναι και μία πιθανή λύση στο χάσμα ικανοτήτων που παρατηρείται», καταλήγει ο ερευνητής της IDC.
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε