Στο μοναδικό εναπομείναν αρμενικό χωριό της Τουρκίας, το Βακιφλί, ο ηλικιωμένος πληθυσμός ευχαριστεί τον Θεό που κανένας από αυτούς δεν πέθανε κατά τη διάρκεια των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την περιοχή. 

Αλλά φοβούνται για το μέλλον τους.

Σύμφωνα με το Reuters, 30 από τα 40 πέτρινα σπίτια του χωριού, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και από τότε που έπληξε o σεισμός τη χώρα, οι 130 κάτοικοί του χωριού ζουν χωρίς ρεύμα. Μαζεύονται στο τεϊοποτείο για στέγη και ζεστασιά.

«Το Βακιφλί είναι ό,τι έχουμε, το μόνο αρμενικό χωριό στην Τουρκία. Είναι το σπίτι μας. Το να το βλέπω έτσι ραγίζει την καρδιά μου», είπε ο Μάσις, ένας 67χρονος συνταξιούχος κοσμηματοπώλης, ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρά του αφού πέρασε 17 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό το χωριό είναι μικροσκοπικό και τα παιδιά μας προτιμούν κυρίως να ζουν στην Κωνσταντινούπολη… Αυτό είναι το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Μετά από αυτή την καταστροφή, δεν ξέρω πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ξαναχτιστεί το χωριό. Φοβάμαι  πραγματικά ότι οι περισσότεροι θα φύγουν και το χωριό θα εγκαταλειφθεί», πρόσθεσε.

Ο Μάσις, πάντως, ορκίστηκε να μείνει όσο χρειαστεί για την ανακατασκευή. 

Σκοτάδι, κρύο και μετασεισμοί

Οι κάτοικοι πάντως έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, σε συνθήκες κρύου και σκοταδιού. 

«Χρειαζόμαστε θέρμανση. Προσπαθούμε να παραμείνουμε ζεστοί πίνοντας τσάι, αλλά οι νύχτες είναι κρύες και πραγματικά τρομακτικές στο απίστευτο σκοτάδι, με συνεχείς μετασεισμούς», αναφέρουν οι κάτοικοι. 

Το Βακιφλί βρίσκεται σε μια βουνοπλαγιά, στην επαρχία Χατάι, με θέα τη Σαμαντάγ, μια πόλη στο δυτικό άκρο των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Οι κάτοικοι του χωριού μιλούν μεταξύ τους σε μια τοπική αρμενική διάλεκτο, η οποία εμπεριέχει τόσο αραβικές όσο και τουρκικές λέξεις.

Είναι το μοναδικό που επέζησε των καταστροφικών θηριωδιών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου κατά τη διαρκεία του οποίου θανατώθηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. Αρμένιοι.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ