Όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στο κοινό
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (MET) είναι μια απόδειξη της δύναμης του οράματος, της αφοσίωσης και της επιμονής
Πριν από 151 χρόνια, θα ανάψει ένας φάρος ελπίδας για τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού παγκοσμίως.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Metropolitan Museum of Art, γνωστό και ως The Met) στις 20 Φεβρουαρίου 1872 θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό και θα δεχτεί ήδη από τον πρώτο χρόνο πάνω από 20.000 επισκέπτες. Το πρώτο του σπίτι ήταν ένας μισθωμένος χώρος στο κτήριο Dodworth στο 681 Fifth Avenue, κοντά στο σημερινό MOMA.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης είναι μια απόδειξη της δύναμης του οράματος, της αφοσίωσης και της επιμονής. Αυτό που ξεκίνησε ως μια μικρή συλλογή έργων ζωγραφικής σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία τέχνης στον κόσμο, με συλλογή και φήμη που συναγωνίζεται τα μεγαλύτερα ιδρύματα στην Ευρώπη.
Η ίδρυση του Μουσείου και τα πρώτα χρόνια
Το MΕΤ ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1870, από μια ομάδα Αμερικανών πολιτών που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο που θα συναγωνιζόταν τους μεγάλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οραματίστηκαν ένα μουσείο που όχι μόνο θα παρουσίαζε τα καλύτερα της αμερικανικής τέχνης αλλά θα έφερνε και τους μεγάλους θησαυρούς τέχνης του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στους ιδρυτές του μουσείου περιλαμβάνονταν επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και συλλέκτες, όπως ο John Taylor Johnston- στέλεχος σιδηροδρόμων και συλλέκτης έργων τέχνης που υπηρέτησε ως ο πρώτος πρόεδρος του MET-, ο William Cullen Bryant και ο Augustus Saint-Gaudens.
Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις.
Το μουσείο βρισκόταν σε ένα νοικιασμένο κτίριο που ήταν πολύ μικρό για να στεγάσει την αυξανόμενη συλλογή του και τα οικονομικά του ήταν συχνά επισφαλή.
Όμως, παρά τις δυσκολίες, το μουσείο συνέχισε να ευδοκιμεί, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο όραμα και την αφοσίωση των ιδρυτών και των πρώτων υποστηρικτών του.
Οι πρώτες συλλογές
Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του MΕΤ ήρθε το 1880, όταν το μουσείο απέκτησε μια συλλογή ευρωπαϊκών έργων ζωγραφικής και διακοσμητικών τεχνών από το κτήμα της Catherine Lorillard Wolfe μιας εξέχουσας φιλάνθρωπου της Νέας Υόρκης.
Η συλλογή Wolfe περιλάμβανε πάνω από 300 πίνακες, συμπεριλαμβανομένων έργων των Rembrandt, Vermeer και Frans Hals, καθώς και μεγάλο αριθμό ταπετσαριών, κεραμικών και άλλων διακοσμητικών αντικειμένων.
Η εξαγορά μετέτρεψε το MΕΤ εν μία νυκτί σε σημαντικό μουσείο ευρωπαϊκής τέχνης.
Η εξέλιξη
Με τα χρόνια, το MΕΤ συνέχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται. Στις 30 Μαρτίου 1880, μετά από μια σύντομη μετακόμιση στο Αρχοντικό Ντάγκλας στην οδό 128 West 14th Street, το Μουσείο άνοιξε για το κοινό στη σημερινή του τοποθεσία στην 5η Λεωφόρο και στην 82η Οδό, όπου στέκεται περήφανα ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα.
Τα πρώτα κομμάτια από το αρχικό κτίριο που σχεδιάστηκαν από τους Calvert Vaux και Jacob Wrey Mold -η δυτική πρόσοψη της οποίας είναι ακόμα ορατή στην πτέρυγα Robert Lehman- ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Η σημερινή εικόνα του MΕΤ διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 1902 όταν η εμβληματική πλέον πρόσοψη Beaux-Arts του Richard Morris Hunt άνοιξε στο κοινό.
*Δείτε το πριν και μετά του Μουσείου όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις δεκαετίες σέρνοντας το κέρσορα
Από τότε που πρωτοχτίστηκε, προστέθηκαν πολλές γκαλερί και έγιναν αλλαγές. Με τα χρόνια, το Met επεκτάθηκε με πολλές πτέρυγες και γκαλερί, όπως το American Wing, το Islamic Wing και το Met Cloisters, το οποίο βρίσκεται στο Άνω Μανχάταν και είναι αφιερωμένο στη μεσαιωνική τέχνη και αρχιτεκτονική.
Ο Brian Cha, ένας πρώην ασκούμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού του Μουσείου, δημιούργησε ένα μικρό animation σχετικά με τις πολλές αλλαγές που έγιναν στην αρχιτεκτονική με τα χρόνια MET.
Σύγχρονο τοπόσημο
Σήμερα, το MΕΤ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σεβαστά μουσεία τέχνης στον κόσμο. Οι συλλογές του εκτείνονται σε πάνω από 5.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας και περιλαμβάνουν πάνω από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Το Μουσείο σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και χρησιμεύει ως κόμβος καλλιτεχνικής και πνευματικής δραστηριότητας.
Η ιστορία του είναι μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης της τέχνης να εμπνέει, να εκπαιδεύει και να εμπλουτίζει τη ζωή μας.
Πολιτιστικό κέντρο
Εκτός από τον ρόλο του ως μουσείο και ερευνητικού ιδρύματος, το MΕΤ έχει γίνει επίσης πολιτιστικό κέντρο και σύμβολο της πόλης της Νέας Υόρκης. Η εμβληματική του πρόσοψη, με τα σκαλιά και τις νεοκλασικές κολώνες, έχει παρουσιαστεί σε αμέτρητες ταινίες, από την ρομαντική κομεντί «When Harry Met Sally (1989) μέχρι τον The Great Gatsby (2013) τους Ocean’s 8 (2018) και το πρόσφατο Uncut Gems (2019) , αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις. Το MΕΤ έχει επίσης φιλοξενήσει πολυάριθμες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, όπως γκαλά, συναυλίες και επιδείξεις μόδας (Met Gala).
Τον Φεβρουάριο του 2017, το Μουσείο παρουσίασε την Πρωτοβουλία Ανοιχτής Πρόσβασης (Open Access), η οποία καθιστά διαθέσιμες για απεριόριστη χρήση όλες τις εικόνες έργων τέχνης δημόσιου τομέα και τα βασικά δεδομένα για όλα τα έργα της συλλογής της που έχουν προσχωρήσει, στο Creative Commons Zero (CC0). Πλέον, οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει, να μοιραστεί και να αναμίξει εικόνες και δεδομένα σχετικά με έργα τέχνης στη συλλογή The Met. Η πρωτοβουλία Open Access αντιπροσωπεύει ένα απίστευτο σύνολο συνεχιζόμενων εργασιών από επιμελητές, συντηρητές, φωτογράφους, βιβλιοθηκονόμους, καταλόγους, ασκούμενους και τεχνολόγους τα τελευταία 151 χρόνια της ιστορίας του ιδρύματος — νέες εικόνες και δεδομένα προστίθενται κάθε χρόνο. Είναι επίσης μια σημαντική δήλωση σχετικά με τη δέσμευση του Μουσείου να αυξήσει την πρόσβαση στη συλλογή σε μια ψηφιακή εποχή.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης δεν είναι απλώς ένα μουσείο. Είναι μια όαση καλλιτεχνικής λαμπρότητας που υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο και συνεχίζει να αποτελεί έναν σύγχρονο ναό πολιτισμού που βοηθά στη διατήρηση και προώθηση της συλλογικής ανθρώπινης κληρονομιάς μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις