Τουρκία: Μετά τον σεισμό ο Ερντογάν «αλλάζει προσέγγιση, όχι στρατηγική»
Σε ό,τι αφορά τους λαούς, το κλίμα είναι πολύ καλό, όπως και πριν τον σεισμό, όπως σημείωσε ο δήμαρχος της Λέρου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον δήμαρχο του Μπόντρουμ, ο οποίος ευχαρίστησε για την βοήθεια.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε μια νέα φάση, περνώντας από την διαρκώς αυξανόμενη ένταση σε μια σχετική ηρεμία. Η αλληλεγγύη που έδειξε η Αθήνα από τις πρώτες ήδη ώρες της τραγωδίας, οι διασώσεις από τα μέλη της ΕΜΑΚ καθώς και η συγκινητική ανταπόκριση των Ελλήνων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας άλλαξαν το κλίμα.
Ωστόσο, αναλυτές που γνωρίζουν πως κινείται η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Ερντογάν, σημειώνουν πως, αυτό που βλέπουμε από πλευράς Άγκυρας, είναι μια αλλαγή προσέγγισης και όχι στρατηγικής.
Το ευχαριστώ του τουρκικού λαού
Σε ό,τι αφορά τους λαούς, το κλίμα είναι πολύ καλό, όπως και πριν τον σεισμό, όπως σημείωσε στο MEGA, 0 δήμαρχος της Λέρου, αποκαλύπτοντας μάλιστα το τηλεφώνημα που έλαβε από τον δήμαρχο του Μπόντρουμ.
«Τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα. Στο βαθμό της αυτοδιοίκησης έχουμε συνάψει σχέσεις με τα τουρκικά παράλια και τώρα με το σεισμό στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δήμαρχος του Μπόντρουμ μου τηλεφώνησε, με ευχαρίστησε με δάκρυα και μας είπε πως δεν πρόκειται να το ξεχάσουν», είπε ο Μιχάλης Κόλιας.
Σε ό,τι αφορά την τουρκική ηγεσία, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.
Ηρεμία πριν την καταιγίδα;
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Οι λαοί έχουν κατανόηση αλλά με την πολιτική δεν είναι έτσι. Η Τουρκία δεν βρίσκεται σε μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής αλλά σε μια αλλαγή προσέγγισης και αυτό γιατί έχει μπει σε μια διαπραγμάτευση με τη Δύση, αφενός γιατί χρειάζεται κεφάλαια αφού περίπου 40 δις υπολογίζονται οι ζημιές για την αναδόμηση μετά το σεισμό. Επίσης, βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με το Κογκρέσο για τα F16 και προσπαθεί να δείξει μια εποικοδομητική στάση. Άρα, μακροπρόθεσμα δεν θα αλλάξει την πολιτική της».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παναγιώτης Παστουσέας, αντιναύαρχος ε.α, εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ηρεμία αλλά η στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει.
«Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ηρεμία και ύφεση. Οι σεισμοί άλλαξαν τα δεδομένα. Η εθνική στρατηγική της Τουρκίας όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε η γεωπολιτική της στάση. Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του, είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο με τη Δύση. Τώρα, υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας».
Τα τουρκικά ΜΜΕ
Αξίζει να αναφερθεί, πως η θετική στάση των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης προς την χώρα μας, τις πρώτες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, άρχισε να αλλάζει.
Ενδεικτική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε αθρογράφος της Millyet, κατά του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον μεν Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ δεν επιστρέφουν στην Τουρκία τα χρήματα από τα F-35, τον δε Μητσοτάκη ότι «τώρα γίνεται αντιληπτή η εχθρότητά του». Παράλληλα επαναφέρει το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Ο αρθρογράφος Χακί Οτζάλ έγραψε στην εφημερίδα Milliyet: «Στους πρόσφατους σεισμούς και τα επακόλουθά τους, γινόμαστε μάρτυρες ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και, παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα αυτής της βοήθειας, έχουν αποκτήσει την άδεια να λένε ό,τι θέλουν. Έρχεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και λέει ωραία πράγματα, αλλά κάνει πως ξεχνάει ότι αγνοούν από το 2007 τις πληρωμές του «εταιρικού μεριδίου» της Τουρκίας για το πρόγραμμα F-35.
»» Η ελληνική ομάδα διάσωσης έφτασε την πρώτη μέρα. Δεν σκέφτονται, όμως, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, έχει δώσει βάσεις εκεί στις ΗΠΑ και έχει κάνει κοινές, αλλά μη ΝΑΤΟϊκές, ασκήσεις με τη Γαλλία, κάνει αντιληπτή την εχθρότητά του, όταν μεταφράζει την προειδοποίηση «ξαφνικά μια νύχτα…» σε αναφορά για σεισμό που χτυπάει μέσα στη νύχτα;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις