Joelle Garriaud – Maylam: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του ΝΑΤΟ»
«Οι τραγωδίες ενισχύουν μια ορισμένη συνοχή. Ωστόσο, η λεκτική ένταση πρέπει να σταματήσει» τονίζει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η γαλλίδα γερουσιαστής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ
Η Joelle Garriaud – Maylam είναι γαλλίδα γερουσιαστής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ από τον Νοέμβριο του 2022.
Σχεδόν έναν χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τον απολογισμό των δράσεων του ΝΑΤΟ, αλλά και τις ανησυχίες της Συμμαχίας και της ίδιας προσωπικά.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 μαζί με την Τουρκία. Τι πρέπει να θυμόμαστε 70 χρόνια μετά;
Φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη που μπήκε σε αυτή τη συμμαχία. Απόδειξη ότι πέρυσι γιόρτασε για τα 70 χρόνια και θα τα γιορτάζαμε ξανά την προπερασμένη εβδομάδα, αλλά το χιόνι μάς εμπόδισε να το κάνουμε. Η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους μας.
Συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ: στην Ουκρανία, στη ομάδα δράσης που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή, περιπολεί πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία, συμμετέχει στην KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό για εξοπλιστικές δαπάνες σε ολόκληρη τη Συμμαχία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αφού το 3,76% πηγαίνει για αμυντικές δαπάνες – την ώρα που ζητούμε από τους Συμμάχους να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ.
Εάν η Ελλάδα πέρασε το όριο του 2% είναι επειδή εξακολουθεί να αισθάνεται ότι απειλείται, σωστά; Εχουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να προστατεύσει ένα μέλος της έναντι ενός τρίτου, αλλά όχι έναντι ενός συμμάχου…
Φυσικά, υπάρχουν εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά εδώ είναι πολύ σημαντική η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Γιατί οι βουλευτές εργάζονται για την πειθώ, τη συνεργασία και την οικοδόμηση σχέσεων.
Ξέρετε, βλέπω ότι οι σχέσεις μεταξύ τούρκων και ελλήνων βουλευτών είναι πολύ καλές, είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Είναι πολύ ικανοποιητικό αυτό.
Ωστόσο, η Τουρκία, τουλάχιστον πριν από τους φονικούς σεισμούς, ανέπτυσσε σε καθημερινή βάση μια απειλητική ρητορική εναντίον της Ελλάδας…
Ναι, αλλά αυτό αλλάζει. Δείτε με τον σεισμό, οι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν τους Τούρκους. Η Τουρκία έστειλε τις ευχαριστίες της. Αυτές οι τραγωδίες ενισχύουν μια ορισμένη συνοχή. Ωστόσο, η λεκτική ένταση πρέπει να σταματήσει. Επειδή επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που δεν έχουν την επαρκή απόσταση για να κατανοήσουν τα πράγματα.
Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα αμβλύνει τη στάση της ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;
Δεν σας κρύβω ότι αυτή η θέση είναι δυσάρεστη. Αλλά πιστεύω ότι είναι μια εκλογική στάση. Είχαμε ένα σχετικό γεύμα εργασίας με τον τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι. Και εδώ χρειάζεται μεγάλη πειθώ, εμείς οι βουλευτές δουλεύουμε πάνω σε αυτό, για να εκτονωθούν αυτές οι εντάσεις. Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να ενταχθούν στη Συμμαχία.
«Ποτέ δεν είχαμε προετοιμαστεί για πόλεμο δίπλα μας»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου προ ημερών για την Ουκρανία, λέγοντας ότι η Συμμαχία δεν έχει μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών. Είναι τόσο δύσκολή η κατάσταση;
Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος οδήγησε σε μια συνολική αλλαγή μοντέλου. Κανείς δεν περίμενε έναν παραδοσιακού τύπου πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμα και εμείς οι Γάλλοι ήμασταν στραμμένοι σε πολέμους εκτός Ευρώπης. Για παράδειγμα στο Μάλι όπου πήγαμε ύστερα από αίτημα που μας έγινε.
Ποτέ δεν είχαμε προετοιμαστεί πραγματικά για τέτοιου είδους πόλεμο δίπλα μας. Και κάπως έτσι φτάσαμε να έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο και δεν έχουμε πυρομαχικά.
Η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: το δημογραφικό της. Μπορεί να παρατάξει πολλούς άντρες που στέλνονται στο μέτωπο ως «τροφή για κανόνια». Αλλά κατ’ αυτόν τον τρόπο θυσιάζεται μια ολόκληρη γενιά Ρώσων. Ενας λαός που ήταν φίλος του ουκρανικού λαού. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία να θυσιάζει τη νεολαία της. Κι όμως είναι η πραγματικότητα…
Αυτό που λέτε είναι ότι κι εσείς οι βουλευτές και το ΝΑΤΟ υποτιμήσατε την πιθανότητα εισβολής στην Ουκρανία;
Ναι, ήμασταν όλοι αφελείς, αλλά υπάρχει μια εξήγηση: δημιουργήσαμε τα τελευταία 70 χρόνια ένα κλίμα ειρήνης που μας εμπόδιζε να σκεφτούμε τα χειρότερα. Λέγεται συχνά ότι το ΝΑΤΟ είναι ο πιο επιτυχημένος διακρατικός οργανισμός στον κόσμο και είναι αλήθεια ότι καμία χώρα δεν έχει φύγει ποτέ από το ΝΑΤΟ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ έχουν εξασφαλίσει την ειρήνη για δεκαετίες, γεγονός που μας εμπόδισε να πιστέψουμε στην απειλή. Ωστόσο, υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, όπως της Γεωργίας το 2008, της Κριμαίας το 2014, αλλά νομίζω ότι όλοι θέλαμε να κλείσουμε τα μάτια μας λέγοντας ότι όλα θα λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και αποτελεσματικής διπλωματίας. Αλλά εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα και πρέπει να αποτρέψουμε: την ανάπτυξη του πολέμου. Ανησυχώ πολύ. Η ιμπεριαλιστική τρέλα του Πούτιν μπορεί να εξαπλωθεί στη Μολδαβία και τη Ρουμανία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν τώρα από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία οδικώς το συντομότερο δυνατό.
Η Λευκορωσία είναι ο πιο ένθερμος σύμμαχος του Πούτιν. Η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη και βρίσκεται στη φυλακή, αλλά ο συναγερμός πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη επειδή η Λευκορωσία έχει πυρηνικούς σταθμούς στην επικράτειά της – και αυτό είναι ανησυχητικό.
Ο πυρηνικός κίνδυνος είναι αποτρεπτικός, η Ρωσία το σκέφτεται, ναι, αλλά δεν νομίζω ότι θα κάνει το βήμα. Διότι το πυρηνικό όπλο χρησιμοποιείται εναντίον χωρών που δεν διαθέτουν ανάλογο εξοπλισμό. Οπότε δεν νομίζω να γίνει. Αλλά πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο γρήγορα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο για να περιορίσει τη ρωσική απειλή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις