Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Evan Vucci/AP) δήλωσε χθες Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή.

«Το αποκλείω για την ώρα»

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος.

«Δεν χρειάζεται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Νέα δόση στρατιωτικής βοήθειας

Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε χθες Παρασκευή τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψή του στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.