Μην ξανασκοτώνετε τους νεκρούς στο Μάτι
Ντροπιαστικά, άθλια, ανάλγητα τα επιχειρήματα του Δημοσίου στην έφεση για τις αποζημιώσεις
– «Η έλλειψη εισήγησης για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών από την Πυροσβεστική δεν συνδέεται «αιτιωδώς» με τον θάνατο των 102 πολιτών από τη φωτιά».
– «Η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για τη φορά και την ένταση των ανέμων άλλαξε απότομα και δραματικά από τις 4.45 μ.μ. (ώρα έναρξης της πυρκαγιάς) και λόγω των ανέμων εκμηδενίστηκε η αποτελεσματικότητα των εναερίων μέσων».
– «Οι πληγείσες περιοχές δεν είχαν ορθή ρυμοτομική διάταξη, καθώς και ότι οι κάτοικοι δεν είχαν καθαρίσει τις περιουσίες τους από κλαδιά, ξερόχορτα κτλ. Προκύπτει ότι το επίδικο γεγονός οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας και όχι σε πλημμελή τήρηση των υποχρεώσεων των οργάνων του Δημοσίου»
Με απλά λόγια τόσοι αθώοι στο Μάτι κάηκαν λόγω… αιφνίδιας μεταβολής του καιρού, επειδή οι… οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις είχαν αντικειμενική κατάσβεση του πύρινου μετώπου λόγω της έντασης και του πλάτους και ύψους της πυρκαγιάς και γιατί το Μάτι δεν είχε καλή ρυμοτομία.
Όχι, αυτά δεν τα επαναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος σε μια ένδειξη ανάλογης αθλιότητας σαν κι αυτή που είχε κάνει λίγα 24ωρα μετά τους μαζικούς θανάτους στο Μάτι.
Δεν τα λέει ο (καταδικασμένος πλέον) Νίκος Παππάς, που έστησε την περιβόητη συνέντευξη τύπου με τις δορυφορικές φωτογραφίες και τον Τζανακόπουλο με τον Τόσκα να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η φωτιά στο Μάτι ήταν έργο εμπρηστών.
Δεν τα λένε όλοι εκείνοι οι θλιβεροί πρωταγωνιστές της σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που ρωτούσε που θα πετάξουν αεροσκάφη την επόμενη ημέρα. Και με τον αψύ υπουργό να παίζει με το κινητό του ενώ είχε ενημερωθεί για μαύρες σακούλες με νεκρούς.
Αυτά τα λέει το ελληνικό δημόσιο στην έφεση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες, κατά της απόφασης για αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι.
Κάποιοι είπαν ότι είναι μια τυπική διαδικασία η κατάθεση έφεσης από το Δημόσιο. Κάποιοι άλλοι ότι δεν είναι και τόσο τυπική αλλά θέλει με τον τρόπο αυτό να μειώσει τις αποζημιώσεις, να προστατέψει το ταμείο του με λίγα λόγια.
Η ουσία όμως είναι τα αποκρουστικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί στην έφεση. Ο «στρατηγός άνεμος», η εγκληματική αμέλεια των κατοίκων, η αδυναμία των πυροσβεστών λόγω του καιρού.
Το επαναλαμβάνω. Το ελληνικό δημόσιο τα λέει αυτά. Ένα δημόσιο που έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα κυβερνά. Ένα δημόσιο που δείχνει την αναλγησία του, για να μην πω την αθλιότητά του.
Ένα δημόσιο που με αυτές τις αναφορές στην έφεσή του ουσιαστικά αθωώνει και δικαιολογεί τους ανίκανους κρατικούς λειτουργούς.
Τους ανίκανους πυροσβέστες, την ανύπαρκτη αστυνομία με τις εγκληματικές αποφάσεις που πήρε, την άθλια τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλους τους άχρηστους στην κυβέρνηση κι έξω από αυτήν, που συνέβαλαν στην τραγωδία.
Εν πάση περιπτώσει, ας δείξουμε όλοι τον απαιτούμενο σεβασμό στους νεκρούς και στους συγγενείς τους. Μην τους «βρομίζουμε» με τέτοιες συμπεριφορές.
Δεν ξέρω αν το Δημόσιο θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί του δικαιώματός του να κάνει έφεση. Θα μπορούσε, όμως, να έχει τον προσήκοντα σεβασμό σ’ αυτούς τους νεκρούς. Θα μπορούσε πράγματι για το τυπικό της υπόθεσης να κάνει έφεση, αλλά να αντιλαμβάνεται και το έγκλημα που συνέβη.
Και πρόκειται για ένα έγκλημα που έκανε μια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση η οποία λέγεται «ελληνικό κράτος». Και που θα ξανακάνει τέτοια μαζική δολοφονία αν δεν καταλάβει το Δημόσιο το μέγεθος της πράξεώς του. Αν δεν πληρώσει ακριβά γι’ αυτό, αν δεν τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Ένα διαλυμένο ελληνικό κράτος που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα χωρίς ποτέ να μπορεί να στηρίξει και να προστατέψει τους πολίτες του.
Αυτό συνέβη στο Μάτι, σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση που στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι πάλι νεκρούς θα είχαμε αν τα πρόσωπα ήταν διαφορετικά.
Διότι το «σπιτικό» που λέγεται Ελλάδα θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Γιατί τουλάχιστον μέχρι την τραγωδία στο Μάτι ένα κράτος – μπάχαλο υπήρχε και κανείς δεν έδινε σημασία θεωρώντας αυτονόητο ότι έτσι γίνεται. «Τι να κάνουμε, αυτό είναι το κράτος μας, αυτή είναι η Ελλάδα», ακούμε συχνά.
Ε, όχι. Δεν μπορεί να είναι αυτή η Ελλάδα το 2023. Ο πολίτης απαιτεί κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικά.
Κυρίως, όμως, απαιτεί να μην είναι αποκρουστικό, ανάλγητο, βάναυσο απέναντι σε τέτοιες τραγωδίες που γίνονται κάθε 100 χρόνια.
Και απαιτεί ο ελληνικός λαός να μην ξεχαστεί ποτέ το Μάτι και οι νεκροί του. Ακόμη κι αν χρειαστεί το δημόσιο να πληρώσει 1 δις για να καταλάβει ότι μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα.
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά