Νέος προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες
Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο θεσμοθετημένο επίπεδο μπορεί να «ρίξει» τις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων - Οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Μείωση των εισφορών υγείας στο 5% από 6,45% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση των εισφορών των συνταξιούχων είναι εφικτή με μικρή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα φτάνει το 0,22% του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει το 1,2 ή 1,3 δισ. ευρώ σταδιακά ως το 2025 και να πλησιάσει συνολικά ο προϋπολογισμός του στο πραγματικό επίπεδο των 7 δισ. ευρώ, τα οποία πλησιάζει – είναι κοντά στα 6,7 δισ. ευρώ τώρα.
Η χρηματοδότηση με το 0,22% του ΑΕΠ είναι πολύ κάτω από τις προβλέψεις του νόμου, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός του προβλέπει χρηματοδότηση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ.
Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του Αλέξανδρου Παπαθεοδώρου π. προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, την οποία παρουσίασε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.
Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως οι παροχές υγείας είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους. Επεσήμανε όμως ότι μόνο 1,25 εκατ. άτομα έχουν επικουρική ασφάλιση, ενώ παρατήρησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν καταβάλλουν εισφορές σε ποσοστό 50% – εξαιρούνται οι 150.000 επιστήμονες που καλύπτουν τις εισφορές τους σε ποσοστό 80%. Ένα θέμα που πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ είναι η εισφοροδιαφυγή, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το 95% έχει ενταχθεί στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και η εισφορά υγείας είναι μόνο 50 ευρώ το μήνα, έναντι 72 ευρώ το μήνα για το μέσο συνταξιούχο.
Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ
Η αλλαγή στη χρηματοδοτική βάση του συστήματος υγείας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση, ανεβάζει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ από φορέα που πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας, σε αγοραστή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας.
Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως έρχεται «τσουνάμι» γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών, αλλά και ασθενειών όπως η άνοια που θα «ταρακουνήσουν» τα συστήματα υγείας.
Η αναδιάρθρωση στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας έχει στόχο να βοηθήσει το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να χαράξουν στρατηγική που θα βοηθήσει την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας με ποιότητα και αποδοτική χρήση των πόρων και ότι η χρηματοδότηση δεν εξαντλείται σε μια λογιστική αποτύπωση των εσόδων – εξόδων και στη μεταφορά πόρων.
Έλεγχος ποιότητας στον ιδιωτικό τομέα
Σημείωσε πως για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο ΟΔΙΠΥ, για να μετρηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και το ίδιο πρέπει να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Τότε θα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους, συμβαλλόμενος με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ένα πλαίσιο παροχής αποδοτικών υπηρεσιών υγείας.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον χάρτη υγείας, που θα δείξει τι προσφέρει ο κάθε πάροχος και δομή, έχοντας προηγουμένως εκτιμήσει τις ανάγκες του πληθυσμού – στη βάση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και όχι της προσφοράς – ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μπορέσει να αγοράσει υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας.
Χάρτης υγείας
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και της υγείας συνολικά, εστίασε ο ομ. καθ. Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Υφαντόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η επιδημιολογία και η συχνότητα των ασθενειών, η επιβάρυνση που προκαλούν στο σύστημα υγείας, αλλά και η προοπτική από την εξέλιξή τους, καθώς θα πρέπει να προβλέπονται πρόσθετες δαπάνες που οι ασθένειες θα προκαλέσουν στο μέλλον.
Όπως είπε ο καθηγητής, για τον υπολογισμό των παραμέτρων αυτών χρειάζονται πραγματικά δεδομένα για το συνολικό φορτίο της νοσηρότητας στη χώρα, αποτυπώνοντας τις ανάγκες περίθαλψης ανά νομό, ηλικία και φύλο, όλες τις κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες πληθυσμού σε κάθε σημείο της χώρας, σε συνδυασμό με την επιδημιολογία και τα οικονομικά της υγείας.
Ταυτόχρονα πρέπει να καταγράφονται και οι ανισότητες, στη βάση της ζήτησης υπηρεσιών και όχι στη βάση της προσφοράς από τις διαθέσιμες μονάδες υγείας.
Οι τεχνοκράτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τον ανθρώπινο παράγοντα, την βιωσιμότητα και αποδοτικότητα του συστήματος, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Καταλήγοντας ο καθηγητής σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ παρέχει σήμερα μοναδική πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις