Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Τίποτα άλλο πέραν μιας απλής σημαδούρας η μπάλα που ξεβράστηκε σε παραλία

Ιαπωνία: Τίποτα άλλο πέραν μιας απλής σημαδούρας η μπάλα που ξεβράστηκε σε παραλία

Οι ειδικοί είπαν ότι η μπάλα που ξεβράστηκε σε παραλία της Ιαπωνίας, που οδήγησε σε εικασίες για κατασκοπεία, δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο - «Ίσως όλοι να είναι παρανοϊκοί λόγω των μπαλονιών».

Τελικά αποδείχθηκε πώς δεν είναι κατασκοπευτικό εργαλείο, κάθε άγνωστο αντικείμενο.

Για παράδειγμα η γιγάντια μεταλλική μπάλα που ξεβράστηκε σε παραλία της Ιαπωνίας, προκαλώντας ανησυχία σε Αρχές και πολίτες.

Αφού η σκουριασμένη κιτρινωπή σφαίρα, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας κατεδάφισης, παρασύρθηκε στη στεριά στο Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας, οι αξιωματούχοι με κράνη και ειδικές στολές απέκλεισαν την περιοχή. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι μπορεί να πρόκειται για ένα είδος παλιάς θαλάσσιας νάρκης ή κάποιου είδους όργανο κατασκοπείας.

Αλλά μετά από διάφορα τεστ, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δεν περιείχε εκρηκτική ύλη. Ήταν απλώς ένα μεγάλο, σφαιρικό κομμάτι παλιοσίδερου – μια υπενθύμιση ότι οι ωκεανοί, όπως και οι ουρανοί, είναι γεμάτοι μυστήριο και σκουπίδια.

«Η μπάλα απορρίφθηκε τελικά [σ.σ. ως απειλητικό αντικείμενο]», είπε ο Hiroyuki Yagi, αξιωματούχος στο Γραφείο Διαχείρισης Ποταμών και Παράκτιων της Νομαρχίας Σιζουόκα, τηλεφωνικά την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι αρχές είχαν αναθέσει σε μια τοπική εταιρεία να το κρατήσει προς το παρόν.

Μέχρι τότε, ήταν πολύ αργά για να σταματήσει ο διαδικτυακός μύλος σεναρίων. Για μέρες, τηλεοπτικά πλάνα με κρανοφόρους αξιωματούχους να κοιτάζουν και να σπρώχνουν τη σφαίρα είχαν οδηγήσει σε σχόλια για ένα πιθανό άγνωστο επιπλέον αντικείμενο , ή ίσως ένα… αυγό που παράγεται από κάτι μεγάλο, που κρύβεται πολύ πιο κάτω.

Μια ιαπωνική δημόσια φιγούρα, μια μασκότ ονόματι Chiitan , έφτασε στο σημείο να πει ουσιαστικά, «C’est moi ».

«Μια σιδερένια μπάλα μεγέθους περίπου 1,5 μέτρου, βρέθηκε στη Σιζουόκα», έγραψαν οι χειριστές της μασκότ στο Twitter. «Θα μπορούσε να είμαι εγώ».

Κυρίως, όμως, το σχόλιο αντανακλούσε γεωπολιτικές εντάσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένας βορειοκορεατικός πύραυλος προσγειώθηκε στα ύδατα δυτικά της Ιαπωνίας και νωρίτερα αυτό το μήνα ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε μια διπλωματική κρίση και μια σειρά από παρατηρήσεις ιπτάμενων αντικειμένων. Το τελικό αποτέλεσμα, μετά την εμφάνιση του βίντεο από την παραλία στο διαδίκτυο, ήταν πολλές παρατηρήσεις για κατασκοπευτικές σημαδούρες.

Ήταν, φυσικά, μια μη κατασκοπευτική σημαδούρα, είπαν οι ειδικοί, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο μύθος καταρρίφθηκε

«Είναι απλώς μια κανονική σημαδούρα», είπε σε συνέντευξή του ο Uwe Send, ωκεανογράφος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Δρ Σεντ είπε ότι τέτοιες σημαδούρες ήταν ευρέως διαθέσιμες για αγορά στο Διαδίκτυο και μπορούσαν να φανούν στο Pinterest . Οι ωκεανογράφοι χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους σημαδούρων για πολλά είδη έρευνας και συνήθως τις χρωματίζουν με έντονα χρώματα, με όνομα ή αριθμό τηλεφώνου, για να παρακολουθούν τον ακριβό εξοπλισμό που τους είναι συνδεδεμένος.

Οι σημαδούρες που μοιάζουν με αυτήν που βρίσκεται στην Ιαπωνία είναι συνήθως κατασκευασμένες από χάλυβα και χρησιμοποιούνται συχνά για πρόσδεση πλοίων σε λιμάνια ή στη θάλασσα. Συνήθως επιπλέουν στην επιφάνεια, σε αντίθεση με άλλες σημαδούρες που αντέχουν τις πιέσεις βαθύτερων νερών.

Μια παράνοϊα

Ο Δρ Σεντ είπε ότι η αντίδραση στη σημαδούρα του φάνηκε λίγο περίεργη, δεδομένης της κοινής χρήσης τέτοιων συσκευών στην έρευνα των ωκεανών και στη θαλάσσια ναυτιλία.

«Ίσως όλοι να είναι παρανοϊκοί λόγω των μπαλονιών», είπε.

Ερευνητικές σημαδούρες έχουν ξεβραστεί στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια και στο Μαϊάμι τα τελευταία χρόνια, είπε ο Δρ Σεντ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ζωγραφισμένοι αριθμοί τηλεφώνου κατεύθυναν γρήγορα τις αρχές στους ερευνητές.

Αλλά οι αρχές στο Hamamatsu, μια πόλη δυτικά του Τόκιο, δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν από πού προερχόταν το δείγμα ή σε ποιον ανήκει, επειδή το εξωτερικό του ήταν πολύ σκουριασμένο και δεν είχε ορατά σημάδια.

Το γεγονός ότι δεν ήταν καλυμμένο από κοχύλια ή φύκια υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν είχε ταξιδέψει πολύ μακριά, είπε ο Shigeru Fujieda, ειδικός στα θαλάσσια συντρίμμια στο Πανεπιστήμιο Kagoshima στη νότια Ιαπωνία. Είπε ότι η καλύτερη εικασία του ήταν ότι η σημαδούρα είχε σχεδιαστεί για να αγκυροβολήσει ένα πλοίο ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο.

Πιθανότατα δεν χρησιμοποιήθηκε για επιστημονικούς σκοπούς, καθώς ήταν και άβαφο και μεγαλύτερο από τις ερευνητικές σημαδούρες που συνήθως ξεβράζονται στην ξηρά, πρόσθεσε ο καθηγητής Fujieda.

Must in

Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ

Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση για το επιθετικό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Αμαρουσίου με το εντυπωσιακό 106-94 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο