Κίνα: Πού βρίσκεται ο εξαφανισμένος τραπεζίτης
Δεν είναι η πρώτη περίπτωση εξαφάνισης
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Μια χαραμάδα φωτός φαίνεται να ρίχνει στο μυστήριο της εξαφάνισης του Κινέζου τραπεζίτη, Μπάο Φαν, χρηματιστηριακό αρχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο αναφέρει ότι ο Φάο συνεργάζεται επί του παρόντος με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
Ποιος είναι ο Μπάο Φαν
Ο Μπάο Φαν είναι πρόεδρος της China Renaissance Holdings, την οποία ίδρυσε το 2005. Στην αρχή ήταν μια ομάδα δύο ατόμων που είχαν ως στόχο να φέρουν σε επαφή νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούσαν κεφάλαια με επενδυτές επιχειρηματικών και ιδιωτικών κεφαλαίων. Αργότερα η εταιρεία επεκτάθηκε σε υπηρεσίες που περιλαμβάνουν την αναδοχή, τις πωλήσεις και τις συναλλαγές.
Ο Φαν ξεκίνησε την καριέρα του ως επενδυτικός τραπεζίτης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στη Morgan Stanley και την Credit Suisse και αργότερα εργάστηκε ως σύμβουλος στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν. Με την μέχρι τώρα ενασχόληση του έχει κερδίσει την φήμη του βετεράνου διαπραγματευτή επιχειρηματικών συμφωνιών στον τομέα της Τεχνολογίας. Στο χαρτοφυλάκιο των επιτυχιών του περιλαμβάνεται η συγχώνευση δύο εκ των κορυφαίων εταιρειών στον τομέα παράδοσης φαγητού της χώρας, της Meituan και της Dianping, που υλοποιήθηκε το 2015. Την ίδια χρονιά κατατάσσεται στην 22η θέση στη λίστα Bloomberg Markets 50 Most Influential. Σήμερα, η πλατφόρμα «super app», που πρόεκυψε από την συγχώνευση, είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα.
Στις 17 Φεβρουαρίου η China Renaissance δήλωσε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτικό τραπεζίτη και από τότε υπάρχει σιγή ασυρμάτου όσον αφορά την τύχη του Φαν. Οι μετοχές της εταιρείας, ως ήταν αναμενόμενο κινήθηκαν πτωτικά.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα-μπουτίκ με έδρα την ηπειρωτική Κίνα δίνει λόγο για την εξαφάνιση του ιδρυτή της, αν και δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα.«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήθελε να επαναλάβει ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι εργασίες του Ομίλου συνεχίζονται κανονικά», αναφέρει η τράπεζα στο χρηματιστηριακό έγγραφο.
Την πληροφορία είχε μεταδώσει μέσα στην εβδομάδα και το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλέστηκε πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αναφέροντας ότι οι κινεζικές αρχές πήραν τον Φαν για να βοηθήσει στην έρευνα που διεξάγουν για τον πρώην συνάδελφό του, τον Κινγκ Λιν, πρώην πρόεδρο της εταιρείας.
Οι εξαφανίσεις των golden boys και η εκστρατεία κατά της διαφθοράς
Η εξαφάνιση του Φαν είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά περιπτώσεων υψηλόβαθμων Κινέζων στελεχών που εξαφανίστηκαν χωρίς πολλές εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της σαρωτικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Ο Κινεζο-καναδός δισεκατομμυριούχος, Σιάο Τζιανχούα εξαφανίστηκε για πέντε χρόνια, αφότου απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ το 2017 από άτομα που εκτιμάται ότι ήταν Κινέζοι πράκτορες, πριν εμφανιστεί το 2ο22 στην ηπειρωτική Κίνα και να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά.
Ο Γιμ Φουνγκ, επικεφαλής της κινεζικής χρηματιστηριακής εταιρείας Guotai Junan International, εξαφανίστηκε για περισσότερο από ένα μήνα το 2015 πριν επιστρέψει στην εταιρεία του, αφού «βοήθησε σε ορισμένες έρευνες».
Ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Alibaba, εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα για ένα χρόνο αφού έκανε επικριτικά σχόλια για τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, προτού επανεμφανιστεί δημόσια στα τέλη του 2021.
Επίσης εξαφανίστηκε ο προέδρος του ομίλου Fosun Guo Guangchang, ο οποίος, όπως δήλωσε αργότερα η Fosun, βοηθούσε σε έρευνες σχετικά με ένα προσωπικό θέμα.
Η εξαφάνιση του Φαν, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα, δεν αφορά μόνο την επιχείριση κατά της διαφθοράς αλλά εντάσσεται και στο πλαίσιο της πλέον σαρωτικής καταστολής των εταιρειών τεχνολογίας που συμβαίνει στην Κίνα εδώ και δύο χρόνια.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις