Πλασμένοι για χαρταετούς
Τα δίδυμα διαστημόπλοια Voyager που ταξιδεύουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, εκτοξεύθηκαν το 1977. Η αστροφυσικός Τζέιμι Ράνκιν γεννήθηκε μια δεκαετία αργότερα και σήμερα είναι από τους επικεφαλής του προγράμματος για εκείνα
Ο υπολοχαγός Λούτσιο Αρκιντιάκονο, είναι ο διοικητής της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων, που έπειτα από 8 χρόνια κυνηγητού κατάφερε να συλλάβει τον Ματέο Ντενάρο, τον τελευταίο νονό της σικελικής μαφίας. «Το κυνήγι ενός αρχινονού είναι σαν να βρίσκεσαι σε τρενάκι του λούνα παρκ», λέει ο Αρκιντιάκονο, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε ήρωα στην Ιταλία. «Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι είσαι κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Επειτα υπάρχουν στιγμές που πρέπει να περιμένεις μήνες. Και μετά πάλι από την αρχή. Ο αγώνας εναντίον της μαφίας δεν τελειώνει».
Επέζησε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, έναν εμφύλιο πόλεμο και τη ναζιστική λεηλασία. Η τελευταία φορά που ο πίνακας Water Seprents II του Γκούσταβ Κλιμτ εκτέθηκε δημόσια στην Αυστρία ήταν το 1964. Τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια, επιστρέφει σε μια εκθαμβωτική έκθεση στο Μουσείο Belvedere της Βιέννης. Μαζί με πολλά άλλα έργα του ζωγράφου που συνίδρυσε το 1897 το καλλιτεχνικό κίνημα της Απόσχισης της Βιέννης, ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά καλλιτεχνικά στυλ της εποχής.
Τα δίδυμα διαστημόπλοια Voyager που ταξιδεύουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, εκτοξεύθηκαν το 1977. Η αστροφυσικός Τζέιμι Ράνκιν γεννήθηκε μια δεκαετία αργότερα και σήμερα είναι από τους επικεφαλής του προγράμματος για εκείνα. Τώρα πια στο πρόγραμμα γι’ αυτές τις χρονοκάψουλες της εποχής μας που ταξιδεύουν στο άγνωστο, συμμετέχουν επιστήμονες από πολλές γενιές, εξηγεί η Ράνκιν. «Ετσι φτιάχνουμε και όλες τις επόμενες αποστολές. Με τα Voyager, απλά δεν το ήξεραν ότι είναι χρήσιμες όλες οι ηλικίες επιστημόνων – κανείς δεν περίμενε ότι η αποστολή θα επιβίωνε τόσο πολύ».
Αφιέρωσε τη ζωή της στην εξερεύνηση της κοινωνίας των χιμπαντζήδων – και κατ’ επέκταση των ανθρώπων. Η διάσημη βρετανίδα πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούνταλ συνεχίζει και σκέφτεται το μετά. «Επικεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για έναν καλύτερο κόσμο», λέει. «Σε ένα χρόνο θα γίνω 90 ετών – ποιος ξέρει πόσος καιρός μου απομένει; Τώρα μου αρέσει να σκέφτομαι τη ζωή μετά τον θάνατο – η εξερεύνηση αυτού του άγνωστου θα είναι η επόμενη μεγάλη περιπέτειά μου».
Ο Σαμ Αλτμαν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, προειδοποιεί ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει πολύ από τη «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη. Πιστεύει βέβαια ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη είναι «ως επί το πλείστον καλή» αλλά η κοινωνία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε «κάτι τόσο μεγάλο». «Χρειαζόμαστε χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν». Προς το παρόν, η πρόκληση είναι «οι άνθρωποι να μην ταράζονται όταν μιλούν σε ένα chatbot».
«Οι μεταμφιέσεις αποκαλύπτουν την πραγματικότητα των ψυχών. Θυμάμαι την ιστορία για έναν πολύ ντροπαλό άνθρωπο που κάποια μέρα, φορώντας μια μάσκα, είπε σε μια άλλη μάσκα όλα τα πιο προσωπικά, τα πιο μυστικά, τα πιο αδιανόητα πράγματα για τη ζωή του. Και έτσι μπορούσε να απολαύσει την άφθονη αίσθηση ότι κάπου στον κόσμο υπήρχε κάποιος που τον γνώριζε καλά. Περπατούσε πια στον δρόμο έχοντας νέο ενδιαφέρον για τον καθένα, αφού ο καθένας θα μπορούσε να είναι ο μοναδικός, άγνωστος έμπιστός του». Φερνάντο Πεσόα
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία