Ανάλυση δεδομένων υγείας και δείκτες ποιότητας στο ΕΣΥ
Αξιοποίηση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας της χώρας, εισαγωγή ελέγχων βάσει δεικτών ποιότητας και αξιολόγηση της αποδοτικότητας των μονάδων υγείας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας προωθούνται από το υπουργείο Υγείας
Αξιοποίηση των δεδομένων που θα προκύψουν από την εκτεταμένη ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας της χώρας και την «επικοινωνία» όλων των συστημάτων πληροφορικής που θα συνδέονται μεταξύ τους, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, με τη δημιουργία νέου οργανισμού ο οποίος θα ασχοληθεί με την δευτερογενή χρήση των δεδομένων.
Ο τρόπος αξιοποίησης των μεγαδεδομένων (big data) που θα προκύψουν είναι αντικείμενο συζήτησης που εξελίσσεται τώρα στην Ε.Ε. για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, καθώς τα στοιχεία θα προέλθουν από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, αλλά και την επέκταση των συστημάτων αποτύπωσης της λειτουργίας των νοσοκομείων (BI), την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στη νοσοκομειακή περίθαλψη πέραν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Από τη στιγμή που θα ξεκαθαριστούν οι δυνατότητες και ο τρόπος αξιοποίησης των δεδομένων, το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει πολιτικές υγείας με έμφαση στην πρόληψη, ιδίως με την κατάρτιση του χάρτη υγείας που θα υποδεικνύει τις ανισότητες στην περίθαλψη και θα εντοπίζει τα σημεία τόσο γεωγραφικά, όσο και ποιοτικά.
Στο σχεδιασμό αναμένεται να συμπεριληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης και της νοσοκομειακής περίθαλψης που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές.
Για το λόγο αυτό δίνεται έμφαση στην πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος και στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και προβλέπονται πρόσθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στη διημερίδα για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιείται στο Πολεμικό Μουσείο.
Όπως σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα στοιχεία στα οποία δίνεται έμφαση στην άντληση συμπερασμάτων από τα δεδομένα που συλλέγονται ήδη.
Η αξιοποίηση των στοιχείων θα σχετιστεί με την κατανομή των πόρων στα δημόσια νοσοκομεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξει και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την κατάρτιση του χάρτη υγείας.
Εξήγησε ότι σήμερα τα νοσοκομεία αποζημιώνονται με βάση τις δαπάνες τους, ενώ στόχος είναι η αποζημίωση των νοσοκομείων σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους. Για το λόγο αυτό επιχειρείται η μετάβαση στο σύστημα DRGs (Diagnosis Related Groups), (δηλαδή το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων που θα εισάγει την έννοια του ανταγωνισμού στις δομές υγείας μεταξύ τους), όπου τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα αναλάβουν συγκεκριμένα συμβόλαια για συγκεκριμένο έργο.
Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, ο κ. Κωτσιόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε τις ανάγκες του πληθυσμού και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μοιραστούν το έργο, να υπάρξει εφαρμογή στις νέες τεχνολογίες, να επεκταθεί η κατ’ οίκον νοσηλεία κλπ.
Ο κ. Κωτσιόπουλος υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή όπου πρέπει να δούμε πώς ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας στις ανάγκες του κόσμου.
Δείκτες ποιότητας
Στην εισαγωγή δεικτών ποιότητας αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, σημειώνοντας πως το σύστημα υγείας δεν έχει δείκτες ποιότητας, οπότε από τη δημιουργία του οργανισμού πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η διερεύνηση για να καταλήξει σε τουλάχιστον 40 δείκτες ποιότητας διεθνώς αποδεκτούς, οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν στο ελληνικό σύστημα υγείας. Ήδη πιλοτικά εφαρμόζονται οι δείκτες αυτοί στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικό, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, τα νοσοκομεία Λάρισας, Κρήτης, Ρόδου, Έδεσσας, Αλεξανδρούπολης και πολύ σύντομα θα εφαρμοστούν και στο σύνολο των νοσοκομείων.
Οι δείκτες αυτοί αφορούν την ασφάλεια των ασθενών κατά τη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας. Στόχος τους είναι η προσέγγιση της περίθαλψης με επίκεντρο τον άνθρωπο – ασθενή και την κάλυψη των αναγκών του.
Τι θέλουν οι ασθενείς
Στις προτιμήσεις των ασθενών, αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας παράλληλα ότι στις χώρες όπου εφαρμόζεται μονοψώνιο υπηρεσιών υγείας (δηλαδή υπάρχει ένας μόνο φορέας αγοράς υπηρεσιών υγείας για το σύνολο των πολιτών) υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς το κόστος των υπηρεσιών.
Χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα καθορίσει το μέλλον της υγείας της χώρας για τα επόμενα 10 χρόνια και πλέον, και επεσήμανε την ανάγκη συνεργειών μεταξύ των φορέων.
Σημείωσε πως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προετοιμάζεται πλαίσιο αξιολόγησης των βιοδεικτών για την αποδοτικότερη εφαρμογή τους, αλλά και οι προδιαγραφές για την «σάρωση ορίζοντα» που αφορά τα φάρμακα νέας τεχνολογίας που έρχονται, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενός πάγιου τρόπου εισαγωγής και εξόδου των νέων τεχνολογιών από το σύστημα υγείας.
Προχώρησε σε πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου ή προϋπολογισμού καινοτομίας, αλλά και ένα πλαίσιο βελτίωσης της χρηματοδοτικής βάσης του ΕΟΠΥΥ κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο με την εισαγωγή φόρων «αμαρτίας».
Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψιν οι προτιμήσεις των ασθενών για την περίθαλψή τους, ώστε η φροντίδα που θα παρέχεται να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας.
- Booking.com και Meta στο στόχαστρο της Κομισιόν – Τι αλλάζει
- Νέα Υόρκη: Ξανά διόδια λόγω της αυξημένης κίνησης – Τι εισηγήθηκε η κυβερνήτης
- Αμαλιάδα: «Εάν ήξερα τι γινόταν εκεί μέσα θα είχα…» – Τι δηλώνει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
- Έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ ο χορός της Λατινοπούλου με το soundtrack του Τραμπ – Τι ανήρτησε ο υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
- Διαβάστε στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Κωδικός «Μεσαία τάξη»
- Αταμάν: «Παίξαμε πιο έξυπνα στα τελευταία λεπτά και πήραμε μια σημαντική νίκη»