Τουρκία: Πάνω από 34 δισ. δολάρια το κόστος μόνο από τις ζημιές του σεισμού
Η Παγκόσμια Τράπεζα σε μία λεπτομερέστατη έκθεση εκτιμάει πως αν ληφθεί υπόψιν και το κόστος της ανοικοδόμησης τότε τα νούμερα διπλασιάζονται.
Ο σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ και οι πολλές μετασεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν τη νότια Τουρκία από τις 6 Φεβρουαρίου έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστο κόστος στην ήδη «πληγωμένη» τουρκική οικονομία και όπως ανέφερε σε μία εκτενή έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), εκτιμάει πως οι ζημιές θα είναι άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος ανοικοδόμησης, «δυνητικά διπλάσιο», ούτε τις συνέπειες για μελλοντική τουρκική ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς συγκροτήματα κατοικιών, σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά ή έχουν καταρρεύσει.
Τις μεγαλύτερες ζημιές σε κτίρια σύμφωνα με το ίδρυμα έχουν υποστεί κατοικίες με τις ζημιές να ανέρχονται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καταστροφές σε κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία και σε εγκαταστάσεις υποδομών ανέρχονται σε 9,7 και 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Επίσης τουλάχιστον 15 νοσοκομεία έχουν υποστεί μερική ή σοβαρή ζημιά σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες. Επίσης 190 ιστορικά μνημεία χρειάζονται εκτεταμένη και ειδική ανακατασκευή καθώς επίσης έχουν καταστραφεί είτε μερικώς είτε σημαντικά.
Από τις 11 επαρχίες της Τουρκίας η μεγαλύτερη καταστροφή παρατηρείται στο Χατάι, καθώς έχουν υποστεί ζημιές το 42% των κατοικιών, το 40% των κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία και το 34% των υποδομών.
Τι εκτιμούν ειδικοί για την ανοικοδόμηση
Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να υπόσχεται γρήγορη και έγκαιρη ανοικοδόμηση και πως μέσα σε ένα χρόνο «θα γιατρέψει» τις πληγές από τους σεισμούς, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι ειδικοί είναι πιο επιφυλακτικοί υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Συγκεκριμένα πρώτα οι τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να διαπιστώσουν ποια κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν και εν συνεχεία να εκπονηθεί, ένα εκτενές σχέδιο ανοικοδόμησης.
«Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να δέχεται πυρά για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, τα πρώτα 24ωρα μετά την καταστροφή, γεγονός για το οποίο ζήτησε συγγνώμη σήμερα (27/2), από την επαρχία Αντιγιαμάν όπου και βρέθηκε.
Ωστόσο δέχεται και πυρά για το πρόγραμμα αμνηστίας του 2018 που έδωσε «συγχωροχάρτι» σε κατασκευαστικά λάθη και σε προβληματικές υποδομές. Με τον Τούρκο πρόεδρο να ελέγχει την πλειονότητα των ΜΜΕ, αυτά επιρρίπτουν τις ευθύνες στους ηγέτες των δήμων αντιπολιτευόμενων κομμάτων που δεν κατάφεραν να λάβουν μέτρα προστασίας για μία περιοχή που ήταν γνωστή ότι είναι ευάλωτη στους σεισμούς.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η ασυνήθιστη ισχύς του σεισμού, το μικρό εστιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι πολλά κτίρια δεν πληρούσαν τους κανόνες δόμησης στην Τουρκία συντέλεσαν στο μέγεθος της καταστροφής.
Οι μετασεισμοί κινδυνεύουν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών
Επιπλέον η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθυμίζει ότι οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να σημειώνονται κινδυνεύουν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που οι σεισμοί επίσης προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και μεγάλες ζημιές.
Η τελευταία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε σήμερα την τουρκική επαρχία της Μαλάτια προκαλώντας κατάρρευση κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες.
Το ίδρυμα διευκρινίζει επίσης ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τους τελευταίους μετασεισμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Περίπου 10.000 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD).
Συνολικά, οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.
Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, μεγέθους 7,8 βαθμών, κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 170.000 κτίρια σε έντεκα επαρχίες της χώρας και έπληξε επίσης το βόρειο τμήμα της γειτονικής Συρίας.
Οι πληγείσες τουρκικές επαρχίες, μεταξύ των φτωχότερων της χώρας, φιλοξένησαν επίσης περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου