Βασιλιάς Κάρολος: Αυτός είναι ο Έλληνας μαέστρος που θα ψάλλει στην στέψη του
Η ημερομηνία της στέψης του Βασιλιά Καρόλου πλησιάζει και έχει ζητήσει να υπάρχει στην τελετή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική
Σε πυρετό προετοιμασιών βρίσκεται η βασιλική αυλή, με την στέψη του Βασιλιά Καρόλου να πλησιάζει. Σε ότι αφορά την μουσική, το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) επιλέχθηκε να εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής και ο δημιουργός του συνόλου Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Ν. Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας “Cappella Romana”, μίλησε στην ΕΡΤ.
«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» είπε ο κ. Λίγκας, ενώ για το πώς έφτασε στον ίδιο η πρόταση ανέφερε ό,τι «στο αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητής της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».
Στις 6 Μαΐου 2023 η επίσημη τελετή για τη στέψη
Ο βασιλιάς Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο και έλαβε τον τίτλο του βασιλιά τον περασμένο μήνα, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο η στέψη του θα σηματοδοτήσει έναν συμβολικό εορτασμό για την έναρξη της βασιλείας του. Η επίσημη τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα είναι η πρώτη από τον Ιούνιο του 1953, όταν είχε στεφθεί βασίλισσα η μητέρα του, Ελισάβετ. Πρόκειται επίσης για την πρώτη τελετή που θα πραγματοποιηθεί ημέρα Σάββατο από το 1902.
Η στέψη της Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου 1953, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και θεωρήθηκε ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Κράτησε τρεις ώρες, ενώπιον 8.251 προσκεκλημένων και την παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους 27 εκατομμύρια Βρετανοί – σε συνολικό πληθυσμό 36 εκατομμυρίων εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Καρόλου όμως, η τελετή τώρα θα είναι μικρότερης διάρκειας, λιγότερο ακριβή και πιο αντιπροσωπευτική της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.
O όρκος της στέψης
Οι προετοιμασίες για τη στέψη αποκαλούνται «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα». Στην τελετή, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι παρουσιάζει πρώτα τον νέο βασιλιά και οι παριστάμενοι τον επευφημούν. Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης, ένα κείμενο που συντάχθηκε το 1688 και με αυτό δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να διαφυλάξει την Αγγλικανική Εκκλησία και την προτεσταντική πίστη. Ο Κάρολος, καθισμένος στον ξύλινο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που χρησιμοποιείται σε όλες τις στέψεις μετά το 1626, θα δεχτεί στη συνέχεια την ευλογία του αρχιεπισκόπου και τα σύμβολα της βασιλείας του, όπως το σκήπτρο και το στέμμα.
Στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, με τους ισχυρούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια, τελέστηκε η κηδεία της Ελισάβετ και ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, του διαδόχου του Καρόλου. Ο Κάρολος είναι βασιλιάς και αρχηγός του κράτους όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και άλλων 14 χωρών, όπως του Καναδά, της Αυστραλίας, της Τζαμάικας, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα-Νέας Γουινέας.
Δείτε το βίντεο
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου