Ζελένσκι: Η απάντηση της Κίνας στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου
Απαντώντας στην δήλωση Ζελένσκι, η Κίνα απάντησε λέγοντας πως πάντα είχαμε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο
Η Κίνα προχώρησε στην απάντηση των δηλώσεων του Ζελένσκι, λέγοντας πως πάντα πίστευε στην διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ απάντησε στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα έβλεπε θετικά την περίπτωση συνομιλιών με την Κίνα.
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη δήλωση του Ζελένσκι, ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η Μάο είπε ότι «η θέση της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας είναι σταθερή και πολύ ξεκάθαρη». «Το βασικό είναι να ζητάμε ειρήνη και να προωθούμε τον διάλογο και μια πολιτική λύση στην κρίση. Ανέκαθεν διατηρούσαμε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας», δήλωσε η Μάο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Σι αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ρωσία, με την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον – Πεκίνου να ανεβαίνει κι άλλο.
Ζελένσκι: Ανοιχτοί να εξετάσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας
Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.
Πέρα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης κρατά αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λίγες χώρες είναι υπέρ της Ρωσίας, άλλες καταδικάζουν την εισβολή, ωστόσο δεν συμμετέχουν καθόλου ούτε με στρατιωτική ούτε με οικονομική βοήθεια. Επιπλέον ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου.
Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό, «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις