Take It Down: Το νέο εργαλείο που αφαιρεί ακατάλληλες εικόνες από το διαδίκτυο
Το Take It Down επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ανώνυμα ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα της εικόνας που θέλει να διαγραφεί.
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
- Ο γιος της Πάμελα Άντερσον θέλει να καταρρίψει την άποψη της «ξανθιάς βόμβας» για τη μαμά του
«Μόλις στείλεις αυτή τη φωτογραφία, δεν μπορείς να την πάρεις πίσω», λέει η προειδοποίηση στους εφήβους, οι οποίοι αγνοούν συχνά την πραγματικότητα ότι πολλοί έφηβοι στέλνουν «τολμηρές» φωτογραφίες τους υπό πίεση ή χωρίς να κατανοούν τις συνέπειες.
Ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο έχει σκοπό να δώσει κάποιο έλεγχο στους εφήβους ή σε όσους ήταν έφηβοι και να αφαιρέσει ακατάλληλες εικόνες και βίντεο του εαυτού τους από το Διαδίκτυο.
Το εργαλείο που ονομάζεται Take It Down, λειτουργεί από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Meta Platforms, τον ιδιοκτήτη του Facebook και του Instagram.
Ο ιστότοπος επιτρέπει σε οποιονδήποτε ανώνυμα – και χωρίς να ανεβάσει πραγματικές εικόνες – να δημιουργήσει αυτό που είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό αποτύπωμα της εικόνας. Αυτό το «δακτυλικό αποτύπωμα» (ένα μοναδικό σύνολο αριθμών που ονομάζεται «hash») πηγαίνει στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων και οι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο έργο αφαιρούν τις εικόνες από τις υπηρεσίες τους, σύμφωνα με τον Guardian.
Τώρα, οι επιφυλάξεις. Οι πλατφόρμες που συμμετέχουν είναι το Facebook και το Instagram της Meta, το Yubo, το OnlyFans και το Pornhub, ιδιοκτησίας Mindgeek. Εάν η εικόνα βρίσκεται σε άλλο ιστότοπο ή εάν αποσταλεί σε μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα όπως το WhatsApp, δεν θα αφαιρεθεί.
Επιπλέον, εάν κάποιος αλλάξει την αρχική εικόνα – για παράδειγμα, την περικόψει, προσθέτοντας ένα emoji ή τη μετατρέψει σε meme – γίνεται μια νέα εικόνα και επομένως χρειάζεται νέα ανάλυση. Οι εικόνες που είναι οπτικά παρόμοιες – όπως η ίδια φωτογραφία με και χωρίς φίλτρο Instagram, θα έχουν παρόμοια κατακερματισμένα, που διαφέρουν μόνο σε έναν χαρακτήρα.
Η Meta, όταν ήταν ακόμα Facebook , προσπάθησε να δημιουργήσει ένα παρόμοιο εργαλείο, αν και για ενήλικες, το 2017. Δεν πήγε καλά επειδή ο ιστότοπος ζήτησε από τους ανθρώπους να στείλουν τις κρυπτογραφημένες γυμνές τους φωτογραφίες στο Facebook.
Η εταιρεία δοκίμασε την υπηρεσία στην Αυστραλία για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν την επέκτεινε σε άλλες χώρες. Το 2021, βοήθησε στην κυκλοφορία ενός εργαλείου για ενήλικες που ονομάζεται StopNCII – δηλαδή, τέλος revenge porn. Αυτός ο ιστότοπος διευθύνεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Γραμμή Βοήθειας για το UK Revenge Porn, αλλά οποιοσδήποτε σε όλο τον κόσμο μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.
Το Twitter και το TikTok μέχρι στιγμής δεν έχουν δεσμευτεί για το έργο.
Ο ιστότοπος λειτουργεί με πραγματικές καθώς και δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη εικόνες και «deepfakes».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις