Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κυνήγι ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσω Facebook, Instagram και Grindr στις αραβικές χώρες

Κυνήγι ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσω Facebook, Instagram και Grindr στις αραβικές χώρες

Facebook, Instagram και Grindr ως εργαλεία εντοπισμού ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την αστυνομία.

Ο διεθνής οργανισμός Human Rights Watch (HRW) κατηγόρησε το Facebook, το Instagram, το WhatsApp, το Twitter και το Grindr ότι δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών από αξιωματούχους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σε μια νέα έκθεση, το HRW πήρε συνέντευξη από 90 ΛΟΑΤΚΙ+ που είχαν στοχοποιηθεί ψηφιακά σε αυτές τις εφαρμογές από αξιωματούχους σε πέντε χώρες: Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τυνησία. Το HRW πήρε επίσης συνέντευξη από 30 ειδικούς σχετικά με την παρενόχληση των ΛΟΑΤΚΙ+ σε κάθε χώρα.

Σε χώρες όπου η γκέι σεξουαλική δραστηριότητα είναι παράνομη, οι αρχές επιβολής του νόμου συχνά αναγκάζουν τους άνδρες που κατηγορούνται ότι είναι ομοφυλόφιλοι να υποβληθούν σε εξευτελιστικές εξετάσεις πρωκτού.

Τα ψεύτικα προφίλ

«Οι αρχές στις πέντε αυτές χώρες παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργούν ψεύτικα προφίλ για να μιμηθούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να τα παγιδεύσουν σε εφαρμογές γνωριμιών όπως το Grindr και σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook», έγραψε το HRW.

Οι αρχές μερικές φορές δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες ΛΟΑΤΚΙ+ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκθέτοντάς τα σε βίαιες καταστάσεις. Άλλες αρχές συναντώνται με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συλλαμβάνοντάς τα και στη συνέχεια ερευνώντας παράνομα τις προσωπικές τους συσκευές, συχνά υπό την απειλή βίας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές, οι αρχές συλλέγουν πληροφορίες που τους επιτρέπουν να διώξουν ποινικά τον κρατούμενο καθώς και άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Όταν οι αστυνομικοί δεν μπορούν να βρουν πληροφορίες τη στιγμή της σύλληψης, μπαίνουν στις εφαρμογές γνωριμιών στα τηλέφωνά τους, ανεβάζουν φωτογραφίες και κατασκευάζουν συνομιλίες για να δικαιολογήσουν την κράτησή τους», έγραψε το HRW.

Ένας 23χρονος Αιγύπτιος ονόματι Ayman είπε ότι συμφώνησε να συναντήσει έναν άνδρα που γνώρισε στο Grindr σε ένα καφέ. Πέντε αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα τον συνάντησαν και τον απείλησαν ότι θα τον κρεμάσουν με σχοινί αν δεν άνοιγε το τηλέφωνό του.

«Βρήκαν φωτογραφίες μου με μακριά μαλλιά και άλλες φωτογραφίες με έναν άντρα και τις μετέτρεψαν σε υπόθεση απρέπειας», είπε ο Ayman. «Στο περιπολικό, με χτύπησαν και με έβριζαν».

Οι κρατούμενοι φυλακίζονται με αόριστες, προσποιημένες κατηγορίες «ηθικής», «απώλειας», «πορνείας» και «εγκλήματος στον κυβερνοχώρο». Στη φυλακή, ανακρίνονται, χωρίς να έχουν πρόσβασ σε δικηγόρους, επισκέπτες ή ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια υποβάλλονται σε αναγκαστικές εξετάσεις πρωκτού, βασανίζονται και αναγκάζονται να υπογράψουν ψεύτικες ομολογίες.

Must in

Ένα τρισ. δολάρια το χρόνο, το κόστος της κλιματικής κρίσης για τους φτωχούς του κόσμου

Ενδεχόμενη αποτυχία να συγκεντρωθούν πόροι για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξήσει το κόστος στο μέλλον, προειδοποιούν επιστήμονες στην σύνοδο για το κλίμα, COP29

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024