Αγορά τέχνης: Σπουδαία έργα σε δημοπρασία για τους… κυνηγούς των blue chip
Mερικά από τα πιο δυνατά κομμάτια της συλλογής του Σάμιουελ Iρβινινγκ Νιουχάουζ του Νεότερου, θα διατεθούν προς πώληση την άνοιξη
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Το ραντεβού μπορεί ακόμη να μην έχει καθοριστεί με τους υποψήφιους αγοραστές. Η ημερομηνία, ο τόπος και η ώρα που το σφυράκι του δημοπράτη των Christie’s θα χτυπήσει ώστε να αλλάξουν χέρια 16 σπουδαία έργα τέχνης να μην έχει ανακοινωθεί. Η είδηση και μόνο όμως ότι μερικά από τα πιο δυνατά κομμάτια της συλλογής του Σάμιουελ Ιρβινινγκ Νιουχάουζ του Νεότερου, θα διατεθούν προς πώληση την άνοιξη ήταν αρκετή για να δημιουργήσει αναστάτωση και προσμονή στους ανά τον κόσμο συλλέκτες που αναζητούν σημαντικά έργα για να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. Και μάλιστα όχι απλώς με αξιόπιστη προέλευση, αλλά και διαλεγμένα από έναν άνθρωπο που είχε αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους συλλέκτες με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Οι κυνηγοί των blue chip έργων έχουν ήδη εστιάσει την προσοχή τους στο ασπρόμαυρο κολάζ του Βίλεμ ντε Κούνινγκ «Ορέστης» (1947) το οποίο ο αμερικανός κληρονόμος και συνιδιοκτήτης του εκδοτικού κολοσσού που εκδίδει περιοδικά όπως η «Vogue», το «Vanity Fair» και το «The New Yorker» καθώς και δεκάδες εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέκτησε από τους Sotheby’s για 13,2 εκατ. δολάρια το 2002, και του οποίου η αξία υπολογίζεται τώρα ότι ξεπερνά τα 25 εκατ. δολάρια. Στην παραμορφωμένη αυτοπροσωπογραφία του Φράνσις Μπέικον του 1969, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια, στην «Αρλεζιάνα» του Πάμπλο Πικάσο, σε ένα αφηρημένο πορτρέτο του 1937 της αμερικανίδας φωτογράφου Λι Μίλερ που προβλέπεται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια. (Οι ακριβείς εκτιμήσεις για αυτά τα συγκεκριμένα κομμάτια στη δημοπρασία είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Christie’s)
Στην ίδια δημοπρασία, ο συνολικός τζίρος της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 144 εκατ. δολάρια, θα πωληθούν επίσης έργα των Τζάσπερ Τζόουνς και Ρόι Λίχτενσταϊν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έργα από τη συλλογή Νιουχάουζ βγαίνουν στην αγορά μετά τον θάνατο του συλλέκτη ακολουθώντας μια συγκεκριμένη στρατηγική πωλήσεων η οποία βοηθά ώστε να μη δημιουργείται «συνωστισμός», καθώς υπήρχαν καλλιτέχνες των οποίων μεγάλος αριθμός δημιουργιών τους ανήκαν στην εν λόγω συλλογή. Το 2018 επί παραδείγματι πωλήθηκε ο πίνακας του Μπέικον «Σπουδή της Εριέτας Μοράες που γελά» (1969) προς 21,7 εκατ δολάρια, ποσό πολύ υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση που κυμαινόταν μεταξύ των 14 και 18 εκατ. δολαρίων. Την επόμενη χρονιά εκποιήθηκαν 11 έργα ανάμεσά τους και το ασημένιο «Κουνέλι» (1986) του Τζεφ Κουνς, το οποίο σημείωσε ρεκόρ για έργο εν ζωή καλλιτέχνη καθώς η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 91,1 εκατ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον θάνατο του Νιουχάουζ το 2017 σε ηλικία 89 ετών, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 9 και πλέον δισ. δολάρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις