Σεισμός στην Τουρκία: Ερευνα δείχνει ότι προκάλεσε τσουνάμι στην ανατολική Μεσόγειο
Τσουνάμι έφτασε στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου λόγω του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς»μετέδωσε χθες Δευτέρα ότι ανακοινώθηκαν τ’ αποτελέσματα της προκαταρκτικής έκθεσης για τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής, του Πανεπιστημίου Βοσπόρου και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (φωτογραφία, επάνω, από το δημοσίευμα της Χαβαντίς).
Τσουνάμι μικρού πλάτους
Στην έκθεση, με τον τίτλο «Οι παράκτιες δομές του κόλπου του Iskenderun και οι αξιολογήσεις του τσουνάμι στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται ότι ο σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι μικρού πλάτους που έφτασε στις ακτές της Αντιόχειας, της Μερσίνης, της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο βρισκόταν περίπου 90 χιλιόμετρα πιο μέσα από την ακτή και το ρήγμα παρουσίασε χαρακτηριστικό κατευθυνόμενης διάρρηξης.
Διαπιστώθηκε ότι το πρώτο κύμα έφτασε στην ακτή της περιοχής της Αντιόχειας στο 25ο λεπτό. Το υψηλότερο κύμα έφτασε τα 14 εκατοστά στο 33ο λεπτό.
Το υψηλότερο κύμα των 17 εκατοστών μετρήθηκε στην Αμμόχωστο στο 65ο λεπτό. Το υψηλότερο κύμα των 14 εκατοστών στην Μερσίνη μετρήθηκε στο 48ο λεπτό και το υψηλότερο κύμα των 10 εκατοστών στην Κερύνεια καταγράφηκε το 48ο λεπτό.
Κατανόηση του μηχανισμού
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η επιστημονική διερεύνηση του τσουνάμι μικρής κλίμακας που προκλήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023 και ο προσδιορισμός του μηχανισμού σχηματισμού του είναι σημαντική για την κατανόηση πιθανών μελλοντικών τσουνάμι στην περιοχή και την προετοιμασία».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αχμέτ Τζεβντέτ Γιαλτσίνερ, πρώην προέδρου του συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι της UNESCO για τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, μέλους του Ερευνητικού Κέντρου Σεισμικής Μηχανικής του METU και μέλους της Πολυτεχνικής Σχολής – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Κλάδος Παράκτιας και Θαλάσσιας Μηχανικής – ο οποίος προήδρευσε της ομάδας που συνέταξε την έκθεση, το σημείο γένεσης του τσουνάμι βρίσκεται νότια της περιοχής Σαμάνταγ, στην Αντιόχεια.
Ερωτήματα
«Αναρωτιέμαι αν το ρήγμα συνεχίζεται στη θάλασσα. Με τον σεισμό των 6,4 βαθμών, είδαμε ότι ήρθε στο Σαμάνταγ. Αν πάει νότια, θα κατευθυνθεί προς τη θάλασσα ή θα πάει νότια από τη Λατάκεια; Εξετάζουμε το ιστορικό του και αν θα υπάρξουν υποθαλάσσιοι σεισμοί στην περιοχή, τι είδους κύμα προκαλεί, πώς εξαπλώνεται, πού έρχεται και πόσο χρόνο χρειάζεται; Προσπαθούμε να βρούμε αυτές τις πληροφορίες», είπε ο καθηγητής.
«Η έρευνά μας αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών για το στάδιο της προετοιμασίας σε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον και στην έκδοση προειδοποιήσεων», πρόσθεσε.
Πηγή: sigmalive.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις