Συρία: Ένας μαγνητικός τομογράφος για 4,7 εκατομμύρια σεισμόπληκτους
Tα αντιβιοτικά εξαντλήθηκαν την τρίτη μέρα μετά τον σεισμό και κρεβάτια νοσηλείας δεν υπάρχουν για όλους.
Για τους 8.500 κατοίκους της βόρειας Συρίας που επέζησαν με τραύματα από τον σεισμό των 7,8 βαθμών στις 6 Φεβρουαρίου, η βοήθεια θα αργήσει ή δεν θα έρθει ποτέ.
Απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από 12 χρόνια πολέμου, η βόρεια Συρία μετρά πάνω από 8.500 νεκρούς, 10.000 ισοπεδωμένα κτήρια και 11.000 άστεγους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της OCHA, της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Ο απολογισμός είναι μικρότερος από ό,τι στη γειτονική Τουρκία, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 45.000, όμως η κατάσταση στη Συρία είναι μακράν πιο δύσκολη.
Για την περίθαλψη των τραυματιών, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, μόνο 1.245 κρεβάτια βραχείας νοσηλείας είναι διαθέσιμα στα 66 νοσοκομεία που απομένουν στην περιοχή.
Σε ολόκληρη την βορειοδυτική Συρία λειτουργούν μόνο 64 μηχανήματα ακτίνων Χ, μόνο 7 αξονικοί τομογράφοι και μόνο ένας μαγνητικός τομογράφος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ στα τέλη του 2022.
Ο σεισμός κατέστρεψε επίσης αποθήκες φαρμάκων που θα αργήσουν να ξαναγεμίσουν, δεδομένου ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει μόνο από τρία σημεία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
«Η ιατρική κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία είναι καταστροφική» λέει ο Ικράμ Χαμπούς, διευθυντής του μοναδικού μαιευτηρίου στην Ιντλίμπ. «Φάρμακα και οροί που θα μας έφταναν για 4 με 6 μήνες εξαντλήθηκαν σε δύο με τρεις ημέρες».
Ο κίνδυνος επιδημιών είναι μεγάλος, καθώς τα αντιβιοτικά εξαντλήθηκαν την τρίτη μέρα μετά τον σεισμό, προειδοποιεί ο Αμπντουλκαρίμ Εκζαιέζ, επιδημιολόγος του King’s College στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τρεις γιατρούς που μίλησαν στο Nature από την βορειοδυτική Συρία, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν κατάγματα, τραύματα, αιμορραγίες και συνθλιπτικές κακώσεις, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με «συνθλιπτικό σύνδρομο», το οποίο ξεκινά από τους μυς και οδηγεί τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια.
Οι ασθενείς με συνθλιπτικό σύνδρομο πρέπει να νοσηλεύονται στην εντατική και χρειάζονται αιμοκάθαρση, όμως στην περιοχή λειτουργούν μόνο 73 συσκευές αιμοκάθαρσης.
«Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής από το σοκ και τον τρόμο της καταστροφής» λέει ο καρδιολόγος Άμπου Χατάμπ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Χαλεπίου.
Στους τραυματίες όμως πρέπει να προστεθούν και οι κάτοικοι που εμφανίζουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν υπάρχουν υποδομές.
Ο ΟΗΕ αποστέλλει στην περιοχή φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, όμως οι γιατροί λένε ότι χρειάζονται περισσότερες συσκευές αιμοκάθαρσης, υλικό για ορθοπεδικές επεμβάσεις, αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Όπως λέει ο Χαμπούς, ο γυναικολόγος στην Ιντλίμπ, «τα υλικά αυτά δεν υπήρχαν σε αφθονία ούτε πριν από τον σεισμό».
Και χιλιάδες τραυματίες αφήνονται έτσι στη μοίρα τους.
- Βίντεο – ντοκουμέντο από το νέο περιστατικό με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικη σε κλαμπ
- Αργίες 2025: Πότε πέφτουν το νέο έτος – «Πλήθος» τριήμερων
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν υπάλληλοι του ΟΑΣΘ – Έπαιρναν αναρρωτικές άδειες με ψευδείς γνωματεύσεις
- Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» Μότλεϊ – Υπέγραψε στην G-League
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Ενημερώθηκαν Χαρίτσης, Αχτσιόγλου από την Κεραμέως για τον κατώτατο – «Aυξήσεις κοροϊδία στους μισθούς»