Εκτός ψηφοδελτίων, «παίζεται» η διαγραφή: H επόμενη μέρα για Πολάκη
Τα όσα θα πει ενδεχομένως επηρεάσουν την απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας - η οποία, με την σειρά της, θα κρίνει το είδος της κομματικής «ποινής» που επισείει η ψηφιακή του παρουσία: διαγραφή, η οποία βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της συζήτησης, αναστολή κομματικής ιδιότητας για ένα έτος, σύσταση ή επίπληξη.
Η χρονική αλληλουχία των συνεδριάσεων έχει σημασία: πρώτα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο αργότερα η Επιτροπή Δεοντολογίας. Το πρώτο όργανο έχει θεωρητικά την πιο εύκολη δουλειά – θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την ομόφωνη εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα εθνικά ψηφοδέλτια του κόμματος.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συμμετέχει και ο ίδιος ο Πολάκης, ο οποίος έχει δηλώσει εξαρχής πως εκεί, στο κομματικό όργανο στο οποίο συμμετέχει, θα δώσει την δική του οπτική για την επίμαχη ανάρτηση και την στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστικών.
Τα όσα θα πει ενδεχομένως επηρεάσουν την απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας -η οποία, με την σειρά της, θα κρίνει το είδος της κομματικής «ποινής» που επισείει η ψηφιακή του παρουσία: διαγραφή, η οποία βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της συζήτησης, αναστολή κομματικής ιδιότητας για ένα έτος, σύσταση ή επίπληξη.
Από μόνη της η επικείμενη απομάκρυνση Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μεγάλη μετάβαση για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αποτυπώνεται στην στάση του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. Το «άδειασμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην τακτική Πολάκη επιβεβαιώθηκε και κατά την παρουσία του σε συνέδριο για την δημόσια υγεία («Πρώτο Θέμα»): «Εγώ αποφάσισα την παραπομπή του», είπε ο Τσίπρας. «Εχω ευθύνη να προστατεύσω το κόμμα μου», επεσήμανε.
Απαντώντας, μάλιστα, στον Πολάκη για το περιεχόμενο μιας πιθανής «Δεύτερης Φοράς Αριστερά» σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να χτίσει». Η «ευκαιρία» που επί της ουσίας δίνεται στον Πολάκη να ανακαλέσει, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα -όμως σε κάθε περίπτωση, το προφίλ του θα είναι εξαιρετικά πια εξαιρετικά «ψαλιδισμένο», με δεδομένη την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια και την ευθεία αποδοκιμασία που δέχτηκε από την ηγεσία.
Την Τρίτη το βράδυ, μετά από πολύωρη συζήτηση, η διευρυμένη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου, από κοινού με τον Πολιτικό Σχεδιασμό, έκρινε την πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη επίμαχη ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας «ορθή» και «επιβεβλημένη»: «Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.
Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου. Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», ανέφερε η ομόφωνη απόφαση. «Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα.
Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις. Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα.
Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη», επεσήμαναν τα επιτελικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα συλλογικά θα σταθεί απέναντι «σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο κι αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».
Εντός της συνεδρίασης υπήρξαν πιο σκληρές και πιο ήπιες τοποθετήσεις για το μέλλον του Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η θεσμική διαδικασία της παραπομπής στα δύο όργανα θεωρήθηκε επιβεβλημένη από όλους -μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα που διαγράφει με εντολή του προέδρου, πόσο δε μάλλον έναν βουλευτή που μέχρι πρότινος θεωρούταν αναπόσπαστο μέλος της προεδρικής τάσης -και εκφραστής ενός ακροατηρίου που ψηφίζει συστηματικά ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και έπειτα.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας
Η τελική απόφαση για την διαγραφή ή όχι του Πολάκη θα ληφθεί από την δεκαπενταμελή Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την τελική απόφαση. Προεδρεύων της Επιτροπής είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, ενώ στο όργανο συμμετέχουν στελέχη από κάθε τάση: η Ρεγγίνα Βάρτζελη. ο Ερρίκος Βεντούρας, η Χαρίκλεια Γιαννακίδου, η Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, ο Γιώργος Κακουλάκης, ο Ζήσης Καπράνας, η Κυριακή Κουντούρη, ο Μάκης Μπαλαούρας, η Αμαλία Πορτάλιου, ο Σταμάτης Σακελλίων, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, η Ελένη Σταματάκη, η Λίνα Χρήστου-Διαούρτα, αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.
- Η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ επί Αλμέιδα – «Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος»
- Μεντιλίμπαρ: «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι» – Τα δεδομένα για τους τραυματίες
- Ανεργία: Μειώθηκε στην ΕΕ – Παραμένει «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα
- Ολυμπιακός: «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» στο Καραϊσκάκη μετά τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ (vid)
- Ένας Ολυμπιακός από τα καλύτερα των 100 χρόνων
- Όταν έχεις έναν από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην Ευρώπη…