Νιγηρία: Ο Μπόλα Τινούμπου νέος αρχηγός του κράτους με φόντο την οικονομική ανασφάλεια
Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου έχει, μάλλον απρόσμενα, μετατραπεί επίσης σε παγκόσμια πολιτιστική δύναμη, χάρη κυρίως στο Afrobeats, μουσικό είδος που κατακτά τον πλανήτη, με αστέρια όπως οι Burna Boy και Wizkid.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Μπόλα Τινούμπου εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο και την Κυριακή στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, και η εθνική εκλογική επιτροπή τον ανακήρυξε τα ξημερώματα εκλεγμένο πρόεδρο του πετρελαιοπαραγωγικού κράτους, κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης — από την οποία όμως, αξιοσημείωτα, απείχαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τινούμπου, 70 ετών, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος APC, έλαβε 8,8 εκατομμύρια ψήφους, κατά υπολογισμούς που έκανε χθες βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών όπως ανακοινώθηκαν από τις 36 πολιτείες και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούτζα.
Από τις πιο αμφίρροπες εκλογές
Είχε κατά συνέπεια ευρύ προβάδισμα έναντι των δυο κυριότερων αντιπάλων του σε αυτές τις εκλογές, που χαρακτηρίζονταν από τις πιο αμφίρροπες στη Νιγηρία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το 1999.
Ο Ατίκου Αμπουμπακάρ, ο υποψήφιος του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του PDP —κυβέρνησε τη χώρα από το 1999 ως το 2015—, έλαβε 6,9 εκατ. ψήφους. Σε μικρή απόσταση ακολούθησε το outsider αυτών των προεδρικών εκλογών, ο Πίτερ Όμπι του Εργατικού Κόμματος, ο υποψήφιος που συνήγειρε περισσότερο τη νεολαία στη Νιγηρία: έλαβε 6,1 εκατ. ψήφους.
Απέμενε να επιβεβαιωθεί από την εθνική εκλογική επιτροπή (INEC) πως ο κ. Τινούμπου, μέλος της φυλής Γιορούμπα, μουσουλμάνος το θρήσκευμα, έλαβε τουλάχιστον το 25% των ψήφων σε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 36 πολιτειών και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα για ανακηρυχθεί νικητής της διαδικασίας, όπως ορίζουν οι εκλογικοί κανόνες στη Νιγηρία.
«Ο νονός»
Η INEC ανέφερε στην εκδήλωση που οργάνωσε ξημερώματα πως μετά την επαλήθευση των αποτελεσμάτων, πράγματι ο κ. Τινούμπου είναι πλέον εκλεγμένος νέος αρχηγός του κράτους.
Παρότι, προτού καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, η αντιπολίτευση αξίωσε να ακυρωθούν οι εκλογές, καταγγέλλοντας «τεράστια» νοθεία.
Ο εβδομηντάρης Μπόλα Τινούμπου, ο πρώην κυβερνήτης στο Λάγκος (νοτιοδυτικά), έχει το προσωνύμιο «ο νονός», λόγω της τεράστιας πολιτικής επιρροής του. Αναμένεται να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, που παραδίδει την εξουσία στα 80 του χρόνια, έπειτα από δύο θητείες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Η καριέρα του κ. Τινούμπου έχει αμαυρωθεί από διάφορες κατηγορίες για διαφθορά, όμως ουδέποτε καταδικάστηκε για οτιδήποτε, ενώ ο ίδιος αρνείτο πάντα τις καταγγελίες σε βάρος του.
Οι εκλογές αυτές θεωρούνταν κρίσιμες. Η Νιγηρία των 216 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να γίνει το 2050 η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, την ώρα που η δυτική Αφρική απειλείται από τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την εξάπλωση της τζιχαντιστικής βίας.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου έχει, μάλλον απρόσμενα, μετατραπεί επίσης σε παγκόσμια πολιτιστική δύναμη, χάρη κυρίως στο Afrobeats, μουσικό είδος που κατακτά τον πλανήτη, με αστέρια όπως οι Burna Boy και Wizkid.
Ωστόσο ο κ. Τινούμπου κληρονομεί και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια μυριάδα προβλήματα: τη βία εγκληματιών και τζιχαντιστών στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, τη δράση ένοπλων αυτονομιστικών κινημάτων στα νοτιοανατολικά, τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τη φτώχεια που θεριεύει. Κι αν δεν έφθαναν αυτά, τις πρόσφατες ελλείψεις καυσίμων και χαρτονομισμάτων, που πυροδότησαν ταραχές.
Αγανάκτηση
Φαβορί των εκλογών για καιρό, χάρη στη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και την προσωπική περιουσία του, ο κ. Τινούμπου είδε το αρχικά πελώριο προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις να συρρικνώνεται θεαματικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Αρχικά λόγω της μαγνητικής προσωπικότητας του Πίτερ Όμπι, πρώην κυβερνήτη πολιτείας, 61 ετών, με φήμη αδιάβλητου πολιτικού· ο κ. Όμπι γοήτευσε μεγάλο μέρος της νεολαίας στη Νιγηρία, που διψάει για αλλαγή, εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά της κυβερνώσας γηράσκουσας ελίτ.
Κατόπιν, λόγω των ελλείψεων χαρτονομισμάτων και καυσίμων, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, που επέτειναν την αγανάκτηση πολλών Νιγηριανών για τον καταστροφικό απολογισμό της κυβέρνησης του κ. Μπουχάρι, που χρεώθηκε την έκρηξη της ανασφάλειας, καθώς και του κόστους ζωής.
Πάνω από 87 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για τις εκλογές, που διεξάγονταν το Σάββατο αλλά παρατάθηκαν —απρόσμενα—, με την ψηφοφορία να διεξάγεται και την Κυριακή. Γενικά επικράτησε ηρεμία, εξαιρουμένων μεμονωμένων επεισοδίων και προβλημάτων εφοδιασμού.
Όμως στη συνέχεια, οι καθυστερήσεις στην καταμέτρηση και τα πολλά προβλήματα στην ηλεκτρονική διαβίβαση των αποτελεσμάτων ώθησαν τα κόμματα των κ.κ. Αμπουμπακάρ και Όμπι να καταγγείλουν νοθεία και να απαιτήσουν «την άμεση ακύρωση» των εκλογών και τη διοργάνωση «νέας ψηφοφορίας».
Τα κόμματά τους αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία της INEC, που αντέδρασε έντονα, αντικρούοντας τις «ανυπόστατες» κατηγορίες. Επέμεινε πως οι εκλογές αυτές ήταν «ελεύθερες» και προκάλεσε τους υποψήφιους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη αν θεωρούν πως αδικήθηκαν.
Από την επάνοδο της Νιγηρίας στη δημοκρατία, έχουν διεξαχθεί επτά εκλογικές διαδικασίες, που σχεδόν όλες τους αμφισβητήθηκαν.
Αρκετοί ξένοι παρατηρητές έκαναν λόγο για έλλειψη διαφάνειας.
Χθες Τρίτη το βράδυ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», καλώντας τους υποψήφιους και τους υποστηρικτές τους να «αποφύγουν» συμπεριφορές «που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία» και «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αγόρασε διαμέρισμα πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρέντφορντ και έγινε περιζήτητη «νύφη»
- Ονάνα: «Οι παίκτες θέλουν να παραμείνει ο Φαν Νίστελροϊ»
- Θεσσαλονίκη: Μαθητές πιάστηκαν στα χέρια εν ώρα μαθήματος – Κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Ντόναλντ Τραμπ: Η θεωρία πίσω από το ιδιαίτερο… μαύρισμα του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο χαρακωμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Στικάκι με 1.934 υπογραφές υπέρ της συμμετοχής Κασσελάκη στις εκλογές, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη