Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ, οι πύραυλοι, η πείνα και η… κόρη
Σεναριολογίας συνέχεια για τη διαδοχή του Κιμ Γιονγκ-ουν, ενόσω οι κρίσεις συσσωρεύονται στη Βόρεια Κορέα
Οι πυραυλικές δομικές τείνουν να γίνουν καθεστηκυία από τη Βόρεια Κορέα, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στη διεθνή σκηνή.
Στη δε Πιονγιάνγκ βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα σε εξέλιξη κρίσιμη -δεύτερη μέσα σε μόλις δύο μήνες- συνεδρίαση του καθεστώτος αφιερωμένη αποκλειστικά στη γεωργική παραγωγή, εν μέσω έξωθεν αναφορών για σοβαρά μεταπανδημικά προβλήματα σίτισης στη διεθνώς απομονωμένη χώρα.
Νοτιοκορεάτες ειδικοί κάνουν λόγο για έλλειψη περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων σιτηρών στον βόρειο γείτονά τους: σχεδόν το 20% της ετήσιας εγχώριας ζήτησης.
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επισιτιστική ανασφάλεια στη Βόρεια Κορέα δεν πλησιάζει καν τα επίπεδα του λιμού της δεκαετίας του ΄90, χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως την πλέον δύσκολη από τότε που ο Κιμ Γιονγκ-ουν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας, περίπου προ 11ετίας.
Πέρα από τις διεθνείς κυρώσεις και τη χρόνια κακοδιαχείριση, σε αυτό θεωρείται ότι συνέβαλε εσχάτως η μείωση της εγχώριας παραγωγής και των κινεζικών εισαγωγών σιτηρών εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, καθώς και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρ’ όλα αυτά τον δημόσιο διάλογο εντός και κυρίως εκτός βορειοκορεατικών συνόρων δείχνει να μονοπωλεί ως προς τα τεκταινόμενα στην Πιονγιάνγκ μια έτερη, επαναλαμβανόμενη τους τελευταίους μήνες εξέλιξη και η σημειολογία της.
Δεν είναι άλλη από τις όλο και πιο συχνές επίσημες δημόσιες εμφανίσεις της δεκάχρονης Κιμ Τζου-ε στο πλευρό του ισχυρού μπαμπά της.
Ένα αίνιγμα… μινιόν
Εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ έχουν το τελευταίο διάστημα αφιερώσει ώρες ρεπορτάζ και μπόλικες σελίδες στην κεντρική θέση που δείχνει να κατακτά στον δημόσιο βίο η μικρή κόρη του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο να περπατά χέρι-χέρι με τον πατέρα της στην εξέδρα εκτόξευσης ενός Hwasong-17, του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.
Ήταν μια παρθενική δημόσια εμφάνιση που έγινε μέχρι και γραμματόσημο στη χώρα.
Έκτοτε η Τζου-ε, κατά φημολογίες το δεύτερο από τα φερόμενα τρία παιδιά του Κιμ (εκ των οποίων ένας εκτός κοινής θέας γιός, αγνώστων λοιπών στοιχείων) αναβαθμίστηκε στις επίσημες αναφορές από «αγαπημένη» σε «σεβαστή κόρη» του Κιμ.
Έκανε νέες εμφανίσεις στο πλευρό του, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, κατά την οποία παρουσιάστηκε αριθμός ρεκόρ πυραύλων, σε μια επίδειξη ισχύος της Πιονγιάνγκ στον έξω κόσμο.
Μέσα στον Φεβρουάριο, οι επίσημες εμφανίσεις της ανήλικης προεδρικής κόρης πύκνωσαν.
Η μικρή με το στρογγυλό χαριτωμένο πρόσωπο βρέθηκε στην κορυφή του κεντρικού τραπεζιού του συμποσίου για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση των βορειοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανάμεσά στους γονείς της και με φόντο υψηλόβαθμους αξιωματικούς φορτωμένους με παράσημα.
Σειρά είχε ένα αγώνας ποδοσφαίρου για τον εορτασμό των γενεθλίων του αείμνηστου παππού της, Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Πάντα δίπλα στον πατέρα της, ήταν η πρώτη εμφάνιση της μικρής σε μη στρατιωτική εκδήλωση. Στο φόντο αυτή τη φορά είχε την πανίσχυρη αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο-τζονγκ, από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Πιονγιάνγκ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Η πιο πρόσφατη, το περασμένο Σάββατο, ήταν επίσης η πρώτη σε οικονομική εκδήλωση, όπου η Τζου-ε θεμελίωσε μαζί με τον πατέρα της έναν νέο δρόμο στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, κρατώντας χαμογελαστή ένα φτυάρι.
Πρώιμα σενάρια
Σε ένα καθεστώς που μετρά πάνω από επτά δεκαετίες και στο οποίο τα πάντα γύρω από τον ηγέτη είναι σχολαστικά σκηνοθετημένα, ο «βομβαρδισμός» με τέτοιου είδους εικόνες και με τη μικρή συμπρωταγωνίστρια δίνει διαρκώς τροφή στα κυοφορούμενα σενάρια ότι η Τζου-ε προορίζεται για τη μελλοντική διαδοχή του πατέρα της.
Κι ας είναι μην είναι αγόρι.
Το… «βασίλειο» πάει εξάλλου «σόι» στην Πιονγιάνγκ από ιδρύσεως της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, στο πλαίσιο ενός καθεστώτος που βασίζεται στη δυναστεία των Κιμ και στην πολυθρύλητη «καταγωγή του Όρος Παεκτού»: ενός σβησμένου ηφαιστείου στα σύνορα με την Κίνα, όπου οι αντάρτες πολέμησαν εναντίον των Ιαπώνων υπό τη διοίκηση του Κιμ Ιλ-σουνγκ.
Τρίτης γενιάς διάδοχος, ο 39χρονος Κιμ Γιονγκ-ουν έχει ενισχύσει τον ρόλο των γυναικών στα ένδεκα χρόνια της ηγεμονίας του, προωθώντας ορισμένες από τον στενό κύκλο του σε σημαντικά κυβερνητικά πόστα.
Η αδελφή του κατέχει ηγετικό ρόλο και έχει αρκετές φορές θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή διάδοχός του.
Γυναίκα είναι επίσης η υπουργός Εξωτερικών, καθώς και η επικεφαλής για την ασφάλεια και την επιμελητεία των δημόσιων εκδηλώσεων του ηγέτη.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο North Korea Leadership Watch, o αριθμός των γυναικών μελών στην Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος διπλασιάστηκε από το 2016 έως το 2019 και οι γυναίκες έχουν εδώ και καιρό αυξημένη εκπροσώπηση σε τοπικούς οργανισμούς.
Η Βόρεια Κορέα παραμένει ωστόσο βαθιά πατριαρχική.
Εξ ου και το φημολογούμενο «άρωμα γυναίκας» στο πολιτικό μέλλον της Πιονγιάνγκ θεωρείται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, μάλλον μακρινό σενάριο, παρά τα πλείστα όσα προβλήματα υγείας που φέρεται να αντιμετωπίζει ο Κιμ Γιονγκ-ουν.
Προπέτασμα καπνού;
Δεδομένης της ανδροκρατούμενης ιεραρχίας της χώρας, τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την επικοινωνιακή εκστρατεία με την Τζου-ε ακόμη ακόμη αναζητούνται.
Διατυπώνονται διάφορες εικασίες, όπως π.χ. ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεν προλειαίνει στην πραγματικότητα το έδαφος για μια ομαλή, πλην όμως κόντρα διαδοχή από την κόρη του, αλλά λειαίνει την εικόνα του ως «πατερούλη».
Όχι μόνο της συμπαθούς δεκάχρονης, αλλά όλο του λαού του, προβάλλοντας ως πατρική φιγούρα ενός έθνους που βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις και εξωτερικούς εχθρούς.
Μια έτερη ανάγνωση είναι η δημιουργία ενός πολιτικού αφηγήματος με σημειολογικές αναφορές στις επόμενες γενιές και στην αέναη προστασία τους από μια ισχυρή δυναστεία και από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, ανάγοντας σε σύμβολο αυτού του μέλλοντος την Τζου-ε.
Μπορεί επίσης να είναι ένας αντιπερισπασμός στα διογκούμενα προβλήματα στη χώρα, στρέφοντας τον δημόσιο διάλογο αλλού και προκαλώντας σύγχυση εκτός συνόρων.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς φαίνεται να το έχει εν μέρει καταφέρει.
Μετά και την τελευταία δημόσια εμφάνιση πατέρα και κόρης, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Κουάν Γιονγκ-σε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σεούλ βρίσκεται ως προς το θέμα σε «γκρίζα ζώνη».
Παρ’ όλα αυτά, προσέθεσε, «θα ήταν σωστό να παρακολουθούμε αν η Κιμ Τζου-ε έχει επιλεγεί ως διάδοχος τέταρτης γενιάς»…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ