Eurostat: Στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα – Στο 8,5% στην ευρωζώνη
Αισθητή επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο στο 6,5% από 7,3%
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Αισθητά κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, στο 6,5% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος στη μέτρηση της Eurostat πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν οριακή υποχώρηση στο 8,5% από 8,6%, υψηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων για ρυθμό στο 8,2%. Ένα αισιόδοξο κι ένα απαισιόδοξο μήνυμα φέρνει ο Φεβρουάριος. Μετά από πολλούς μήνες η αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας δεν είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των προϊοντικών ομάδων και υπηρεσιών, από την άλλη όμως η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν αυτή των τροφίμων.
Σε μηνιαία βάση και εν συγκρίσει με τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στην ευρωζώνη κατά 0,8%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα δείκτης των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είχε επιβραδυνθεί στο 7,3% (αναθεωρήθηκε) σε ετήσια βάση, από 7,6% τον τελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός είχε επίσης επιβραδυνθεί από το 9,2% του Δεκεμβρίου του 2ο22, στο 8,6%. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο εναρμονισμένος στη μέτρηση της Eurostat πληθωρισμός είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τον εθνικό πληθωρισμό της ΕΛΣΤΑΤ (τον Ιανουάριο έδινε ρυθμό 7,2% στον πληθωρισμό). Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα δικά της στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου.
Η επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού
Από την άλλη, ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών εκτιμάται ότι ανέβασε ταχύτητα στην Ευρωζώνη διαμορφούμενος στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 5,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 0,8%, από -0,8% τον Ιανουάριο.
Οι τιμές των τροφίμων «πέρασαν πρώτες»
Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και τον Φεβρουάριο καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχαν ενισχυθεί κατά 14,1%. Ο ρυθμός αυτός μετά από πολλούς μήνες είναι ο υψηλότερος από τις βασικές ομάδες, καθώς οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον περασμένο μήνα κατά 13,7% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο.
Ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,8% από 6,7% τον Ιανουάριο κατέγραψαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ενώ οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών έτρεξαν με ρυθμό 4,8%, από 4,4%.
Η ΕΚΤ
Η οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού και η παραμονή του σε υψηλά επίπεδα είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου.
Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3%, από 2,50% επί του παρόντος.
Ωστόσο με τον πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα, είναι απορίας άξιον αν στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί η οποιαδήποτε σκέψη για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις