Δορυφορικό Internet: Η Κίνα ετοιμάζει απάντηση στο Starlink του Έλον Μασκ
Η China Aerospace Science and Industry Corp σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πρώτους δορυφόρους LEO τον Σεπτέμβριο.
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Η κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία της Κίνας ξεκινά την κατασκευή χιλιάδων δορυφόρων που θα προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η απάντηση του Πεκίνου στην υπηρεσία Starlink της SpaceX.
Η διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 3.500 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που ήδη εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα.
Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς (LEO) έχουν το πλεονέκτημα ότι κοστίζουν λιγότερο και επιτρέπουν ταχύτερη επικοινωνία με το έδαφος σε σχέση με άλλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που κινούνται σε υψηλότερη γεωσύγχρονη τροχιά.
Η κινεζική China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC), η οποία εκτός από διαστημικά σκάφη κατασκευάζει και στρατιωτικούς πυραύλους, σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πρώτους LEO τον Σεπτέμβριο, ανέφερε την Πέμπτη η κρατική εφημερίδα Global Times, χωρίς να διευκρινίζει πόσους δορυφόρους θα περιλαμβάνει ο αστερισμός στην τελική μορφή του.
Το σχέδιο αφορά δορυφόρους «πολύ χαμηλής τροχιάς», σε ύψος 150-300 χιλιομέτρων, οι οποίοι θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια καθώς με τον καιρό επιβραδύνονται από την αραιή ατμόσφαιρα σε αυτό το ύψος και τελικά πέφτουν.
Η υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου εντάσσεται στο σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης για τεχνολογική αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα.
Το σχέδιο της CASIC δεν είναι το πρώτο που παρουσιάζει το Πεκίνο. Η επίσης κρατική China Satellite Network Group Corp είχε ανακοινώσει το 2020 ότι σκόπευε να αναπτύξει αστερισμό 13.000 LEO, μέχρι σήμερα όμως η πρόοδος είναι αργή σύμφωνα με το Reuters.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2027 η Κίνα θα έχει προλάβει να εκτοξεύσει το πολύ 4.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, την ώρα που η SpaceΧ μεγαλώνει διαρκώς τον στόλο της με νέες εκτοξεύσεις.
Υπηρεσίες δορυφορικού Διαδικτύου αναπτύσσουν στο μεταξύ η Amazon και η ευρωπαϊκή OneWeb.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις