Βέρνερ Χόγιερ: Ο λογαριασμός ανασυγκρότησης στην Ουκρανία θα είναι τεράστιος
Προειδοποίηση για έγκυρη στήριξη από ΕΕ και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα πριν από τη λήξη του πολέμου στέλνει με συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)
Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα εγγυήσεις από την ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα στην Ουκρανία τονίζει ο πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, αποκλείει τις επενδύσεις από την ΕΤΕπ σε όπλα και πυρομαχικά, επιβεβαιώνει ότι η Τράπεζα συζητεί με την Κομισιόν τη συμμετοχή της στο υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, ενώ για την Ελλάδα δηλώνει βέβαιος ότι θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους τα 5 δισ. ευρώ δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που διαχειρίζεται η ΕΤΕπ εντός της προγραμματικής περιόδου και μεταφέρει την πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα της τράπεζας στη χώρα μας.
«Προσμένω αποφάσεις (για τις εγγυήσεις) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους μετόχους της τράπεζας εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων. Είναι επείγον. Χρειαζόμαστε μια γέφυρα χρηματοδότησης για το 2023. Είναι κατανοητό ότι τα κράτη-μέλη επικεντρώνονται στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, αλλά κάθε ευρώ που δεν επενδύεται τώρα σε στρατηγικές υποδομές στην Ουκρανία θα καταστήσει την ανασυγκρότηση ακριβότερη αργότερα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να στηρίξουν με 18 δισ. ευρώ τον ουκρανικό προϋπολογισμό. Πρέπει επιπλέον να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις. Μόλις έχουμε ειρήνη στην Ουκρανία ο λογαριασμός ανασυγκρότησης θα είναι τεράστιος, αλλά θα είναι μεγαλύτερος αν δεν τη στηρίξουμε τώρα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.
Ζημιές λόγω πολέμου
Δεν απέκλεισε, πάντως, τον κίνδυνο να καταστραφούν επενδύσεις λόγω του πολέμου.
«Μπορεί να γίνει. Είμαστε ρεαλιστές. Εχουμε επενδύσει σε έργα που καταστράφηκαν πάλι. Για αυτό χρειάζονται εγγυήσεις» είπε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν διασφαλίσεις λόγω της «μοναδικής ικανότητας» της τράπεζας για έλεγχο των έργων, για αναδιανομή του ρίσκου αν κάτι πάει κάτι στραβά, αλλά και χάρη στη στήριξη από τους μετόχους.
Επεξήγησε ότι πέρυσι με το υφιστάμενο πλαίσιο εγγυήσεων η Τράπεζα χρηματοδότησε έργα ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία κυρίως σε υποδομές μεταφορών, ενέργειας, υδροδότησης, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σχολεία, νοσοκομεία με την τρέχουσα έκθεση στη χώρα να ανέρχεται σε 7,3 δισ. ευρώ.
Τόνισε εξάλλου ότι με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας οι ουκρανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που ανήκει στην ΕΤΕπ, ενώ σε σχέση με την αντιμετώπιση της διαφθοράς δήλωσε κατηγορηματικά ότι «διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα δεν καταλήγουν σε λάθος χέρια».
Ενδέχεται η χρηματοδότηση έργων στην εμπόλεμη Ουκρανία να θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΤΕπ; «Θα διασφαλίσω ότι η τράπεζα αυτή που είναι στέρεα σαν βράχος θα παραμείνει στέρεα σαν βράχος. Το ΑΑΑ δεν κινδυνεύει. Αν πάρουμε επιπλέον ρίσκα χρειαζόμαστε εγγυήσεις».
Τα ορυκτά καύσιμα
Ο γερμανός πρόεδρος της ΕΤΕπ επανέλαβε κατηγορηματικά τη θέση της τράπεζας ότι δεν θα επενδύσει σε έργα φυσικού αερίου. «Μπορεί να υπάρχει η ανάγκη για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά. Η τράπεζα δεν επενδύει σε ορυκτά καύσιμα».
Απέκλεισε επίσης επενδύσεις σε οπλικά συστήματα. «Τα όπλα και τα πυρομαχικά δεν αποτελούν επιλογή για μας. Αλλά δεν μας σταματά από το να είμαστε χρήσιμοι σε διπλής χρήσης έργα όπου επενδύσαμε πέρυσι πάνω από 2 δισ. ευρώ».
Μέσω της «Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια» η τράπεζα διαθέτει χρηματοδότηση έως και 6 δισ. ευρώ για έργα διπλής χρήσης στον τομέα της άμυνας μεταξύ 2022 και 2027.
Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης από την ΕΕ κρίσιμων πρώτων υλών και δη μέσω εξόρυξης είπε: «Οι κρίσιμες πρώτες ύλες προέρχονται κυρίως από την εξόρυξη. Θα χρειαστεί να στραφούμε περισσότερο σε εξόρυξη ακόμη και στην ευρωπαϊκή ήπειρο αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντά μας παγκοσμίως. Αλλά πρέπει να γίνει με βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο».
Ο κ. Χόγιερ τόνισε επίσης τον φιλόδοξο ρόλο της ΕΤΕπ σχετικά με την προώθηση των ευρωπαϊκών στρατηγικών στόχων εντός και εκτός της ΕΕ. «Είμαστε μέρος της θεσμικής δομής της ΕΕ και στις επιδιώξεις στο εξωτερικό».
Μέσω του νέου τμήματος EIB Global, μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Παγκόσμιας Πύλης, η Τράπεζα ξεπέρασε τον πρώτο χρόνο τον αρχικό επενδυτικό στόχο των 10 δισ. ευρώ, ενώ νέα συμφωνία για χρηματοδότηση ύψους 3,5 δισ. ευρώ υπογράφηκε χθες.
Περήφανοι για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα ο κ. Χόγιερ διατύπωσε ιδιαιτέρως θετικές παρατηρήσεις.
«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα. Συμμετείχα στη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν έρθω στην τράπεζα και δεν υπήρχε άλλο κράτος όπου είχαμε τόσες ανησυχίες όσο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οταν επισκέφθηκα τη χώρα με τη νέα μου ιδιότητα είπα ότι είμαστε στην Ελλάδα για καιρό, μείναμε στην Ελλάδα στην οικονομική κρίση, θα παραμείνουμε και θα είμαστε εδώ και μετά. Θα κάνουμε περισσότερα».
Σχετικά με τη διαχείριση δανείων του RRF ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ μέσω της σχετικής διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΕΤΕπ ο κ. Χόγιερ δήλωσε ότι «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με ένα πολύ συνοπτικό σχήμα που αποτελείται από συνδυασμό ορισμένων δανείων από το Ταμείο της ΕΕ με τα δικά μας δάνεια για έργα που έχουμε αξιολογήσει και σχεδιάζουμε να χρηματοδοτήσουμε. Η συμφωνία τρέχει, έχουμε εγκρίνει το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο πέρυσι και ορισμένα μεγάλα έργα βρίσκονται υπό εκτίμηση. Είμαστε σίγουροι ότι θα κινητοποιήσουμε τα χρήματα πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Η Ελλάδα είναι πρότυπο, διότι είναι το μόνο κράτος-μέλος που μας έχει ζητήσει να λειτουργήσουμε σε αυτή τη βάση. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε περισσότερα και να κινητοποιήσουμε τα χρήματα γρήγορα».
Πέρυσι οι συμβάσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ήταν πάνω από 1% του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Παρεμβάσεις
Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας ο κ. Χόγιερ δήλωσε ότι «επιβεβαιώνω ότι είμαστε σε συζητήσεις με την Κομισιόν. Οι συζητήσεις θα πάρουν καιρό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα μπορούσε να είναι στα ίδια κεφάλαια ορισμένων ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται περισσότερη δύναμη πυρός σε ορισμένους τομείς. Χρειαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις σε τομείς που χρειάζεται να αποκτήσουμε στρατηγικό πλεονέκτημα ή να το διασφαλίσουμε, όπου υπάρχει, καθώς και ένα εργαλείο που σέβεται και ενισχύει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις