Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ταϊβάν: 21 μαχητικά της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας

Ταϊβάν: 21 μαχητικά της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας

Δεκάδες μαχητικά της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, η οποία καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης τα δύο τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως τις τελευταίες 24 ώρες 21 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της νήσου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Χάρτης με την πορεία τους

Το υπουργείο διευκρίνισε πως επρόκειτο για 17 μαχητικά J-10 (σ.σ. συγκρίσιμα από τη σκοπιά των δυνατοτήτων με το αμερικανικό F-16) και 4 μαχητικά J-16 (σ.σ. κινεζική τροποποιημένη εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού Σουχόι Su-27), τα οποία παραβίασαν τον νοτιοδυτικό τομέα της ADIZ, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με την πορεία που ακολούθησαν.

Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον καθεαυτό εναέριο χώρο της νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και της ηπειρωτικής Κίνας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης τα δύο τελευταία χρόνια.

Υπό μόνιμη απειλή

Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949), το Πεκίνο χαρακτηρίζει την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν απαιτείται.

Βλέπει επίσης με δυσαρέσκεια την προσέγγιση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν εδώ και δεκαετίες στο νησί στρατιωτική υποστήριξη έναντι του Πεκίνου.

Sports in

Έτοιμος για όλα ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι

Ο προκριματικός της ενόργανης ανδρών θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου και ο «άρχοντας των κρίκων» έχει κληρωθεί να αγωνιστεί στον πρώτο από τους τρεις ομίλους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024