Scope Ratings: Τι προμηνύεται μετά την αξιολόγηση του γερμανικού για την επενδυτική βαθμίδα
Πόσο θα περιμένει η ελληνική οικονομία για να ανέβει ξανά στην πρώτη εθνική…
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το αξιόχρεο θα οδηγήσει στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποκάλυψε στο χθεσινό του ραντεβού με την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Scope. Επίσης, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι οι εκλογές έχουν δώσει παράταση στις αναβαθμίσεις.
Εκτός απροόπτου λοιπόν η ολοκλήρωση των εκλογών ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Χθες, Παρασκευή, η Scope Ratings διατηρήσει στο BB+ την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας θετικό outlook. Να σημειωθεί ότι ο γερμανικός οίκος δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ. Η Scope εκτίμησε ανάπτυξη 1,3% για το 2023 πριν από 2,0% το 2024, μετά από 8,4% το 2021 και εκτιμώμενο 4,9% το 2022.
Εκλογές και φθινόπωρο
Το πιο κρίσιμο χρονικό ορόσημο είναι ο μετεκλογικός, φθινοπωρινός νέος γύρος αξιολογήσεων. Εκείνο το διάστημα, οι οίκοι και οι αγορες θα αξιολογήσουν την οικονομική και πολιτική κατάσταση ώστε να προβούν σε ανάλογες κινήσεις.
Ως προς τον παράγοντα “πολιτική σταθερότητα” οι αγορές έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Όποια κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές, δεν προβλέπεται κάποια ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική μετά τις κάλπες και έτσι δεν διακυβεύονται οι στόχοι για χρέος, έλλειμμα και μεταρρυθμίσεις.
Τι θα κάνει η Moody’s
Η ελληνική οικονομία απέχει μια βαθμίδα (από την επενδυτική) σε ότι αφορά τα κλιμάκια των S&P και DBRS. Για τη Fitch απέχει πλέον μία και για τη Moody’s απέχει τρεις.
Έτσι, στο άμεσο μέλλον το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Μαρτίου 2023. Το ζητούμενο είναι αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Διότι ο εν λόγω οίκος βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους.
Ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν, σύμφωνα με την έκθεση της Scope, κατά μία βαθμίδα στην επενδυτική βαθμίδα εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά:
- διατηρηθεί η ευρωπαϊκή στήριξη για την Ελλάδα μέσω ενισχυμένης μονιμότητας της ευρωπαϊκής θεσμικής υποστήριξης των ελληνικών αγορών χρέους και της βιωσιμότητας του χρέους μετά τις επερχόμενες εκλογές και πέρα από την Κρίση Covid-19
- η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση διατηρούν μια ισχυρή και διαρκή πτωτική τροχιά του δημόσιου χρέους.
- οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα μειωθούν περαιτέρω, ενισχύοντας την παροχή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και
- οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες περιορίζονται, αυξάνοντας το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.
Τι μπορεί να φέρει υποβάθμιση
Αντίθετα, οι προοπτικές θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν σε σταθερές εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά:
- η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος περιοριζόταν ή αποδεικνυόταν αναποτελεσματική, πυροδοτώντας την αποκρυστάλλωση πιο σοβαρών σεναρίων αγοράς.
- οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή επέρχεται πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας μια τρέχουσα τροχιά μειώσεων του δείκτη δημόσιου χρέους.
- η δέσμευση μεταρρυθμίσεων εξασθενήσει μετά τις εκλογές του 2023, μετριάζοντας τις προοπτικές για περικοπή των μακροοικονομικών ανισορροπιών και υπονομεύοντας την ενδεχόμενη ευρωπαϊκή στήριξη.
Μείωση χρέους και κόκκινα δάνεια
Η ισχυρή μείωση του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης από το 2020 αντιπροσωπεύει μια πιστωτική ισχύ, υποστηριζόμενη από την οικονομική ανάκαμψη, τον αυξημένο πληθωρισμό παράλληλα με την εξυγίανση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με την Scope, η δημοσιονομική δυναμική ενισχύεται περαιτέρω από τις προηγούμενες σημαντικές βελτιώσεις στη δομή του δημόσιου χρέους.
Τέλος, οι πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν περιορίσει σημαντικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ έχουν δρομολογηθεί πολιτικές που κινητοποιούν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, μετριάζουν τα σημεία συμφόρησης που συνδέονται με αδυναμίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ιστορικά χαμηλά ιδιωτικά επένδυση.
Οι κίνδυνοι
Η έκθεση της Scope Ratings επισημαίνει ότι υπάρχουν και τρεις κυρίως κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Πρώτον, το υψηλό δημόσιο χρέος, που αντιπροσωπεύει μια συνεχή ευπάθεια καθώς οι αγορές επανεκτιμούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τους υπερχρεωμένους κρατικούς δανειολήπτες της ζώνης του ευρώ εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, η σταδιακή αποδυνάμωση μιας ισχυρής δομής χρέους, με υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης, σταδιακή μετάβαση από το δημόσιο στην ιδιωτική ιδιοκτησία του χρέους και μικρότερους μέσους όρους διάρκειας του νέου χρέους, αντανακλά μια πιστωτική πρόκληση.Δεύτερον, οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τους μειωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων κρατικών τραπεζών και τα αυξημένα NPLs σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ αντικατοπτρίζουν πιστωτική αδυναμία.
Τέλος, οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες με τη μορφή μέτριου μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και η υψηλή ανεργία.
Πηγή: ΟΤ.GR
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις