Γιώργος Καζαντζής: Ο Χατζιδάκις διαμόρφωσε ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής μου φυσιογνωμίας
Ο Γιώργος Καζαντζής μίλησε για την γνωριμία του με τον Μάνος Χατζιδάκι και τα επόμενα σχέδια του
- Οι 18 μειώσεις φόρων και τα 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για το 2025
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
- «Μα το 2015 δεν ήταν μόλις πέρσι;» – Γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
- Τζένιφερ Λόπεζ: Δηλώνει μαχήτρια & εύχεται σε όλους τους Έλληνες «την καλύτερη, πιο χαρούμενη και πιο όμορφη χρονιά»
Ο Γιώργος Καζαντζής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η νέα χρονιά τον βρίσκει σε πλήρη δημιουργικότητα με πολλές και διαφορετικές συνεργασίες.
Ο σπουδαίος συνθέτης με τις εκατοντάδες συνεργασίες και τις αμέτρητες επιτυχίες κυκλοφορεί νέα δισκογραφική δουλειά και ετοιμάζει συναυλίες.
Ο δίσκος «Αινίγματα» σε τραγούδια που έγραψε ο Γιώργος Καζαντζής με τον Νίκο Φασουλά και ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός έχει ήδη κερδίσει τους ακροατές, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και δίσκο με την Ασπασία Στρατηγού.
Ο Γιώργος Καζαντζής μίλησε στο in για τα νέα του σχέδια.
Tι θα παρουσιάσετε στις ζωντανές εμφανίσεις που έρχονται;
Πριν δύο μήνες κυκλοφορήσαμε ένα δίσκο με τίτλο «Αινίγματα» σε μουσική δική μου, στίχους Κώστα Φασουλά και τραγούδι από τον Παντελή Θαλασσινό. Με βασικό περιεχόμενο και αφορμή αυτόν το δίσκο αποφασίσαμε με τον Παντελή να ενώσουμε μαζί του παλιά αγαπημένα τραγούδια μας και να ξεκινήσουμε συναυλίες.
Με τόσα πλούσια δισκογραφία πώς αποφασίζετε τα τραγούδια κάθε προγράμματος;
Σε μια συναυλία η ροή των τραγουδιών πρέπει να συντονίζεται με τις δονήσεις των ακροατών. Στις συγκεκριμένες συναυλίες με τον Παντελή συνδυάζουμε παλιά και αγαπημένα τραγούδια μας με αυτά του κοινού μας δίσκου έτσι ώστε τα «σμυρνέικα τραγούδια» να δένουν αρμονικά με τις «μέλισσες», ο «Χειμωνανθός» με τα «καράβια χιώτικα», το «να αγαπάς» με το «ήταν Αέρας» και τους «δείκτες».
Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στο νέο δίσκο με τον Παντελή Θαλασσινό;
Τα τραγούδια του νέου δίσκου με τον Παντελή Θαλασσινό και τον Κώστα Φασουλά είχαν και έχουν καλή υποδοχή από τον κόσμο και τα μέσα που παίζουν τέτοια μουσική. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί αυτός είναι ο σκοπός του τραγουδιού, να περάσει στον κόσμο, να αγαπηθεί και να κατοικήσει στην ψυχή του.
Ετοιμάζεται όμως και άλλη δισκογραφική δουλειά. Τι θα αφορά;
Είναι μία δουλειά που ηχογραφήθηκε μαζί με τα «αινίγματα» και με τους ίδιους μουσικούς στο διάστημα μεταξύ των δύο εγκλεισμών. Περιλαμβάνει εννιά τραγούδια εκ των οποίων τα επτά θα τραγουδήσει η Ασπασία Στρατηγού και από ένα τραγούδι ο Γιώργος Μεράντζας και Ναντίνα Κυριαζή.
Οι στίχοι είναι του Διονύση Καρατζά, της Ελένης Φωτάκη, του Ιωάννη Πανουτσοπούλου και της Ναντίνας Κυριαζή.
Γεννηθήκατε και εργάζεστε στη Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο μουσικός χαρακτήρας της πόλης;
Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστια μουσική παράδοση. Είναι μία πόλη που εμπνέει τους δημιουργούς γι’ αυτό και έχει μεγαλώσει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από την σύγχρονη και παλαιότερη δημιουργία στο χώρο της μουσικής. Δυστυχώς όμως σήμερα στερείται τραγικά χώρων με αποτέλεσμα η σύγχρονη και πολύ αξιόλογη δημιουργία να μη βρίσκει στέγη έκφρασης.
Πόσο σας επηρέασε η γνωριμία σας με τον Μάνο Χατζιδάκι;
Τον Μάνο Χατζιδάκι τον γνώρισα στους αγώνες τραγουδιού της Καλαμάτας. Απλός, λόγιος, ευαίσθητος, ευφυής με χιούμορ και μεγάλη διάθεση επικοινωνίας. Τον γνώριζα βέβαια μέσα από τις μουσικές του οι οποίες κατοικούσαν μέσα μου και νομίζω διαμόρφωσαν ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής μου φυσιογνωμίας.
Υπάρχει συνεργασία-απωθημένο που δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε;
Υπάρχουν πολλές και αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Θα αναφέρω μία βέβαια που δεν ήταν συνεργασία αλλά ένας διακαής πόθος από τα φοιτητικά μου χρόνια. Με συγκλόνιζε πάντα η μουσική του Nicola Piovani, γι’ αυτό και κάποτε καταπιάστηκα να ενορχηστρώσω με δική μου άποψη ένα κομμάτι του από τη μουσική που είχε κάνει στην ταινία του Marco Belloccio «Εις το όνομα του πατρός». Όταν το τελείωσα έμαθα ότι ο Piovani έρχεται στη Θεσσαλονίκη να προλογίσει μία ταινία στην οποία είχε γράψει μουσική. Πήρα παραμάσκαλα την παρτιτούρα και πήγα στο χώρο να τον συναντήσω και να του την δώσω. Δεν το έκανα όμως, δίστασα, ένιωσα oτι ήταν ιεροσυλία. Αργότερα όταν επικοινωνήσαμε από τα κοινωνικά δίκτυα αντιλήφθηκα πόσο απλός και καταδεκτικός ήταν. Την παρτιτούρα δεν την έστειλα, ακόμη την περιμένει και ακόμη διστάζω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις