Στη συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» λίγο μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, ο κόουτς του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας μας είχε υπενθυμίσει:

«Ναι παίζουμε όμορφο μπάσκετ που μας αρέσει, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι. Μπορεί να φαίνεται τετριμένο αλλά δεν βλέπουμε ποτέ μακριά, αλλά απλά μέχρι το επόμενο παιχνίδι».

Ενας άνθρωπος που ήταν καβάλα στο άλογο έχοντας κατακτήσει τον 4ο συνεχόμενο τίτλο της ομάδας μετά την επιστροφή της στα ελληνικά δρώμενα, όχι μόνο δεν είχε έπαρση και δεν μιλούσε για επόμενους τίτλους και φάιναλ φορ, αλλά τον απασχολούσε το επόμενο παιχνίδι στη Βαλένθια (τότε) και το γεγονός ότι η ισπανική ομάδα ήταν μάλιστα και πιο φρέσκια καθώς είχε αποκλειστεί από νωρίς στο αντίστοιχο ισπανικό κύπελλο.

Ακριβώς επειδή αυτή η νοοτροπία έχει περάσει στην ομάδα, αυτή η συντριβή στο Μιλάνο από την Αρμάνι χθες το βράδυ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Και το δώρο του γνωστού φιλέλληνα Ετόρε Μεσίνα προς τον Ολυμπιακό να αποδειχθεί χρυσό στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Οσοι είχαν δει την επιπολαιότητα των γηπεδούχων μια εβδομάδα νωρίτερα απέναντι στον (με νέο προπονητή και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πολλές απουσίες) Παναθηναϊκό που γλίτωσαν στο φινάλε μια παράταση και ίσως και μια οδυνηρή ήττα, ίσως είχαν βγάλει εύκολα το συμπέρασμα ότι το τρένο του Ολυμπιακού (των επτά συνεχόμενων νικών και των εντυπωσιακών εμφανίσεων) δεν θα σταματήσει ούτε στο σταθμό του Μιλάνου.

Μα για την Αρμάνι ήταν το ματς της χρονιάς και το κίνητρο τεράστιο όπως το αποκάλυψε μετά τον αγώνα ο καταλύτης για τη μεγάλη νίκη, Μπίλι Μπάρον.

«Ξέραμε ότι παίζουμε με την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και ότι για να την νικήσουμε πρέπει να κάνουμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Ε, ακριβώς αυτό κάναμε, με διαφορά την καλύτερη μας εμφάνιση εφέτος».

Ακριβώς αυτό είχε πει ο Ετόρε Μεσίνα στους παίκτες του πριν τον αγώνα. Το ότι αν χάσουμε από μια τέτοια ομάδα, δεν μπορεί να μας πει κανείς τίποτα. Αλλά φανταστείτε τι θα κερδίσουμε εάν την νικήσουμε. Σε ψυχολογία, πρεστίζ και θαυμασμό από αντιπάλους.

Η Αρμάνι έκανε το τέλειο παιχνίδι ολοκληρώνοντας ιδανικά μια τετράδα παιχνιδιών στην έδρα της (4/4 νίκες).   Δεν ξέχασαν δα το μπάσκετ, παίκτες με τέτοια εμπειρία και προπονητής που έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην Ευρώπη.

Ναι στον Ολυμπιακό δεν λειτούργησε σχεδόν τίποτε σωστά, από τα πολλά λάθη στο ξεκίνημα κιόλας, την άμυνα με τα μάτια σε αρκετές φάσεις και την επιπόλαια (άρα και κακή) κυκλοφορία της μπάλας.

Μια τέτοια «προσγείωση» έρχεται σε ένα ιδανικό σημείο της σεζόν πριν από ένα ντέρμπι μέχρι εσχάτων στο κατάμεστο ΣΕΦ (sold out εδώ και μέρες) με την ισόβαθμη Μπαρτσελόνα την Τρίτη και σε μια διαβολοβδομάδα που ολοκληρώνεται για τους Ερυθρόλευκους και πάλι στο φαληρικό στάδιο με τη Μπάγερν τη Πέμπτη.

Οποιος απλά έβλεπε τους Ερυθρόλευκους σταθερά στην κορυφή της βαθμολογίας τις τελευταίες εβδομάδες αρκεί να κοιτάξει και λίγο πιο χαμηλά και να δει ότι η Μονακό που είναι η πρώτη επιλαχούσα (5η) εκτός τετράδας απέχει μόλις δύο νίκες από τους Ρεάλ, Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα και υπερτερεί με τους Ερυθρόλευκους σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε θα είναι ιδανικό για τον Ολυμπιακό να μην γνωρίζει άλλη ήττα στο ΣΕΦ (με Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Βιλερμπάν, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια). Αν τα καταφέρει μπορεί να μη χρειαστεί καν άλλη εκτός έδρα νίκη από τα τρία παιχνίδια που του απομένουν εκτός Ελλάδας σε Κάουνας, και Βελιγράδι (επί δύο).