Πώς κάνεις αντιπολίτευση πάνω στα συντρίμμια τρένων που έχουν χάσει την ζωή τους τόσοι συνάνθρωποί σου;

Το ερώτημα δεν είναι εύκολο και πάντα υπάρχει ο φόβος της εργαλειοποίησης, της αμετροέπειας, των ακροτήτων σε μια ευαίσθητη στιγμή που μεγάλο μέρος των πολιτών αποζητά τις ευθύνες και πέραν της παρούσης διακυβέρνησης.

Όλα αυτά συζητώνται αυτές τις ημέρες στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και ακόμη και η σκιώδης «γραμμή» για προσεχτικές εμφανίσεις των στελεχών του στις δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και η βήμα βήμα τακτική που θα ακολουθηθεί και που θα έχει τρεις άξονες: στο κάδρο τον Πρωθυπουργό και το επιτελικό κράτος αλλά και την απόδοση ευθυνών με κριτική στην Επιτροπή διερεύνησης της τραγωδίας. Στο κάδρο όλη την διακυβέρνηση απ’ το 2019 για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και στο θέμα των Μέσων σταθερής τροχιάς.

Το σχέδιο

Και τέλος, το πειστικό σχέδιο που θα θέλουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσουν στο πεδίο του ΟΣΕ, της ασφάλειας και της επόμενης ημέρας. Εξάλλου, ένα βαρύ πλήγμα που διαβάζουν και που έχει προκύψει – όπως λένε – για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το πλήγμα «της κυβερνησιμότητας» και πάνω σε αυτό θα οικοδομήσουν τα επόμενα βήματα. Ένα πληγμα στο πώς διαχειρίζεται και κυβερνά- εδώ ήταν ως τώρα αποδέχονται το δυνατό σημείο του.

Φόβος και σκεπτικισμός βέβαια υπάρχει και για δύο διαφορετικούς παραμέτρους. Η πρώτη είναι πως μαζί με την τραγωδία των Τεμπών βλέπουν πως μέρος του κόσμου θέτει προ των ευθυνών και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον οι πρώτες πληροφορίες που λένε για «πλήγμα και στα δύο μεγάλα κόμματα προσεχώς και ενίσχυση αποχής, ακρων κτλ.»

Έτσι, δεν θα επιχειρηθεί να ξαναμπεί άμεσα το αίτημα των εκλογών, που έτσι κι αλλιώς φαίνεται να αναθεωρείται χρονικά από την κυβέρνηση, αλλά ένα σχέδιο αποδόμησης του επιτελικού κράτους και της εμπιστοσύνης σε αυτό.

Το αισιόδοξο σενάριο – αν υπάρχει τέτοιο αυτές τις ώρες- που βλέπουν στην Κουμουνδούρου είναι η ενοποίηση των ρευμάτων της δυσαρέσκειας και από τον κλασικό κορμό των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και το ίδιο το πλήγμα στον Πρωθυπουργό.

«Ακόμη και αυτή τη συγνώμη, όμως, δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος. Σπεύδει να τη μοιραστεί με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες», απάντησε η εκπρόσωπος τύπου της Αξιωνατικής Αντιπολίτευσης Πόπη Τσαπανίδου στο ποστ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο fb.

Εδώ είναι ένα κι ένα πολύ λεπτό σημείο που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ, την συλλογικοποίηση της ευθύνης για τα Τέμπη. Και με ένταση θα το ξορκίσουν.