Εσθονία: Η Κάγια Κάλλας κυνηγά την επανεκλογή της με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το φιλοουκρανικό κόμμα της Κάγια Κάλας έχει ως κύριο αντίπαλο τους εθνικιστές που επιθυμούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα.
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Δύο διαφορετικές ιστορίες κυριαρχούν στις αφηγήσεις της οικογένειας της Κάγια Κάλλας για τα χρόνια που πέρασε στη Σιβηρία.
Η πρώτη είναι αυτή που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν, αλλά δεν μπορούν, του κρύου, της πείνας και του φόβου, τότε που οι Σοβιετικοί στρατιώτες στοίβαξαν τη μητέρα της σε ένα βαγόνι μαζί με τη δική της μητέρα και τη γιαγιά της το 1949 και τους έστειλαν στα ανατολικά, πέρα από το Νοβοσιμπίρσκ.
Η δεύτερη επιβεβαιώνει ότι, ακόμη και στις χειρότερες καταστάσεις, το γέλιο εξασφαλίζει την επιβίωση και αφορά το πως κατάφεραν να πάρουν μαζί τους μια ραπτομηχανή, η οποία τους έδωσε ένα μικρό εισόδημα στην μικρή κοινότητα με τις ξύλινες καλύβες όπου κατέληξαν.
«Οι παππούδες μου βίωσαν φρικτά πράγματα», λέει στο der Spiegel η Κάγια Κάλλας. «Και μου έμαθαν ότι πρέπει να γιορτάζεις το ότι είσαι ζωντανός».
Μαθήματα ζωής
Τα παραπάνω η πρωθυπουργός της Εσθονίας τα έχει γράψει αναλυτικά σε άρθρο της στους New York Times και τα έχει πει στο Ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2022, δύο εβδομάδες μετά την ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.
Είναι εξάλλου αυτά που τον Ιανουάριο του 2022 την οδήγησαν να αναλάβει δράση, να απαιτήσει υποστήριξη για την Ουκρανία και να στείλει όπλα στη χώρα παρότι οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα που η Ρωσια είχε συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της με την Ουκρανία.
Οι προειδοποιήσεις της αντιμετωπίστηκαν, όπως και όλες οι ανάλογες από τα Βαλκτικά κράτη, δηλαδή ως ρουτίνα.
Ο Βλαντιμιρ Πούτιν είναι επικίνδυνος, πρέπει να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ στα ανατολικά, να σταματήσουμε τους αγωγούς Nord Stream.
Μετά τις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου η Κάλλας συνέχισε να μεταδίδει το ίδιο μήνυμα, αλλά ξαφνικά όλοι την άκουγαν με πολλή μεγάλη προσοχή.
Διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ;
Και κάπως έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μιας μικροσκοπικής χώρας με 1.3εκατ. πολίτες μεταμορφώθηκε σε πολιτικό της πρώτης γραμμής στη διεθνή πολιτική σκηνή, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυτή που τελικά θα διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ μόλις λήξει η θητεία του το φετινό καλοκαίρι.
Και δεν είναι μόνο ότι δικαιώθηκε σε όσα έλεγε και το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη αναγκάστηκαν να της δώσουν τη σημασία που πρέπει.
Στην ανέλιξη της σε μια τέτοια θέση βοηθά καταλυτικά και η φυσική άνεση της μπροστά στους προβολείς της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.
Η επανεκλογή της σήμερα με το Μεταρρυθμιστικό κόμμα της θεωρείται σίγουρο στοίχημα, αφού προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 30% όταν όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν με σημαντική διαφορά.
Ξανά στην πρωθυπουργία
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η ίδια ηγηθεί της δημιουργίας του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, θα εδραιώσει τη φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας της Βαλτικής. Η Εσθονία θα παραμείνει επίσης σε πορεία υιοθέτησης περισσότερης πράσινης ενέργειας και περαιτέρω αποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία.
Ως μεγαλύτερος αντίπαλος της πάντως φέρεται το ακροδεξιό κόμμα που επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί σχετικά με το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Οι υποσχέσεις του ακροδεξιού κόμματος EKRE για μείωση των λογαριασμών ενέργειας αντιτιθέμενοι στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αποδεικνύονται δημοφιλείς σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως και ο όρκος να κλείσει την πόρτα σε περαιτέρω Ουκρανούς πρόσφυγες.
Απογοητευμένοι από την επιθετική στάση της εσθονικής κυβέρνησης απέναντι στη Μόσχα, πολλοί ρωσόφωνοι (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού) είναι πιθανό να επιλέξουν την αποχή στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, ακόμη και αν δεν υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 11% των ρωσόφωνων που αποφάσισαν να ψηφίσουν δηλώνει ότι θα επιλέξει το EKRE, το 45% εξέφρασε προτίμηση στους κεντρώους και το 35% εμφανίστηκε αναποφάσιστο.
Σημειώνεται ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές βρίσκουν την Εσθονία σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, με τον πληθωρισμό (18,6%) να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποια είναι όμως η 45χρονη πολιτικός που έχει δημιουργήσει τέτοια αίσθηση και όλοι πιστεύουν ότι θα φτάσει πολύ ψηλά;
Η Κάγια Κάλλας γεννήθηκε στο Τάλιν στις 18 Ιουνίου 1977 και είναι κόρη του Σίιμ Κάλας, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 14ος πρωθυπουργός της Εσθονίας και αργότερα διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος.
Λίγα λόγια για την Κάλλας
Ο παππούς της ήταν ο Έντουαρντ Άλβερ, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918 και πρώτος αρχηγός της Εσθονικής Αστυνομίας από το 1918 έως τις 24 Μαΐου 1919.
Η Κάλλας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου το 1999 με πτυχίο νομικής.
Από το 2007 παρακολούθησε την Εσθονική Σχολή Επιχειρήσεων, κερδίζοντας Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 2010.
Πριν μπει στον χώρο της πολιτικής εργάστηκε ως δικηγόρος.
Το 2011 έγινε μέλος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος και την ίδια χρονιά εξελέγη στο κοινοβούλιο της Εσθονίας, όπου προέδρευσε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων μέχρι το 2014.
Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έλαβε 21.498 ψήφους.
Στις Βρυξέλλες ασχολήθηκε με τη στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά, με την πολιτική των καταναλωτών, τα ζητήματα της ενέργειας, καθώς και με τις σχέσεις της Ένωσης με την Ουκρανία.
Η πολιτική ευκαιρία
Στα τέλη του 2017, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα βρισκόταν σε αναταραχή.
Ο Τάαβι Ρούιβας, πρωθυπουργός της Εσθονίας από το 2014 έως το 2016, παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος και τη θέση του ανέλαβε ο Χάννο Πέβκουρ. Ωστόσο, οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα λάμβανε πλέον υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 2018 και πρότεινε να τον αντικαταστήσει η Κάλας. Και έτσι έγινε.
Στις 3 Μαρτίου 2019, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, με επικεφαλής την Κάλας, κέρδισε τις εκλογές με περίπου το 29% των ψήφων ενώ το κυβερνών κόμμα του Κέντρου έλαβε περίπου το 23% των ψήφων.
Αναμενόταν να γίνει πρωθυπουργός όμως το κόμμα του Γιούρι Ράτας με το Isamaa και το EKRE κατάφεραν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, που άντεξε μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2021, οπότε και κατέρρευσε.
Το ΝΑΤΟ
Στις 26 Ιανουαρίου 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας.
Επόμενος σταθμός, όπως όλα δείχνουν, το ΝΑΤΟ το φετινό καλοκαίρι, αν φυσικά καταφέρει έναν ακόμα μεγάλο στόχο, να βάλει πρώτα στη γωνία τον άλλον υποψήφιο-φαβορί, τον Σούερ Μάριο της Ιταλίας και όλης της Ευρώπης, τον Μάριο Ντράγκι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις