Κίνα: Μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εξαιτίας των «κλιμακούμενων» απειλών
Αιτία για την μεγαλύτερη αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι οι «κλιμακούμενες» απειλές από το εξωτερικό.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Κίνα θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 7.1% εν μέσω προειδοποιήσεων για «κλιμακούμενες» απειλές.
Όπως γράφει το BBC, το Πεκίνο, του οποίου ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 225δισ. δολάρια θα προχωρήσει σε αύξηση του κατά 7,1% φέτος, με φόντο τις οξυμένες διεθνείς εντάσεις, που τροφοδότησε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αύξηση ρεκόρ
Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της περασμένης χρονιάς κατά 6,8% και φέρνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Κίνας πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, που ανήλθε πέρυσι σε 740 δισεκ. δολάρια.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι καθαρά υψηλότερη από την προβλεπόμενη επέκταση του ΑΕΠ, που ορίστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ότι θα φθάσει το 5,5% το τρέχον έτος.
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τη στρατιωτική εκπαίδευση και ετοιμότητα σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο στρατός πρέπει «να αφιερώσει μεγαλύτερη ενέργεια στην εκπαίδευση υπό συνθήκες μάχης και να ενισχύσει το στρατιωτικό έργο σε όλες τις κατευθύνσεις και τομείς», πρόσθεσε.
Απειλές παντού
Η άνοδός τους ανακοινώνεται ενώ οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε διεθνές επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, που το Πεκίνο μέχρι σήμερα αρνείται να καταδικάσει, λέγοντας πως συμμερίζεται τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.
Η ενίσχυση του κινεζικού στρατού προκαλεί ανησυχία και δυσπιστία των χωρών της περιοχής έναντι του Πεκίνου, επειδή υπάρχει πάγια έλλειψη διαφάνειας για το τι ακριβώς καλύπτει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός και για το εάν οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερες στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν για χρόνια αναλυτές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις