Νέα (και τελευταία;) σειρά του Ντέιβιντ Ατένμπορο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία
Στο 96 του, ο Σερ Ατέμπορο, μέγας παρουσιαστής και λάτρης της φύσης πρόκειται να επιστρέψει στις τηλεοπτικές οθόνες για μια σειρά σημαντικών εκπομπών για τη βρετανική και ιρλανδική φυσική ιστορία – ίσως μετά συνταξιοδοτηθεί.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετιών καριέρας του, το αυταρχικό αλλά καθησυχαστικό πρόσωπο του Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο έχει εμφανιστεί στην οθόνη από όλα τα μέρη του κόσμου, από την Παπούα Νέα Γουινέα μέχρι το Τσερνόμπιλ και την Κένυα.
Την επόμενη εβδομάδα, ο 96χρονος επιστρέφει για να παρουσιάσει μια νέα σειρά για τη φυσική ιστορία της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αλλά είναι πιθανό, όπως ο Observer συμπεραίνει, να είναι η τελευταία φορά που οι θεατές τον βλέπουν στην ενεργό δράση.
Δείτε το τρέιλερ της σειράς
Επιστροφή στο «σπίτι του»
Η σειρά του BBC One, αποτελούμενη από πέντε μέρη, με τίτλο Wild Isles, αναμένεται να σηματοδοτήσει μια στιγμή ορόσημο για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Από το κυνήγι της φώκιας των Shetlands στα πάρκα του Λονδίνου, στους γκρεμούς, τα ελάφια, τους αετούς και το συγκλονιστικό ένστικτο επιβίωσης της άγριας ζωής.
Ο Ατένμπορο επιστρέφει μπροστά από την κάμερα μετά το Green Planet, το οποίο γυρίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Αν και η οικογένειά του καθώς οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί, είναι κατανοητό ότι έχει σταματήσει να ταξιδεύει διεθνώς. Ένας εκπρόσωπος του Ατένμπορο είπε ότι είχε πολλά σχέδια για το μέλλον και σίγουρα δεν παραιτείται.
Ο «SDA» του πλανήτη
Οι παραγωγοί της σειράς, οι οποίοι αναφέρονται στοργικά στο Ατένμπορο με τα αρχικά του, ως «SDA», δήλωσαν ότι μόνο αυτός μπορεί να μιλήσει σε τέτοιο βάθος για το συγκεκριμένο θέμα.
«Αισθανθήκαμε ότι είχε μια μοναδική προοπτική λόγω της ηλικίας του, για το πώς η βρετανική ύπαιθρος έχει αλλάξει στη διάρκεια της ζωής του» δήλωσε ο παραγωγός της σειράς, Άλεσταρ Φόθεργκιλ, ο οποίος εργάζεται με τον Ατένμπορο για 35 χρόνια.
«Συστήνει κάθε επεισόδιο με πολύ ισχυρά επιχειρήματα καθώς αυτό είναι το σπίτι μας και είναι ευθύνη μας να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη φύση. Επίσης ξέρει το μέρος από τη μέρα που γεννήθηκε».
Τα κατάφερε περίφημα αρά τα 96 του χρόνια
Το Ατένμπορο απόλαυσε ιδιαίτερα τα ταξίδια δύο φορές στο νησί Σκομέρ, ανοικτά της δυτικής ακτής της Ουαλίας, το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε ο Φόθεργκιλ, συνιδρυτής και σκηνοθέτης της Silverback Films, στο Μπρίστολ. Εκεί ο παρουσιαστής βιντεοσκόπησε τον Ιούνιο τις φρατέρκουλες, τα αλλόκοτα αυτά θαλάσσια πτηνά, και είδε τους νεοσσούς της Μανξ να φεύγουν από τη φωλιά τους για πρώτη φορά τον Αύγουστο.
«Υπάρχουν περίπου 67 απότομα βήματα από το σημείο που κατεβαίνεις από το σκάφος μέχρι να φτάσεις στο πρώτο μονοπάτι στην κορυφή του νησιού. Για όλους εμάς, ειδικά με όλες τις πολύ βαριές φωτογραφικές μηχανές, αυτά τα βήματα ήταν κάτι σαν πρόκληση. Αλλά ο Ντέιβιντ τα κατάφερε εκπληκτικά, παρά τα 96 του χρόνια».
Και ένας εξαιρετικός συγγραφέας
Άλλες τοποθεσίες που επισκέφθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν ένα λιβάδι με σανό στο Ντόρσετ και το Ρίτσμοντ Παρκ, κοντά στο σπίτι του στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Εκτός από την εμφάνισή του στην οθόνη, είχε εμπλακεί πολύ στο σενάριο. Τον έστειλαν δύο εβδομάδες πριν την ηχογράφηση και ανέλυε κάθε γραμμή, είπε ο Φόθεργκιλ. «Είναι ένας απολύτως εξαιρετικός συγγραφέας και κάνει πάντα πολύ σημαντικές βελτιώσεις».
Επίσης, απόλαυσε τις νέες ανακαλύψεις που έκαναν στη σειρά χρησιμοποιώντας τεχνολογία – ιδιαίτερα αυτό που βρήκαν κινηματογραφώντας μια «δίνη» ενός εκατομμυρίου αστεριών τη νύχτα χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες για το επεισόδιο του δάσους.
Χρησιμοποίησαν επίσης drones και κάμερες αργής κίνησης για να κινηματογραφήσουν μέσα σε μια αποικία γανπών, των λευκών θαλασσοπουλιών του Bass Rock της Σκωτίας καθώς έβγαιναν από τη θάλασσα για να τραφούν.
Και χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρικό τρέιλερ με γυροσκοπική, σταθεροποιημένη κάμερα για να κινηματογραφήσουν κόκκινα ελάφια και να κατασκοπεύσουν τις γκρι φώκιες.
Ο Νικ Γκέιτς, παραγωγός της σειράς, δήλωσε ότι η παρουσία του Ατένμπορο είναι ιδιαίτερα ισχυρή επειδή είναι ένα «βαρόμετρο της αλλαγής». «Αν κοιτάξετε τη φυσική ιστορία στη Βρετανία και την Ιρλανδία, έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια τη ζωή του και έτσι ο λόγος τους είναι πολύ ισχυρός όταν μιλά γι’ αυτό».
Έπρεπε όμως να τον «προσέξουν»
Ενώ ο Ατένμπορο λατρεύει να είναι στο πεδίο, έπρεπε να είναι «πολύ προσεκτικοί» στα γυρίσματα σχετικά με την τοποθεσία και να επιλέξουν τα μέρη που ήταν προσβάσιμα για τον ίδιο. «Αλλά αυτός ακολουθούσε πάντα με χαμόγελο και μερικές φορές μας έδειχνε τον δρόμο. Είναι χαρά να δουλεύεις μαζί του».
Πέρασαν 1.631 ημέρες κινηματογραφώντας πάνω από 200 βλαστούς – συμπεριλαμβανομένων 71 ημερών βιντεοσκοπώντας σολομό, 65 ημέρες κινηματογραφώντας χήνες και 57 ημέρες κινηματογραφώντας τόνους.
Οι τηλεθεατές, προβλέπει ο Γκέιτς, θα «ανατιναχθούν» από το πρόγραμμα, που συνεργάζεται με το Open University, το RSPB και το WWF, το οποίο ελπίζει επίσης ότι θα αποτελέσει ένα «εφαλτήριο για αλλαγή» και θα δείξει στο κοινό την παγκόσμια σημασία της Βρετανίας και της Ιρλανδίας για τη φύση.
Με το 50% των παγκόσμιων ειδών Bluebells (εμείς τις λέμε καμπανούλες), το 85% των παγκόσμιων κοιτασμάτων κιμωλίας και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού από γάνπες, τα βρετανικά νησιά είναι «παγκοσμίως σημαντικά για την άγρια ζωή», είπε.
Πιστεύει επίσης ότι η σειρά θα βοηθήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τον εγχώριο φυσικό τουρισμό.
«Η φύση που έχουμε εδώ στη Βρετανία και την Ιρλανδία μπορεί να είναι σπάνια, μπορεί να απειληθεί, αλλά εμείς ακόμα την έχουμε και θα πρέπει να την αγαπάμε. Και όσο περισσότερο ασχολούνται οι άνθρωποι με αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να προστατευτεί για τις μελλοντικές γενιές».
Καθώς ο Ατένμπορο πλησιάζει τα 100, η σειρά θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό του πρόγραμμα μέχρι σήμερα.
«Πέρα από το ισχυρό περιεχόμενο υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο σχετικά με το ότι ο Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει μία σειρά για την άγρια ζωή στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Επειδή είναι προσωπικό ζήτημα. Είναι το σπίτι του. Είναι το σπίτι μας» είπε ο Γκέιτς.
*Mε στοιχεία από theguardian.com
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα