Τέμπη: Damage control σε… κινούμενη άμμο για το Μαξίμου – Ποιες παρεμβάσεις έρχονται
Ο Μητσοτάκης αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική, την επιχειρησιακή και τη συναισθηματική διαχείριση των παραμέτρων της τραγωδίας – Ποιοι βγαίνουν μπροστά – Γιατί αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις εντός της εβδομάδας
Η βαριά σκιά της τραγωδίας των Τεμπών αναγκάζει το Μαξίμου σε διαρκείς αναπροσαρμογές του μοντέλου damage control, το οποίο περιλαμβάνει, προς το παρόν, εμπλοκή προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη (με αυτοψία του στον τόπο της φριχτής σύγκρουσης, με διατύπωση «συγγνώμης» κ.ο.κ.), αποφάσεις για άμεσες παρεμβάσεις και προσπάθειες για την καλλιέργεια εικόνας κατανόησης της κοινωνικής οργής.
Το πρωθυπουργικό γραφείο αναζητάει ουσιαστικά την τήρηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στην πολιτική, την επιχειρησιακή και τη συναισθηματική διαχείριση. Και παλεύει να διατηρήσει την πρωτοβουλία δράσης σε μια… κινούμενη άμμο, όπως μοιραία τη διαμορφώνει και ο – προδιαγεγραμμένα πολεμικός – προεκλογικός χρόνος.
Προς το παρόν η κυβέρνηση και το κόμμα επιλέγουν μετρημένους τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση (στις απαντήσεις της προς τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή), εστιάζοντας πρώτα στην ανακοίνωση παρεμβάσεων. Η προσδοκία άλλωστε ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι ακόμα ένα σημείο στην πολυπαραγοντική επιχείρηση διαχείρισης της κρίσης.
Η κεντρική «γραμμή»
Στο πλαίσιο αυτό έρχονται ανακοινώσεις στα μέσα της εβδομάδας για τις πρώτες κινήσεις που θα εστιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο και το κυριότερο αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουν άμεσες ενέργειες (δεν αποκλείεται να είναι και νομοθετικές) για την ασφάλεια στη λειτουργία του σιδηροδρόμου, ιδίως από τη Λάρισα και πάνω.
«Stop» σε δρομολόγια;
Κατά πληροφορίες, εξετάζεται η επιλογή να λειτουργεί η γραμμή για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, αλλά να μπει «stop» στα δρομολόγια των επιβατικών και οι επιβάτες να μετακινούνται με λεωφορεία. Το δεύτερο σημείο παρεμβάσεων αφορά ευρύτερες εξαγγελίες για πρωτοβουλίες (περισσότερο θεσμικές) αναβάθμισης του σιδηροδρομικού τοπίου.
Από το Μαξίμου εκπέμπεται σταθερά η «γραμμή» ταχείας διαλεύκανσης των αιτιών – συνθηκών της τραγωδίας καθώς και το σήμα των «διαχρονικών προβλημάτων» στον σιδηρόδρομο. Λέει πολλά η «συγγνώμη» που διατύπωσε ο Μητσοτάκης, «τόσο προσωπική», όπως είπε, «όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».
«Στροφή» στο περιεχόμενο της αντιπαράθεσης
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι από την Τετάρτη, αφότου γίνουν δημόσια ανακοινώσεις από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και ακόμα περισσότερο από την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε προσδιορίζεται χρονικά το εξ αναβολής Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρξει και μια «στροφή» στους τόνους, το ύφος και το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλύσει δημόσια όσα έγιναν ή δεν έγιναν εδώ και χρόνια στον σιδηρόδρομο, με αιχμή την σύμβαση «717» που δεν υλοποιήθηκε πλήρως από το 2014 μέχρι και σήμερα. «Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί», λένε οι κυβερνητικοί και υποστηρίζουν ότι «βγάζοντας στην άκρη οποιαδήποτε κουβέντα που κομματικοποιεί αυτή την τραγωδία, πρέπει να δούμε πως αντανακλώνται στα Τέμπη οι παθογένειες των τελευταίων 15 ετών».
Γεραπετρίτης και Τριαντόπουλος
Ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που βγαίνουν μπροστά είναι ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο αρμόδιος σε θέματα κρατικής αρωγής υφυπουργός είναι επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στη Λάρισα από την περασμένη Πέμπτη. Η πρόκληση είναι να μην καταγραφούν παρατράγουδα ή καθυστερήσεις στον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων: ολοκλήρωση ερευνών στο σημείο της τραγωδίας, ταυτοποίηση των θυμάτων και ενημέρωση των συγγενών, στήριξη των τραυματιών, αποκατάσταση του πεδίου με την απομάκρυνση των αμαξοστοιχιών κ.ο.κ.
Είναι ενδεικτική για το «μενού» των παρεμβάσεων στις οποίες προχωρά το εν λόγω κλιμάκιο η σύνθεσή του με τους γενικούς γραμματείς Μεταφορών, Ιωάννη Ξιφαρά, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Σταμάτη, Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Το βάρος πέφτει ταυτόχρονα στην κινητικότητα του Γεραπετρίτη, ο οποίος κρατά το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας αλλά έχει καθήκοντα (μεταβατικού μέχρι τις εκλογές) υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αποκλειστικά για τη διαχείριση της κρίσης μετά την τραγωδία. Αφότου στελέχωσε την τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να καταργηθεί, ο Γεραπετρίτης θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη (6-7 Μαρτίου) σειρά επαφών και «επιτόπιες επιθεωρήσεις» σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Με την επιστροφή του, θα ενημερώσει τον Μητσοτάκη, ώστε να κλειδώσουν και «τεχνοκρατικά» οι επίσημες ανακοινώσεις της Τετάρτης.
- Τραμπ: Επέλεξε νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιταλία – Επιχειρηματίας με ρίζες από τη Σικελία
- Αυτή την Κυριακή «ΤΟ ΒΗΜΑ» κυκλοφορεί με το «Ημερολόγιο του Αρκά 2025»
- Drones συγκρούστηκαν μεταξύ τους και έπεσαν επάνω σε πλήθος τραυματίζοντας αρκετούς [Βίντεο]
- Κατεψυγμένο μαμούθ 50.000 ετών ανασύρθηκε από κρατήρα στη Σιβηρία
- Έχει Πάρκινσον; -Ανησυχία για την υγεία του Τομ Χανκς μετά την εμφάνισή του στο Saturday Night Live
- Κοινωφελής εργασία: Θετικό πρόσημο από την εφαρμογή της – Οι φορείς που έχουν ενταχθεί