Ενας ρώσος ακροδεξιός, νέος εφιάλτης του Πούτιν
Ο 38χρονος Ντένις Νικίτιν, που χαρακτηρίζεται από τους πλέον επικίνδυνους νεοναζί στην Ευρώπη, «εισέβαλε» με ομοϊδεάτες του από ουκρανικό έδαφος στην αφύλακτη περιοχή του Μπριάνσκ προκαλώντας αναταραχή στο Κρεμλίνο
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Τα σαμποτάζ είναι άρρηκτα δεμένα με τους πολέμους – κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δε αναφορές για πλήγματα ομάδων σαμποτέρ εντός του εδάφους της Ρωσίας κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι, στον έναν χρόνο μετά την εισβολή, αν και σπανίως η δράση μιας τέτοιας ομάδας έχει ευρεία απήχηση και προκαλεί πολιτικό συναγερμό.
Η αντίδραση, όμως, της Μόσχας και των μυστικών υπηρεσιών της στην «εισβολή» της περασμένης Πέμπτης στην περιοχή του Μπριάνσκ αποδεικνύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά και πιο σοβαρά, όπως αποδεικνύει και το κλίμα που κυριάρχησε στη σύνοδο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας την Παρασκευή.
Σημειώνεται πως όσα συνέβησαν το καυτό 48ωρο που ακολούθησε την «εισβολή» είχαν ως πρωταγωνιστή έναν εξτρεμιστή με νεοναζιστικές απόψεις, ιδιαιτέρως γνωστό εδώ και χρόνια στις τάξεις των ομοϊδεατών του σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος ηγείται των αποκαλούμενων Ρωσικών Σωμάτων Εθελοντών (Russian Volunteer Corps): τον Ντένις Νικίτιν – ή Ντένις Καπούστιν ή Ρεξ -, ο οποίος στα 38 του χρόνια έχει προλάβει να γράψει τη δική του ιστορία στον χώρο της Ακροδεξιάς.
Η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα
Η ευθεία αναφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν στο συγκεκριμένο περιστατικό και στην «τρομοκρατική απειλή», η σύνδεσή του με τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του ιδεολογικού «μέντορα» του ρώσου προέδρου, καθώς και οι εντολές επείγουσας ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων που δόθηκαν μαρτυρούν την ανησυχία που προκλήθηκε στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος ο Νικίτιν, μιλώντας στους «Financial Times», φρόντισε να την εντείνει, φιλοδοξώντας να γίνει ένας ακόμη εφιάλτης για τον Πούτιν και το καθεστώς της Ρωσίας. Το έκανε δε «χτυπώντας» σε ένα από τα αδύνατα σημεία. «Αισθάνθηκαν πόσο ανυπεράσπιστοι είναι. Μετακινούμασταν και δρούσαμε σε μια συνοριακή περιοχή η οποία θα όφειλε να είναι αυστηρά προστατευμένη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα στους συμπατριώτες του, καλώντας τους να εξεγερθούν. «Βασικός στόχος μας ήταν να υπενθυμίσουμε στους Ρώσους ότι δεν είναι αναγκασμένοι να ζουν στα δεσμά, να συναινούν και να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο κάποιου άλλου, υπηρετώντας τις επιδιώξεις κάποιου άλλου (…) Μπορείτε και πρέπει να πάρετε τα όπλα. Θα στηρίξουμε οποιονδήποτε θελήσει να απομακρύνει αυτούς τους σφετεριστές του Κρεμλίνου από την εξουσία».
Ποιος είναι ο Νικίτιν
Ποιος είναι, όμως, ο Νικίτιν; Γεννημένος στη Μόσχα, μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γερμανία το 2001, ως εβραίοι πρόσφυγες. Εκεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο menduza, εντρύφησε στις μορφές οργάνωσης και «μάχης» των χούλιγκαν, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα ενεπλάκη στους σκληροπυρηνικούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με αυτή του την ιδιότητα, πρωταγωνίστησε πολλάκις σε σοβαρά επεισόδια, όπως το 2016 ανάμεσα σε Ρώσους και Εγγλέζους στη Μασσαλία.
Παράλληλα, άρχισε να ταξιδεύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οικοδομώντας δεσμούς με το γερμανικό νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, το ιταλικό νεοφασιστικό CasaPound και άλλες όμορες κινήσεις σε Γαλλία, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Στην πορεία, μάλιστα, άρχισε να οργανώνει αγώνες ΜΜΑ (μεικτές πολεμικές τέχνες), ενώ από το 2008 επιχείρησε να γίνει γνωστός και στον χώρο της μόδας, με το έμβλημα «Λευκός Ρεξ». Η δράση του αυτή του χάρισε τον χαρακτηρισμό «ένας από τους πιο επικίνδυνους νεοναζί στην Ευρώπη», τον οποίο του απέδωσε το 2017 ο Ρόμπερτ Κλάους, ειδικός σε ζητήματα ακροδεξιού εξτρεμισμού.
Το Τάγμα του Αζόφ
Σημειώνεται ότι την ίδια χρονιά (2017) ο Νικίτιν μετακόμισε στην Ουκρανία. Εκεί φέρεται να απέκτησε, εκτός των άλλων, σχέσεις με το νεοναζιστικής προέλευσης Τάγμα του Αζόφ, εκπροσωπώντας το και σε διεθνείς διασκέψεις, λόγω και της γλωσσομάθειάς του (αγγλικά και γερμανικά). Μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, προχώρησε στην ίδρυση των Ρωσικών Σωμάτων Εθελοντών, καλώντας Ρώσους να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Ο ίδιος λέει, μάλιστα, ότι πρακτικά η οργάνωσή του κατάφερε να γίνει αποδεκτή από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (κάτι που δεν επιβεβαιώνει το Κίεβο), με τη βοήθεια του ίδιου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο ισχυρίζεται ότι συνάντησε.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Μόσχα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ακροδεξιά ιδεολογία του Νικίτιν για να ενισχύσει το επιχείρημά της ότι η «ειδική επιχείρηση» έχει στόχο τους νεοναζί. Κάποιοι άλλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως παίζει διπλό ρόλο, επικαλούμενοι δήλωση που είχε κάνει το 2019 στο περιοδικό «Der Spiegel» αξιωματούχος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι ο Νικίτιν «βρίσκεται πιθανώς πιο κοντά στις ρωσικές Αρχές από ό,τι είμαστε σε θέση να αποδείξουμε σε αυτή τη φάση».
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι το όνομά του απασχολεί έντονα το Κρεμλίνο – κι αυτό θα συνεχιστεί και, ενδεχομένως, θα ενταθεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις