Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Πώς έγινε η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων – «Όλα είναι καταγεγραμμένα», λέει η Ρουμπίνη Λεονταρή

Τέμπη: Πώς έγινε η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων – «Όλα είναι καταγεγραμμένα», λέει η Ρουμπίνη Λεονταρή

Η Ρουμπίνη Λεονταρή περιέγραψε πώς ακριβώς έγινε η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων στα Τέμπη.

Η ιατροδικαστής, Ρουμπίνη Λεονταρή μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις αταυτοποίητες σορούς, αλλά και για το πώς έγινε η αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Αναφορικά με τα αταυτοποίητα DNA από το τραγικό δυστύχημα, η κ. Λεονταρή, ανέφερε πως, «πρόκειται για μια αταυτοποίητη σορό ανδρός, απλά επειδή δεν έχει δοθεί συγκριτικό DNA ώστε να ταυτοποιηθεί. Από τη σορό έχει ληφθεί δείγμα DNA, δεν υπάρχει συγκριτικό, δηλαδή δεν τον αναζήτησε κανείς. Δεν είναι ο άνθρωπος από το Μπαγκλαντές, εκείνος έχει ταυτοποιηθεί, είναι μία άλλη σορός. Υπάρχει και η οικογένεια που αναζητά το παιδί της και εμείς δεν έχουμε κάποιο στοιχείο γι’ αυτό».

Για τον αριθμό των νεκρών επεσήμανε πως, «δεν βρέθηκε η κοπέλα που αναζητείται, δεν έχουμε σορό. Το 57 ελέχθη από την πρώτη μέρα, διότι η μία σορός ήρθε σε δύο τμήματα. Η αστυνομία θεώρησε ότι είναι δύο διαφορετικές σοροί. Αυτή τη στιγμή έχουμε, 30 άνδρες – μαζί με την αταυτοποίητη σορό -, και 26 γυναίκες, σύνολο 56 ανθρώπους. Υπάρχει όμως και η οικογένεια που αναζητά το παιδί της. δηλαδή 56 και 1 η κοπέλα που δεν βρέθηκε. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι συγγενείς έχουν κάποιο στοιχείο από τον άνθρωπό τους.

Αν βρέθηκαν άνθρωποι στο σημείο της έκρηξης, σαφώς θα μπορούσαν και να μην βρεθούν στοιχεία από εκείνους. Η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής, στο σημείο που η φλόγα ήταν λευκή, ήταν περίπου 1.000-1.100 βαθμούς Κελσίου. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι όποιος βρέθηκε σε εκείνο το σημείο, θα μπορεί και να μην βρεθεί».

Για την αμφισβήτηση των στοιχείων

Η κ. Λεονταρή μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί συγγενείς αμφισβήτησαν την ταυτοποίηση DNA που έγινε στα αγαπημένα τους πρόσωπα και ζήτησαν εκ νέου εξέταση DNA.

«Η ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εγώ, από τις 4 παρά τέταρτο το πρωί, συνοδεία του τμήματος ασφαλείας Λάρισας, πήγα στον χώρο όπου ήδη άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες σοροί.

«Η κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, με το ερώτημα φυσικά στον κ. Εισαγγελέα ή στην κ. Ανακρίτρια. Το DNA δεν αφορούσε την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας. Πρέπει να πω ότι είχε έρθει η ομάδα διαχείρισης απωλειών ζωής σε μαζικές καταστροφές, είναι μία ειδική ομάδα που δούλευε βάσει πρωτοκόλλου, από την Αθήνα ήρθε στη Λάρισα, η οποία είχε την «μεγάλη» αρμοδιότητα στην όλη κατάσταση. Εμείς παραλαμβάναμε το υλικό για το DNA και το αποδίδαμε αμέσως στην συγκεκριμένη ομάδα, η οποία δούλευε πολύ μεθοδικά, μικροχειρουργικά. Παραλάμβανε το υλικό, κάθε 3-4 ώρες είχε δοθεί εντολή να φεύγει αυτοκίνητο από τη Λάρισα και να μεταφέρει το υλικό στο αρμόδιο τμήμα DNA στην Αθήνα, ώστε να γίνονται γρήγορα οι ταυτοποιήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πώς έγινε η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης

«Μόλις αυτή η ομάδα ταυτοποιούσε με τη δική της μέθοδο και αφού είχε παραλάβει το DNA ενημέρωνε την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανήκει σε αυτόν τον άνθρωπο με τα πλήρη στοιχεία.

Εμείς βάσει των σημειώσεών μας από τις νεκροψίες – νεκροτομές βάζαμε αιτία θανάτου, συμπληρώναμε ότι πρόκειται για θύμα ομαδικού σιδηροδρομικού ατυχήματος ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποζημιωθούν σε δεύτερο χρόνο και αυτό το παραδίδαμε στην Αστυνομία. Η αστυνομία με τη σειρά της καλούσε και τους συγγενείς και τα γραφεία τελετών, ώστε να παραδώσει τη σορό. Η σορός παραδίδετο από το συγκεκριμένο κλιμάκιο. Όλα ήταν μεθοδικά και καταγεγραμμένα, η κάθε κίνηση», εξήγησε η κ. Λεονταρή.

Την πρώτη μέρα ζητήθηκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα προς τον κ. Καρακούκη, να μεταβούν συνάδελφοι από Αθήνα Θεσσαλονίκη και Λαμία εκεί που γίνεται. Συνάδελφοι εργάστηκαν πάνω από 17 ώρες για να γίνει η διαδικασία», συμπλήρωσε.

«Η ιατροδικαστική υπηρεσία πρέπει να συγγράψει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για να τις παραδώσει στην κυρία Ανακρίτρια», κατέληξε η κ. Λεονταρή.

Must in

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χάσει τον Όλμο ως ελεύθερο τον Ιανουάριο – Ο ειδικός όρος στο συμβόλαιό του

Ο Ντάνι Όλμο πιθανότατα θα αποχωρήσει ως ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα τον προσεχή Ιανουάριο – Ο λόγος…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο