Φίνος Φιλμ: Εύχεται «χρόνια πολλά» σε όλες τις γυναίκες – «Κάθε γυναίκα έχει τον παράδεισό της»
Η ανάρτηση της εταιρείας παραγωγής ταινιών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Μια απολαυστική ανάρτηση έκανε στα social media η Φίνος Φιλμ. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η εταιρεία παραγωγής ταινιών δημοσίευσε ένα βίντεο στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram και ευχήθηκε στις γυναίκες «χρόνια πολλά».
Σε αυτό συγκέντρωσε χαρακτηριστικές σκηνές από διάσημες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως οι «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», «Η Νεράιδα και το Παληκάρι», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια», «Η Κυρία του Κυρίου» κ.α.
Στη λεζάντα της δημοσίευσης έγραψε: «Κάθε γυναίκα έχει τον παράδεισο της» λέει η Γκέλυ Μαυροπούλου στην ταινία «Η Κυρία του Κυρίου». Σήμερα βουτάμε στους.. παραδείσους των γυναικών του ελληνικού σινεμά και στέλνουμε κινηματογραφικές ευχές σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Χρόνια πολλά!!
Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», «Η Νεράιδα και το Παληκάρι», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια», «Η Κυρία του Κυρίου», «Οι Κυρίες της Αυλής», «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», «Τα Δύο Πόδια σε ένα Παπούτσι», «Η Ωραία του Κουρέα», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός», «Χαρούμενο Ξεκίνημα», «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε» και «Οι Κληρονόμοι».
Δείτε το βίντεο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έμπνευση η διαδήλωση 15.000 εργατριών στη Νέα Υόρκη
Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης του αγώνα του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μια ευκαιρία προβληματισμού και νέας ώθησης προς την ισότητα των φύλων.
Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φέρεται ότι είχε ως έμπνευση τη διαδήλωση 15.000 εργατριών το 1908 στη Νέα Υόρκη, με αίτημα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαιώματα ψήφου (αν και ως αμφισβητούμενο από ορισμένους ερευνητές ορόσημο αναφέρεται μια ανάλογη κινητοποίηση στα μέσα του 19ου αιώνα).
Το επόμενο έτος κιόλας το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, στις 28 Φεβρουαρίου του 1909.
Καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα το 1910 στη δεύτερη σύνοδο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Κοπεγχάγη.
Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) ενέκριναν την πρόταση ως μέσο προώθησης του αγώνα για ίσα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν.
Γιορτάστηκε για πρώτη φορά επίσημα ως διεθνής ημέρα στις 19 Μαρτίου 1911.
Η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Δανία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που την τίμησαν με τη υποστήριξη άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Η ημερομηνία της 8 Μαρτίου συνδέεται στενά (στο γρηγοριανό ημερολόγιο) με τα γυναικεία κινήματα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, μάλιστα ως η πρώτη πράξη της με τη διαδήλωση εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία στην Αγία Πετρούπολη.
Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μέχρι το 1975 ο ΟΗΕ να λάβει μέρος στον ετήσιο εορτασμό. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις