Οι επαφές Δένδια – Τσαβούσογλου και πώς σεισμοί και Τέμπη φέρνουν πιο κοντά Αθήνα και Άγκυρα
Ωστόσο η επιφυλακτικότητα στην Αθήνα δεν δείχνει να υποχωρεί
Ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί πολλές φορές στην προσωπική σχέση που έχει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον τούρκο ομόλογο του. Τον έχει αποκαλέσει πολλές φορές μάλιστα «φίλο» του.
Σαφώς καλή είναι η προσωπική σχέση και του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Όσο καλές και αν ήταν οι σχέσεις ωστόσο δεν είχαν αποτέλεσμα ώστε να αλλάξουν κατεύθυνση οι σχέσεις των δύο χωρών, την περίοδο της μεγάλης έντασης και των απειλών.
Το αντίθετο μάλιστα. Πριν τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, της 6ης Φεβρουαρίου 2023, οι απειλές ήταν στην καθημερινή ατζέντα των ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ, με τον Ερντογάν ή τους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης να δίνουν καθημερινή ραντεβού με τις επιθέσεις στην Ελλάδα.
Επιθέσεις που είχε υιοθετήσει, αν όχι πρωτοστατήσει σε αυτές, και η τουρκική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να φτάσουν να γίνουν καθεστώς και απαραίτητο «αξεσουάρ» της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία.
Αλλαγή
Η πολιτική ατμόσφαιρα άλλαξε μετά τους σεισμούς και την στροφή που επέβαλε η αλληλεγγύη που έδειξαν οι δύο λαοί μεταξύ τους. Και την απόφαση Ερντογάν να σιγήσουν οι απειλές δεδομένων και των συνθηκών.
Κάτι που έγινε ακόμα πιο έντονο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Εκεί που ακόμα και η προσπάθεια και των τουρκικών ΜΜΕ να βάλουν ξανά φωτιά στο θέατρο των ελληνοτουρκικών, με αφορμή την επίσκεψη Δένδια στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή της Ορθοδοξίας και μία από τις αναρτήσεις του υπουργού Εξωτερικών, στο twitter για την επίσκεψη του στην «Constantinople» να πέφτει στο κενό.
I will travel to Constantinople tomorrow. I will attend the Sunday of Orthodoxy Patriarchal and Archieratic Divine Liturgy & will be received by His All Holiness, Ecumenical Patriarch Bartholomew.https://t.co/1kJNqjlIQK
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 4, 2023
Γιατί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό και όπως πολύ σωστά έχει πει έλληνας υπουργός «οι πολιτικοί πρέπει να ακολουθούν την κοινωνία και να την αφουγκράζονται. Δεν λειτουργούμε σε δοκιμαστικό σωλήνα».
Η έκδοση για τα Τέμπη
Αυτό το κλίμα είχε σαν αποτέλεσμα και την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην έκδοση στην Ελλάδα του πατέρα του 28χρονου Νίκου Ναλμπάντη, που σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο οποίος είναι κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε ελληνικές φυλακές.
Στο όνομα της αλληλεγγύης και λόγω της τραγικής κατάστασης που βιώνει η οικογένεια του 28χρονου μετά το δυστύχημα.
Αυτό ήταν άλλωστε και το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Δευτέρας. Οι οποίοι είχαν ανταλλάξει «εγκάρδια μηνύματα» και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, με την επικοινωνία τους πλέον να τείνει να αποτελεί κανονικότητα – όπως θα έπρεπε – και όχι είδηση.
Για τη διευθέτηση του ζητήματος μίλησαν και ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Με την εν λόγω κίνηση να χαρακτηρίζεται από βετεράνους της διπλωματίας ως υψηλού συμβολισμού και ενδεικτική της περιόδου την οποία βιώνουν οι δύο χώρες.
Επιφυλακτικότητα
Ωστόσο η επιφυλακτικότητα στην Αθήνα δεν δείχνει να υποχωρεί. Αφού όπως αναφέρουν παλιοί διπλωμάτες θα πρέπει να κυλήσει αρκετό «νερό στο αυλάκι» ώστε να καταστεί σαφές ότι οι δύο χώρες έχουν αλλάξει σελίδα.
Υπενθυμίζουν δε ότι αυτό που άλλαξε είναι η ατμόσφαιρα, όχι οι τουρκικές διεκδικήσεις, οι οποίες μάλιστα όπως τονίζουν μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχουν αλλάξει επίπεδο. Προσθέτοντας σε αυτά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου με αιχμή την αποστρατικοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά την όποια επιφυλακτικότητα, καχυποψία, δυσπιστία μπορεί να υπάρχει δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι οι ενδείξεις είναι σε θετική κατεύθυνση.
Ακόμα και σε επίπεδο παραβιάσεων και υπερπτήσεων, που επί σειρά ημερών το ημερήσιο δελτίο γράφει «μηδέν».
Το πόσο θα κρατήσει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Όπως δεν μπορεί να παραγνωρίσει και το παράθυρο ευκαιρίας που έχει δημιουργήσει. Ακόμα και αν κάποιοι θελήσουν να το «χτίσουν» στο όνομα των σκοπιμοτήτων.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ