Μιανμάρ: Η χούντα κατά του ΟΗΕ για τις δηλώσεις περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό
Στην ανακοίνωση η χούντα παραδέχεται ότι η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται σε βίαια επεισόδια που διέπραξαν κάποιες ομάδες που αντιτίθενται «λίγο», όπως ανέφερε, στις αρχές της Μιανμάρ.
Η Μιανμάρ επέκρινε τις “μη ενδεδειγμένες” δηλώσεις του αρμόδιου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το ενδεχόμενο η χούντα να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αφότου κατέλαβε την εξουσία το 2021.
Δύο χρόνια μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι “μια καταστροφή που επιδεινώνεται”, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο στρατός ενεργεί σε καθεστώς “πλήρους ατιμωρησίας”.
Η χούντα βασίζεται στο πυροβολικό και την αεροπορία
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο στρατός της Μιανμάρ βασίζεται ολοένα και περισσότερο στο πυροβολικό και την Πολεμική Αεροπορία για να αντιμετωπίσει την αντίσταση κατά της χούντας, με περισσότερα από 300 αεροπορικά πλήγματα να έχουν καταγραφεί πέρυσι, κάποια από τα οποία είχαν στόχο σχολεία και νοσοκομεία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Μιανμάρ επεσήμανε ότι η έκθεση του ΟΗΕ βασίστηκε σε “ακραίους ισχυρισμούς εναντίον της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας της”, σε ανακοίνωσή του που ανήρτησε χθες, Τρίτη, στη σελίδα του στο Facebook. “Η Μιανμάρ αντιτίθεται έντονα στις μη ενδεδειγμένες συστάσεις που διατύπωσε η Ύπατη Αρμοστεία”, πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση η χούντα παραδέχεται ότι η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται σε βίαια επεισόδια που διέπραξαν κάποιες ομάδες που αντιτίθενται “λίγο”, όπως ανέφερε, στις αρχές της Μιανμάρ.
Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν βυθιστεί στο χάος, με σχεδόν καθημερινές δολοφονίες αξιωματούχων που είναι αντίθετοι στη χούντα καθώς και μαχητών ή αντιφρονούντων.
Από την πλευρά της η χούντα ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από “τρομοκρατικές” ομάδες μετά το πραξικόπημα.
Οι διπλωματικές προσπάθειες, που έχουν καταβάλει ο ΟΗΕ και η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) προκειμένου η Μιανμάρ να εξέλθει από το αδιέξοδο, δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα, με τους επικεφαλής της χούντας να αρνούνται να συνομιλήσουν με τους αντιπάλους τους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε την πρώτη του απόφαση για την κατάσταση στη Μιανμάρ τον Δεκέμβριο, καλώντας τη χούντα να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και όλους “όσοι κρατούνται αυθαίρετα”.
Η Κίνα και η Ρωσία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, απείχαν από την ψηφοφορία, επιλέγοντας όμως για πρώτη φορά να μην ασκήσουν βέτο έπειτα από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο κείμενο. Η Ινδία, που επίσης έχει στενές σχέσεις με τη χούντα, επίσης απείχε.
Σύμφωνα με τοπική οργάνωση, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή στην οποία προχώρησε ο στρατός.
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά
- Εποχικοί πυροσβέστες: «Όχι» στην τροπολογία από την κυβέρνηση – «Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», λέει το ΠΑΣΟΚ